Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta odchudzająca? Czy wymaga wyeliminowania wszystkich ulubionych przekąsek z jadłospisu? Odpowiedź jest prosta – nie! Ulgę poczuć mogą także fani rozmaitych słodkości, którzy chcieliby wprowadzić do swojego menu nieco świeżości. Z pomocą przyjdą im bowiem suszone daktyle. Odchudzanie idące w parze z tymi bakaliami jest nie tylko zdrowe, ale też bardzo smaczne. Dlaczego suszone daktyle będą na diecie dobrym wyborem? Jakie przepisy pomogą w uatrakcyjnieniu dietetycznych posiłków? Odpowiedzi czekają w poniższym artykule – zapraszamy do jego lektury!
Świeże oraz suszone daktyle, czyli owoce palmy daktylowej, bez problemu kupimy dziś w sklepie. Każdy z nas kojarzy ich charakterystyczny, słodki smak i lekko ciągnącą formułę, która może przypominać słynne cukierki – krówki. Owoce te są jednak znacznie zdrowsze od tradycyjnych słodkości, nie może zabraknąć ich więc w jadłospisie zbilansowanej diety. Dlaczego warto urozmaicić swoje posiłki suszonymi daktylami? Odchudzanie staje się zdrowe i przyjemne!
W suszonych daktylach znajdziemy bogactwo substancji odżywczych. Te niepozorne, niewielkie owoce są doskonałym źródłem witamin (z grupy B, A, C czy K), a także mikroelementów (fosforu, potasu, żelaza, manganu, wapnia oraz cynku). Co jeszcze zawierają daktyle? Odchudzanie z nimi jest łatwiejsze, dzięki sporej porcji błonnika! Czemu daktyle są tak wartością przekąską (nie tylko na diecie z deficytem kalorycznym!)?
Co jeszcze sprawia, że warto sięgać po suszone daktyle? Cukier – nawet jeśli brzmi to nieco nieprawdopodobnie. Zdrowa dieta odchudzająca nie może opierać się wyłącznie na liściu sałaty i zielonym ogórku. Cukry proste zawarte w daktylach przyswajają się bardzo szybko i stanowią zastrzyk dodatkowej energii – będą więc idealną przekąską po treningu lub w trakcie wyczerpującego intelektualnie dnia.
Suszone daktyle a odchudzanie – jak powinna wyglądać ta relacja? 100 gramów tych suszonych owoców to około 277 kcal, więc warto zachować umiar w ich jedzeniu. Sięgajmy po nie w formie dodatku do śniadania czy też potraktujmy je jako pożywną przekąskę.
Cukry proste w suszonych daktylach wiążą się także z ich wysokim indeksem glikemicznym. Owoce te nie są zalecane cukrzykom, osobom z insulinoopornością i nietolerancją fruktozy. Jeśli nie dolegają nam takie schorzenia, codziennie możemy bezpiecznie sięgnąć po kilka daktyli.
Jak wykorzystać w kuchni suszone daktyle? Przepisy z ich udziałem są niezwykle smaczne i zdrowe. Oto recepta na doskonałe kulki mocy, które uratują nas, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!
Orzechy, odsączone daktyle, kakao i masło orzechowe zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj do niej odrobinę wody z moczenia daktyli. Uformuj kulki i wstaw je na noc do lodówki. Taka szybka przekąska doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie czy przekąskę do kawy. Smacznego!