Data modyfikacji:

Kalafior. Jak gotować, kalorie, przepis na zupę

Kalafior od tak dawna gości na naszych stołach, że przestaliśmy zastanawiać się nad tym, jak wiele walorów prozdrowotnych posiada. Tymczasem, to niepozorne warzywo może przynieść nam więcej korzyści, niż mogłoby się wydawać. Sprawdźcie, dlaczego warto po niego sięgać i wypróbujcie mój przepis na zupę kalafiorową w formie pysznego kremu.

Czym jest kalafior?

Kalafior to roślina należąca do rodziny kapusiowatych. Niegdyś, ze względu na swoje pochodzenie był nazywany kapustą cypryjską. Jego historia sięga już czasów starożytnych, kiedy to po raz pierwszy doceniono go za zalety smakowe.

Jadalna część kalafiora to jego kwiatostan, sięgający do 25cm średnicy. Świeżego rozpoznamy po jasnym kwiatostanie pozbawionym przebarwień oraz sprężystych, zielonych listkach.

Jakie witaminy i składniki odżywcze znajdziemy w kalafiorze?

Choć być może wielu z was warzywo to kojarzy się z mało spektakularnym dodatkiem do obiadu, w rzeczywistości warto sięgać po kalafiora. Właściwości tej rośliny mogą uchronić nas przed rozwojem wielu groźnych chorób.

Jest bogaty w składniki mineralne takie jak potas, mangan i magnez oraz w witaminy z grupy B, witaminę C i K. To także bogate źródła fitosteroli i błonnika pokarmowego.

Kalafior – właściwości prozdrowotne

Kalafior warto jeść przede wszystkim dzięki jego wpływowi na nasze zdrowie. Oto kilka zalet, które powinny przekonać was do częstszego wykorzystywania tej rośliny w kuchni:

  • Kalafior posiada pokaźną ilość substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworu. To przede wszystkim wspomniane już fitosterole i indole. Przypuszcza się, że regularne spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko powstawania raka piersi, prostaty i płuc,
  • Funkcja detoksykująca to kolejna zaleta, przez którą powinniśmy pokochać kalafior. Właściwości oczyszczające warzywa polegają na pobudzaniu wątroby do pracy polegającej na usuwaniu toksyn,
  • Osoby skarżące się na schorzenia nerek i pęcherza moczowego powinny spożywać kalafior – właściwości tego warzywa skutecznie zmniejszają dolegliwości,
  • Spożywanie kalafiora zmniejsza ryzyko reumatyzmu.
  • Kalafior zawiera duże ilości kwasu foliowego, przez co zaleca się spożywanie go kobietom w ciąży oraz planującym poczęcie dziecka. Kwas foliowy odpowiada za prawidłowy rozwój płodu, a przede wszystkim – jego układu nerwowego.
  • Kalafior – właściwości korzystne dla urody

    Czy wiecie, że kalafior to także nieoceniony sprzymierzeniec w walce o młodą skórę? Dowiedziono, że bogactwo witamin i minerałów w nim zawartych opóźnia starzenie się organizmu, w tym również skóry. To dodatkowo idealny, łagodzący składnik domowych maseczek. Aby taką przygotować, wystarczy, że ugotujesz kalafiora na miękko, rozgnieciesz na puree, wymieszasz z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego i nałożysz na twarz na 20 minut. Już po jednym zastosowaniu maski twoja skóra będzie wyraźnie ukojona.

    Ile kalorii ma kalafior?

    W 100 gramach kalafiora znajdziemy 24,9 kcal.

    Niska wartość energetyczna kalafiora sprawia, że to idealny wybór dla osób przebywających na diecie redukcyjnej. Dodatkowo, duża zawartość błonnika sprawi, że z kalafiorem przygotujemy sycące dania.

    Jak gotować kalafiora?

    Kuchenny potencjał kalafiora odkrywany jest właściwie od niedawna. Niegdyś traktowano go jako dodatek do ziemniaków i mięs, zwykle tylko w formie gotowanej w wodzie. Dziś z kalafiora możemy przygotować rozmaite, fantazyjne dania – puree, zdrową zapiekankę, czy zupę kalafiorową. Warzywo doskonale komponuje się z intensywnymi sosami, idealnie wkomponuje się również w towarzystwo różnych mięs. Warto dodawać go również do sałatek.

    Sekretem dobrego przygotowania kalafiora jest jego odpowiednie przyprawienie jako, że sam w sobie charakteryzuje się raczej mało wyrazistym smakiem. Pamiętajmy, że nie powinniśmy  go również rozgotowywać. Najlepszą, a zarazem najzdrowszą formą obróbki kalafiora będzie ugotowanie go w parowarze.

    Przepis na zupę z kalafiora

    Chciałabym podzielić się z wami moim przepisem, który – mam nadzieję – udowodni wam, że kalafior nie musi być nudny. Gwoździem programu będzie zupa kalafiorowa w formie kremu. To sycący, a zarazem lekki obiad idealny na chłodne pory.

    Składniki:

  • ½ kwiatostanu kalafiora
  • 700ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g ziemniaków
  • 125 śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Przygotowanie:

  • Czosnek i cebulę siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie w rondelku.
  • W międzyczasie obierany, myjemy i kroimy ziemniaki w drobną kostkę. Dodajemy je do czosnku i cebuli, wszystko razem smażymy przez 5-6 minut.
  • Do smażących się warzyw wlewamy bulion oraz rozdrobniony kalafior. Gotujemy, aż wszystko uzyska miękką konsystencję.
  • Rondelek zdejmujemy z gazu, dolewamy śmietankę. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, po czym wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Krem w razie potrzeby możemy ponownie delikatnie podgrzać. Podajemy z świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego!
  • Wskazówka: zupa krem z kalafiora dobrze komponuje się również z grzankami lub ptysiami do zup. W wersji mniej dietetycznej możemy dodać do niej odrobinę ulubionego sera, np. mozarelli.

    Lubicie kalafiora? Jak najczęściej go przyrządzacie?

    Autor: Joanna Stanuch