Syrop z agawy – co to takiego?
Czym tak właściwie jest syrop z agawy? Do jego produkcji wykorzystuje się agawę – roślinę rosnącą w Meksyku, która jest ścinana po maksymalnie 7 latach od zasadzenia. To właśnie wtedy osiąga najwyższy poziom słodkości. Do wytwarzania syropu konieczny jest rdzeń, z którego tłoczy się sok, a następnie się go podgrzewa i filtruje.
Co znajdziesz w syropie z agawy? Za jego właściwości odpowiada zawartość magnezu, witamin B, C i K, żelaza, wapnia, a nawet niewielkie ilości błonnika. Najwięcej składników odżywczych znajdziesz w ciemnym syropie z agawy.
Co więcej, syrop z agawy może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym. Jego wartość jest niższa niż w przypadku zwykłego cukru, cukru kokosowego, syropu klonowego czy miodu. Dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi oraz może być wybierany przez osoby z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym czy insulinoopornością.
Nie bez znaczenia jest również jego słodkość, dzięki której można dodawać syrop z agawy w mniejszych ilościach niż pozostałe słodziki, o których wspominaliśmy powyżej: biały cukier, cukier kokosowy, miód czy syrop klonowy. Syrop z agawy jest także słodszy od czystej glukozy i sacharozy. Właśnie dlatego będzie doskonałą propozycją dla osób dbających o linię lub na diecie odchudzającej.