Kalafior to roślina należąca do rodziny kapusiowatych. Niegdyś, ze względu na swoje pochodzenie był nazywany kapustą cypryjską. Jego historia sięga już czasów starożytnych, kiedy to po raz pierwszy doceniono go za zalety smakowe.
Jadalna część kalafiora to jego kwiatostan, sięgający do 25cm średnicy. Świeżego rozpoznamy po jasnym kwiatostanie pozbawionym przebarwień oraz sprężystych, zielonych listkach.
Choć być może wielu z was warzywo to kojarzy się z mało spektakularnym dodatkiem do obiadu, w rzeczywistości warto sięgać po kalafiora. Właściwości tej rośliny mogą uchronić nas przed rozwojem wielu groźnych chorób.
Jest bogaty w składniki mineralne takie jak potas, mangan i magnez oraz w witaminy z grupy B, witaminę C i K. To także bogate źródła fitosteroli i błonnika pokarmowego.
Kalafior warto jeść przede wszystkim dzięki jego wpływowi na nasze zdrowie. Oto kilka zalet, które powinny przekonać was do częstszego wykorzystywania tej rośliny w kuchni:
Czy wiecie, że kalafior to także nieoceniony sprzymierzeniec w walce o młodą skórę? Dowiedziono, że bogactwo witamin i minerałów w nim zawartych opóźnia starzenie się organizmu, w tym również skóry. To dodatkowo idealny, łagodzący składnik domowych maseczek. Aby taką przygotować, wystarczy, że ugotujesz kalafiora na miękko, rozgnieciesz na puree, wymieszasz z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego i nałożysz na twarz na 20 minut. Już po jednym zastosowaniu maski twoja skóra będzie wyraźnie ukojona.
Niska wartość energetyczna kalafiora sprawia, że to idealny wybór dla osób przebywających na diecie redukcyjnej. Dodatkowo, duża zawartość błonnika sprawi, że z kalafiorem przygotujemy sycące dania.
Kuchenny potencjał kalafiora odkrywany jest właściwie od niedawna. Niegdyś traktowano go jako dodatek do ziemniaków i mięs, zwykle tylko w formie gotowanej w wodzie. Dziś z kalafiora możemy przygotować rozmaite, fantazyjne dania – puree, zdrową zapiekankę, czy zupę kalafiorową. Warzywo doskonale komponuje się z intensywnymi sosami, idealnie wkomponuje się również w towarzystwo różnych mięs. Warto dodawać go również do sałatek.
Sekretem dobrego przygotowania kalafiora jest jego odpowiednie przyprawienie jako, że sam w sobie charakteryzuje się raczej mało wyrazistym smakiem. Pamiętajmy, że nie powinniśmy go również rozgotowywać. Najlepszą, a zarazem najzdrowszą formą obróbki kalafiora będzie ugotowanie go w parowarze.
Chciałabym podzielić się z wami moim przepisem, który – mam nadzieję – udowodni wam, że kalafior nie musi być nudny. Gwoździem programu będzie zupa kalafiorowa w formie kremu. To sycący, a zarazem lekki obiad idealny na chłodne pory.
Wskazówka: zupa krem z kalafiora dobrze komponuje się również z grzankami lub ptysiami do zup. W wersji mniej dietetycznej możemy dodać do niej odrobinę ulubionego sera, np. mozarelli.
Lubicie kalafiora? Jak najczęściej go przyrządzacie?
Autor: Joanna Stanuch