Fakt: nadmiar cukru nie służy nikomu. W czasach, gdy jest on dodawany niemal do wszystkiego, warto zachować zdrowy umiar i stronić od słodkich przekąsek, napojów i przetworzonej żywności. Muszą pamiętać o tym zwłaszcza osoby borykające się z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym czy insulinoopornością. Sprawdź, co obniża cukier – te porady przydadzą się każdemu.
Świadomość na temat szkodliwego wpływu nadmiaru cukru na organizm jest coraz wyższa. Wiele osób poszukuje sposobów na to, by obniżyć poziom cukru w organizmie i zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, insulinooporności czy otyłości. Podpowiadamy, jakie kroki warto podjąć, aby obniżyć poziom cukru we krwi.
Wahania poziomu glukozy we krwi to problem, który dobrze znają zwłaszcza osoby borykające się z cukrzycą czy insulinoopornością. Trzeba jednak wiedzieć, że nie tylko osoby chore doświadczają podwyższonego cukru we krwi. Nieprawidłowy poziom glukozy we krwi badania wykazują m.in. u osób otyłych, stroniących od aktywności fizycznej oraz stosujących niskiej jakości dietę. Prawidłowy poziom glukozy powinien mieścić się w przedziale 70 - 99 mg/dl (przy pomiarze wykonywanym na czczo).
Co najmniej raz do roku każdy powinien wykonać badanie poziomu glukozy we krwi. Ten prosty test to podstawowa forma diagnozowania problemów diabetycznych. Warto znać również podstawowe objawy, jakie daje zbyt wysoki poziom cukru. Należą do nich:
Powyższe symptomy mogą zwiastować poważne problemy z rozwijającą się cukrzycą włącznie. Nie wolno ich bagatelizować – gdy tylko je zauważysz, jak najszybciej porozmawiaj z diabetologiem.
Jak wspomnieliśmy, nie tylko cukrzycy mogą mieć podwyższony poziom cukru. Również osoby całkowicie zdrowe mogą doprowadzić do niego poprzez złą dietę i niezdrowy styl życia. Tymczasem długotrwałe utrzymywanie poziomu glukozy na bardzo wysokich wartościach jest przyczyną kłopotów zdrowotnych, w tym insulinooporności. Sprawdź, jak w prosty sposób obniżyć poziom cukru we krwi.
Z pewnością dziwisz się, że nie zaczęliśmy od porad dietetycznych. Ruch to najlepszy sposób na unormowanie poziomu glukozy we krwi. Podczas intensywnej aktywności fizycznej, zostaje ona spożytkowana jako energia dla mięśni. Regularne bieganie, jazda na rowerze, pływanie czy zajęcia fitness pomogą ci w unormowaniu poziomu cukru.
Poza kilkoma cięższymi aktywnościami w tygodniu zadbaj o to, by ruch wszedł ci w krew. Co mamy na myśli? Zamiast jazdy windą, wybieraj schody. Do sklepu wybierz się pieszo. W ten sposób wprowadzisz do swojego życia większą ilość ruchu, a tym samym, zmniejszysz poziom cukru.
Podstawy z pewnością znasz: słodycze, kolorowe napoje i dania fast food powinny pójść w odstawkę. Poza tym, warto zredukować ilość spożywanego alkoholu. Ponadto w diecie niskocukrowej nie ma miejsca na produkty z białej mąki.
Co jeść, żeby spadł cukier we krwi? Istotne jest odpowiednie łączenie składników odżywczych. Twoje posiłki powinny bazować na węglowodanach złożonych, białkach i tłuszczach, przy czym tych pierwszych na talerzu powinno być najmniej. Tłuszcze i białka spowalniają proces trawienia, dzięki czemu cukier wzrasta wolniej, dlatego nie warto o nich zapominać.
Wybieraj wysokiej jakości produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby, fermentowane produkty mleczne, a także odpowiednie warzywa (o czym opowiemy za chwilę).
Mówi się, że warzywa to samo zdrowie. Jest w tym sporo racji, jednak osoby, którym zależy na obniżeniu cukru, powinny jeść zwłaszcza te określone. Najlepiej sprawdzą się warzywa z niską zawartością skrobi, a więc np. warzywa kapustne. Unikaj ziemniaków, batatów, roślin strączkowych.
Owoce w diecie niskocukrowej powinny pojawiać się w niewielkich ilościach, najlepiej w formie nieprzetworzonej. Powód jest prosty: o wiele łatwiej wypić 0,5 l soku niż zjeść duże, półkilowe jabłko. Soki owocowe, choć są źródłami witamin, dostarczają bardzo dużo węglowodanów w skoncentrowanych dawkach.
Dodatkowo, jedząc cały owoc, prócz cukrów dostarczasz sobie m.in. błonnika pokarmowego, który działa dobroczynnie na trawienie.
Badania naukowe dowiodły, że niedobór witaminy D może mieć wpływ na rozwój insulinooporności. Aby zadbać o prawidłowy poziom cukru, wprowadź do diety większą ilość produktów z „witaminą słońca”. W twoim jadłospisie powinny zagościć ryby i owoce morza. W okresie jesienno-zimowym dietę warto wesprzeć suplementami.
Największym wrogiem zdrowia i smukłej sylwetki jest podjadanie pomiędzy posiłkami. Sytuacja jest jeszcze gorsza, gdy w roli przekąski występują słodkości lub chipsy. Każdego dnia zjadaj pięć pełnych posiłków w równych odstępach czasowych – to zapobiegnie wahaniom cukru we krwi i napadom głodu. Jeśli koniecznie chcesz coś przekąsić pomiędzy posiłkami, wybierz garść orzechów.