Data publikacji:

Syrop z agawy: właściwości

Syrop z agawy to kolejny popularny zamiennik białego cukru, o którym zrobiło się głośno kilka lat temu. Produkowany z meksykańskiej rośliny produkt jest doskonałym pomysłem na wzbogacenie jadłospisu u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i na diecie odchudzającej. Zobacz, dlaczego warto sięgać po syrop z agawy, jakie ma właściwości i na co pomaga!
agawa

Syrop z agawy – co to takiego?

Czym tak właściwie jest syrop z agawy? Do jego produkcji wykorzystuje się agawę – roślinę rosnącą w Meksyku, która jest ścinana po maksymalnie 7 latach od zasadzenia. To właśnie wtedy osiąga najwyższy poziom słodkości. Do wytwarzania syropu konieczny jest rdzeń, z którego tłoczy się sok, a następnie się go podgrzewa i filtruje.
Co znajdziesz w syropie z agawy? Za jego właściwości odpowiada zawartość magnezu, witamin B, C i K, żelaza, wapnia, a nawet niewielkie ilości błonnika. Najwięcej składników odżywczych znajdziesz w ciemnym syropie z agawy.
Co więcej, syrop z agawy może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym. Jego wartość jest niższa niż w przypadku zwykłego cukru, cukru kokosowego, syropu klonowego czy miodu. Dzięki temu nie powoduje gwałtownych skoków glukozy we krwi oraz może być wybierany przez osoby z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym czy insulinoopornością.
Nie bez znaczenia jest również jego słodkość, dzięki której można dodawać syrop z agawy w mniejszych ilościach niż pozostałe słodziki, o których wspominaliśmy powyżej: biały cukier, cukier kokosowy, miód czy syrop klonowy. Syrop z agawy jest także słodszy od czystej glukozy i sacharozy. Właśnie dlatego będzie doskonałą propozycją dla osób dbających o linię lub na diecie odchudzającej.

Syrop z agawy – właściwości zdrowotne

Syrop z agawy, podobnie jak sama agawa, wykazuje właściwości prozdrowotne. Ich sekretem jest wysoka zawartość prebiotycznych fruktanów, w szczególności inuliny, które mają pozytywny wpływ na metabolizm – stymulują go i regulują. Dodatkowo mogą hamować syntezę lipidów w wątrobie, a do tego zwiększyć przyswajalność minerałów z innych pokarmów.
Najwięcej prozdrowotnych korzyści niesie za sobą sięganie po świeżą agawę. Ma ona właściwości przeciwzapalne, wzmacnia układ odpornościowy, a do tego sprawdza się w walce ze zmianami skórnymi spowodowanymi przez choroby autoimmunologiczne. Ciekawostką jest fakt, że z agawy powstaje znana i lubiana tequila.

Czy syrop z agawy jest niezdrowy?

Warto pamiętać, że nawet najzdrowsze słodziki stosowane w nadmiarze mogą zaszkodzić. Podobnie jest w przypadku syropu z agawy, który mimo wszystko zawiera glukozę i fruktozę. Szczególnie problematyczna jest druga substancja, której nadmierne spożywanie w wersji płynnej (bez błonnika i pektyn) może prowadzić do otyłości brzusznej czy podnosić poziom trójglicerydów we krwi.
Najlepszym pomysłem jest całkowite wyeliminowanie lub mocne ograniczenie cukru w diecie. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu sięgnąć po wypieki z dodatkiem soku z agawy czy wykorzystać go do posłodzenia ciepłego napoju. 

Syrop z agawy – zastosowanie w kuchni

Wiesz już, że syrop z agawy ma szereg cennych właściwości, dzięki którym warto po niego regularnie sięgać. A jak wykorzystać go w kuchni? Tak naprawdę możesz zastąpić nim zwykły biały cukier i dodawać go do wypieków. Świetnie sprawdzi się w roli słodzika domowych batoników, ciasteczek, ciast czy nawet przetworów.
Możesz dodawać syrop z agawy do budyniu, stosować jako polewę naleśników i gofrów, a nawet dosładzać nim kawę. Pamiętaj tylko o tym, że jest on słodszy niż cukier i miód, dlatego uważaj, aby nie przesadzić z ilością syropu.
Katarzyna Wendzonka
Katarzyna Wendzonka

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.