Data modyfikacji:

Kalafior: właściwości, działanie i stosowanie

Kalafior to popularna roślina z rodziny Brassicaceae, do której przynależą również brokuły oraz jarmuż. Mało kto wie, że występuje on w rozmaitych odmianach i uwielbiany jest nie tylko w naszej części świata, ale także w Azji czy Ameryce Południowej. Sprawdź, jakie właściwości ma kalafior i dlaczego warto włączyć go do swojej diety.
Kalafior: właściwości, działanie i stosowanie

Kalafior: niepozorna roślina o długiej historii

Według podań, kalafior wywodzi się z terenów azjatyckich, a w Europie pojawił się w XVI wieku. Łatwość jego uprawy sprawiła, że szybko stał się niezwykle popularny również na terenie współczesnej Polski.
Jako członek rodziny Brassicaceae, kalafior ma wiele wspólnego z warzywami kapustnymi: jarmużem czy kapustą. Jego bliskim „krewnym” jest również brokuł. Ciekawostką jest to, że poza znanym nam kalafiorem białym, na świecie można spotkać inne wersje kolorystyczne tego warzywa: fioletową, pomarańczową czy zieloną.

Właściwości kalafiora. Co zawiera kalafior?

Co takiego wyjątkowego tkwi w kalafiorze? Przede wszystkim jest to warzywo o bardzo dużej zawartości antyoksydantów. Wśród nich przodują bardzo korzystne dla ludzkiego zdrowia związki fenolowe. Trudno o warzywo, które przebijałoby kalafior pod względem ich zawartości.
Kalafior zawiera całą gamę witamin – A, C, K, a także witaminy z grupy B. Znajdziesz w nim cenne pierwiastki – fosfor, potas, wapń, magnez. Jest również źródłem kwasu foliowego.
Warzywo to jest również niskokaloryczne: w 100 g kalafiora znajduje się jedynie 27 kalorii! Przy jednocześnie dużej zawartości błonnika pokarmowego, kalafior stanowi dietetyczny i wysokojakościowy posiłek, który syci na długo.

Jak kalafior wpływa na zdrowie?

Kalafior od wieków doceniany był przez swoje prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto włączyć to warzywo do jadłospisu?
  • Kalafior – właściwości antyoksydacyjne
  • Wspomniane związki fenolowe zawarte w kalafiorze mają działanie silnie antyoksydacyjne. Zwalczają wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu, a także liczne choroby. Kalafior zawiera również substancje fitochemiczne: glukobrascynę i flukorafaninę, które stymulują produkcję enzymów chroniących organizm przed stresem oksydacyjnym.
  • Przeciwnowotworowe działanie kalafiora
  • Warzywa bogate w antyoksydanty wykazują działanie przeciwnowotworowe. Kalafior jest zdecydowanie jednym z nich. Udowodniono, że zawarte w nim substancje hamują rozwój m.in. raka piersi.
  • Kalafior wzmacnia odporność
  • Nikogo nie powinno dziwić, że warzywo bogate w witaminy A, C i K wspomaga działanie układu immunologicznego. Kalafior dostarcza organizmowi substancji, które są konieczne do regeneracji komórek odpornościowych.
  • Pozytywny wpływ kalafiora na trawienie
  • Kalafior to źródło błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zapobiega cukrzycy, otyłości i stanom zapalnym układu pokarmowego. Ponadto odpowiednia podaż błonnika gwarantuje uczucie sytości na długi czas. Kalafior powinien zagościć w diecie osób odchudzających się, ponieważ szybko zwalcza głód, jest niskokaloryczny i lekkostrawny, a na dodatek dostarcza mnóstwa korzystnych dla zdrowia substancji.
  • Kalafior a układ nerwowy
  • Właściwości kalafiora są korzystne także dla zdrowia mózgu i całego układu nerwowego. Wszystko to za sprawą zawartości witamin z grupy B, które usprawniają przewodnictwo nerwowe, zapobiegają rozwojowi poważnych chorób. Spożywanie kalafiora wpływa pozytywnie na pamięć oraz koncentrację.
  • Kalafior wzmacnia serce
  • Zauważono, że zawarte w kalafiorze substancje wpływają pozytywnie na układ krążenia. Tak działa m.in. glukorafanina. Spożywanie kalafiora może zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Wyjątkowe warzywo obniża poziom złego cholesterolu i redukuje odkładanie się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

    Jak przyrządzać kalafior?

    Kalafior to warzywo bardzo popularne w polskiej kuchni. Większość osób zna jego gotowaną postać, którą po przyrządzeniu oprósza się podsmażona tartą bułką. Pysznym urozmaiceniem obiadu może być także puree z kalafiora.
    Innym pomysłem na przyrządzenie kalafiora jest przygotowanie placków. Zrobisz je tak samo, jak placki ziemniaczane. Warzywo wystarczy zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulką, jajkiem, mąką i bułką tartą. Z masy formuje się placuszki, które najlepiej smażyć na oleju rzepakowym.
    Lubianym przez wielu daniem jest tradycyjna zupa kalafiorowa, którą przygotowuje się z marchwią, ziemniakami, bulionem i śmietanką.
    Warto pamiętać, że kalafior można jeść również na surowo. W tej formie sprawdzi się rewelacyjnie jako składnik sałatek. Surowy kalafior zachowuje większość prozdrowotnych substancji.
    Wybierając kalafior w sklepie, zwracaj uwagę na jego kolor – różyczki powinny być jednolicie białe, pozbawione przebarwień. Unikaj kalafiorów, które zaczynają zielenieć – zmiana koloru oznacza, że warzywo już przejrzewa.

    Kalafior: uprawa i pielęgnacja

    Jeśli dysponujesz własnym ogrodem, możesz rozważyć własną uprawę kalafiorów. Roślina najlepiej „czuje się” w glebie o pH 6–6,5. Kalafior wymaga dobrze nasłonecznionego stanowiska oraz ochrony przed wiatrem. Należy go również obficie i systematycznie podlewać.
    Kalafiory najlepiej uprawiać z rozsady, którą można przygotować samodzielnie lub kupić. Roślinę do gruntu najlepiej zasadzić w kwietniu – wówczas latem będzie można cieszyć się dojrzałymi i pysznymi warzywami.

    Kalafior: warzywo o niezwykłych właściwościach

    Kalafior większości osób kojarzy się ze zwykłym, tanim warzywem, które można zakupić w każdym osiedlowym sklepie. W rzeczywistości jest to superfood, które zapewni ci wiele zdrowotnych korzyści. Pamiętaj, że możesz przyrządzać go na rozmaite sposoby – nie tylko w postaci gotowanej.
    Zdjęcie: sea_wave/Envato Elements