Przeczytaj również: Miód spadziowy właściwości
Czym tak właściwie jest miód manuka?
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i powstaje z kwiatów dziko rosnącego krzewu Leptospermum scoparium, który jest nazywany także
drzewem herbacianym. Co ciekawe, zakwita on wyłącznie na cztery tygodnie, co tłumaczy, dlaczego nektar z manuki jest tak rzadkim i cennym produktem. Do jego najważniejszych cech zaliczamy:
- lekko gorzkawy smak,
- aromatyczny, bardzo silny zapach,
- data produkcji przypadająca na okres od listopada do stycznia,
- skład obejmujący głównie glukozooksydazę i nadtlenek wodoru.
Na rynku znajdziesz miody manuka oznaczone symbolami MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, a nawet MGO 500+. Co oznaczają? To informacja na temat
ilości metylogliksalu zawartego w naturalnym produkcie. To właśnie on odpowiada za cenne właściwości lecznicze miodu. Jeśli chcesz, aby stosowanie miodu manuka przyniosło oczekiwane efekty, to wybieraj opakowania oznaczone przynajmniej MGO 100+.