Lato daje nam wiele nowych kulinarnych możliwości. Chętnie sięgamy po świeże warzywa i owoce. Są smaczne i kolorowe, ożywiają każdą potrawę, a przy okazji zawierają mnóstwo witamin i są niskokaloryczne. Możemy przygotować z nich najróżniejsze potrawy – sałatki, ciasta, desery i inne obiadowe wariacje. Kiedy na zewnątrz panują upały, warto trochę ochłodzić atmosferę w naszej kuchni. Polecamy pyszne i zdrowe chłodniki, które możesz przyrządzić z łatwo dostępnych składników. Na słodko i na słono, na śniadanie, obiad lub kolację. Prezentujemy Wam kilka świetnych przepisów.
Aby przygotować chłodnik z botwinki dla czterech osób potrzebne Ci będą:
Umyj dokładnie botwinkę i odetnij korzonki. Buraki obierz i pokrój w drobną kostkę. Liście i łodygi posiekaj na małe kawałki. Jeśli botwinka ma dużo liści, nie musisz dodawać wszystkich. Następnie zagotuj wywar lub wodę, dodaj pokrojone buraki i gotuj na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, potem dodaj posiekane łodygi i liście. Gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Dodaj ocet, sok z cytryny i gotuj przez ok. 1 minutę, dopraw solą i pieprzem. Odstaw wywar do wystudzenia. Kiedy już będzie zimny, połącz go z kefirem i wymieszaj. Chłodnik z botwinki możesz podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Aby przygotować pyszny truskawkowo-imbirowy chłodnik dla dwóch osób, potrzebne Ci będą:
Do podania:
Opłucz truskawki i oderwij szypułki. Następnie pokrój je na małe kawałki i przełóż do garnka. Dodaj resztę składników. Wszystko razem zagotuj, potem zmiksuj i przetrzyj przez sito. Jeśli będzie zbyt kwaśny, możesz doprawić go miodem lub erytrolem (więcej o erytrolu przeczytasz TUTAJ). Odstaw do wystudzenia. Chłodnik proponujemy podawać w miseczkach z dodatkiem jogurtu i świeżej mięty.
Aby przygotować brzoskwiniowy chłodnik z awokado dla dwóch osób potrzebne Ci będą:
Do dekoracji:
Brzoskwinie sparz wrzątkiem, aby zmiękczyć ich skórkę. Pokrój je w kostkę i zmiksuj ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i połową soku z cytryny. Wymieszaj z miodem i ziołami. Odstaw do wystudzenia. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Pokrój go w kostkę i wymieszaj z pozostałą częścią soku z cytryny. Chłodnik możesz podawać w miseczkach lub szklankach. Znakomitą ozdobą okażą się kostki awokado, pieprz i świeże zioła.
Szukasz jeszcze więcej inspiracji kuchennych? Duży wybór książek kucharskich znajdziesz TUTAJ.