Data publikacji:

Miód manuka: właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Jego cena robi wrażenie, jednak nie może on narzekać na brak popularności. Mowa, oczywiście, o modzie manuka, który może pochwalić się wieloma cennymi właściwościami leczniczymi. Zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, czy jest wart swojej ceny? Przychodzimy z pomocą! Dziś bierzemy pod lupę miód manuka i sprawdzamy jego właściwości, zastosowanie oraz przeciwwskazania do stosowania.

miód mauka

Przeczytaj również: Miód spadziowy właściwości

Czym tak właściwie jest miód manuka?

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii i powstaje z kwiatów dziko rosnącego krzewu Leptospermum scoparium, który jest nazywany także drzewem herbacianym. Co ciekawe, zakwita on wyłącznie na cztery tygodnie, co tłumaczy, dlaczego nektar z manuki jest tak rzadkim i cennym produktem. Do jego najważniejszych cech zaliczamy:
  • lekko gorzkawy smak,
  • aromatyczny, bardzo silny zapach,
  • data produkcji przypadająca na okres od listopada do stycznia,
  • skład obejmujący głównie glukozooksydazę i nadtlenek wodoru.
Na rynku znajdziesz miody manuka oznaczone symbolami MGO 30+, MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+, a nawet MGO 500+. Co oznaczają? To informacja na temat ilości metylogliksalu zawartego w naturalnym produkcie. To właśnie on odpowiada za cenne właściwości lecznicze miodu. Jeśli chcesz, aby stosowanie miodu manuka przyniosło oczekiwane efekty, to wybieraj opakowania oznaczone przynajmniej MGO 100+.

Miód manuka – właściwości i zastosowanie

Miód manuka wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Dzięki temu znalazł swoje zastosowanie we wsparciu leczenia chorób układu:
  • pokarmowego (biegunki, zespołu jelita drażliwego, zakażenia pałeczkami jelitowymi z rodzaju Brucella i Salmonella),
  • nerwowego (nerwicy, depresji, bezsenności),
  • krążenia (nadciśnienia, wysokiego cholesterolu, miażdżycy). Dodatkowo miód manuka ma zastosowanie w walce z wieloma rodzajami bakterii – Burkholderia cepacia, Helicobacter pylori, Porphyromonas gingivalis i innymi.

Miód manuka – przeciwwskazania

Choć miód manuka jest bezpieczny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, to czasami należy zachować szczególną ostrożność w trakcie jego stosowania lub całkowicie z niego zrezygnować. O jakich przeciwwskazaniach mowa? Najważniejszym z nich jest alergia na miód lub produkty pochodzenia pszczelego.

Co więcej, miód manuka, choć jest bardzo zdrowy, to zawiera mnóstwo cukru. Właśnie dlatego osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą lub insulinoopornością nie powinny spożywać go bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Jak stosować miód manuka? Wskazówki na temat dawkowania

Miód manuka należy przyjmować codziennie. Optymalna dawka na każdą dobę wynosi około 2-3 łyżeczek. Jeśli chcesz osiągnąć najlepsze efekty, to jedz go na czczo, od razu po przebudzeniu. Odczekaj także 30 minut przed zjedzeniem pierwszego posiłku.

Jakie korzyści daje stosowanie miodu manuka?

To, jakie korzyści przyniesie stosowanie miodu manuka, zależy do tego, którą dawkę metylogliksalu wybierzesz. Przykładowo nektary MGO 100+ pomogą ci w poprawie odporności, a te z oznaczeniem MGO 200+ są doskonałym wsparciem diety osób zmagającymi się z bólem brzucha, zgagą czy refluksem. Miody o wyższej zawartości cennego metylogliksalu mogą wesprzeć leczenie trudno gojących się ran, miażdżycy kończyn dolnych czy egzemy.

Ile kosztuje miód manuka?

Najtańsze i zarazem najmniejsze opakowanie miodu manuka z Nowej Zelandii kosztuje ponad 20 zł. Z kolei duże słoiki o wysokiej zawartości methylglyoxalu (400 mg/kg, czyli MGO™ 400+), która została potwierdzona certyfikatem, możesz kupić nawet za około 500 zł!

A dlaczego miód manuka jest taki drogi? Koszty zakupu wynikają przede wszystkim z ograniczonych zasobów produkcyjnych. Naturalna substancja o cennych właściwościach leczniczych jest uprawiana wyłącznie na określonej, niezbyt dużej powierzchni. Dodatkowo produkt może pochwalić się wysoką zawartością MGO, która jest dokładnie badana przed dopuszczeniem miodu do sprzedaży.
Autorka: Katarzyna Wendzonka