Data publikacji:

Koper włoski herbata – właściwości, działanie

Interesujesz się medycyną naturalną i chcesz wprowadzić do swojej kuchni produkty o działaniu prozdrowotnym? Znakomitym wyborem będzie koper włoski, a dokładniej herbata z fenkułu. Jakie ma właściwości i działanie? Sprawdzamy!
Koper włoski

Koper włoski – czy herbata ma jakieś cenne właściwości?

Oczywiście, że tak! Nie bez powodu koper włoski był już stosowany w starożytnej Grecji. Roślina, którą można spotkać także pod nazwą fenkuł, jest uprawiania w wielu miejscach na całym świecie. Bardzo często można spotkać ją także w Polsce.

 Koper włoski jest cennym źródłem witamin A, z grupy B i C, minerałów – wapnia, potasu, magnezu, fosforu i sodu oraz flawonoidów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu picie herbaty z kopru włoskiego może pomóc w problemach z trawieniem i wypróżnianiem, zmniejszyć nieprzyjemne objawy klimakterium czy w naturalny sposób zwalczyć pchły i wszy.

Picie herbaty z kopru włoskiego – działanie prozdrowotne

 Chcesz włączyć do diety koper włoski w postaci herbaty? Znakomita decyzja, ponieważ ma on mnóstwo cennych właściwości. Jak działa napar z fenkułu? Przede wszystkim moczopędnie, dzięki czemu ułatwia i przyspiesza proces pozbywania się toksyn z organizmu. Właśnie dlatego warto stosować go jako wsparcie leczenia różnych infekcji dróg moczowych.

 Herbata z kopru włoskiego ma również właściwości wiatropędne i rozkurczowe, dzięki czemu może okazać się pomocna w przypadku różnorodnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – niestrawności, wzdęć czy zgagi. Dodatkowo napar z fenkułu pomoże w usprawnieniu perystaltyki jelit, zmniejszając bolesne skurcze i napięcie mięśni gładkich.
Mówiąc o działaniu herbaty z kopru włoskiego, nie możemy zapomnieć o możliwości zwiększenia produkcji soku żołądkowego, która bezpośrednio wpływa na poprawę pracy układu pokarmowego. Napar wspomaga też wydzielanie żółci.

Picie herbaty z kopru włoskiego jest polecane w okresie przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych. Fenkuł ma właściwości wykrztuśne oraz zwiększa objętość wydzieliny oskrzelowej, jednocześnie zmniejszając jej gęstość, a do tego działa przeciwbakteryjnie.

Na liście właściwości, którymi może pochwalić się herbata z kopru włoskiego, nie zabrakło również wsparcia prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Działanie hipotensyjne pomaga w obniżeniu wysokiego ciśnienia tętniczego krwi i sprawdza się znakomicie w roli profilaktyki chorób układu krążenia.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do picia herbaty z kopru włoskiego?

Choć koper włoski ma dużo cennych właściwości, to jednak herbata z fenkułu nie jest odpowiednia dla każdego. Kto powinien na nią uważać? Przede wszystkim odradza się picia naparu w okresie karmienia piersią ze względu na jego działanie estrogenne oraz możliwość zahamowania laktacji.

Co więcej, choć picie herbaty z kopru włoskiego może przynieść ukojenie w przypadku wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to warto jednak zachować szczególną ostrożność podczas włączania jej do diety. Zbyt częste spożywanie naparu z fenkułu może wywołać reakcję alergiczną lub podrażniać śluzówkę żołądka.

Czy herbata z kopru jest bezpieczna dla niemowlaka?

Wiele mam stosuje herbatę z kopru dla niemowlaków. Dlaczego? Napar pomaga w łagodzeniu kolek i wspomaga trawienie u najmłodszych członków rodziny, działając wiatropędnie i rozluźniając mięśnie gładkie. Warto jednak pamiętać, że można stosować go wyłącznie u dzieci powyżej 6. miesiąca życia, jeśli są karmione piersią. Przed rozszerzeniem diety maluszka warto skonsultować się z lekarzem.
Autorka: Katarzyna Wendzonka