Tłuszcz jest jednym z podstawowych składników odżywczych. Szukając o nim informacji, natrafisz na mnóstwo sprzecznych opinii na jego temat. Nic dziwnego. Nie ma jednego tłuszczu, a wiedza, którą dysponujemy, zmienia się coraz szybciej. Możesz się bez trudu pogubić. Dlatego przedstawiamy uporządkowane informacje o rodzajach tłuszczów w diecie człowieka.
Jeśli spodoba Ci się jakiś produkt, kliknij w jego zdjęcie aby porównać ceny i kupić go taniej w Internecie.
Tłuszcz uchodzi za wroga diety. Obarczamy go winą za brzydkie wałeczki i dodatkowe kilogramy. Nie jest to do końca prawda. Fakt: tłuszcze są wysoko kaloryczne (1 g = 9 kcal), ale przez to są bardziej sycące. Ponadto odgrywają ogromny udział w procesach metabolicznych i wspierają pracę organizmu. Niektóre witaminy rozpuszczają się tylko w tłuszczach. Od nich zależy też prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej i cieplnej. Mają zbawienny wpływ na układ krwionośny i neurologiczny. Ale! Zalety dotyczą dobrych tłuszczów.
Zanim przystąpisz do rozsądzania, który tłuszcz jest dobry, a który zły, warto, byś dowiedziała się, jakie tłuszcze istnieją w ogóle.
Do tłuszczy nasyconych zaliczamy głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Ich źródłem są: masło, sery, mleko, jaja (ogólnie nabiał), smalec i mięso. Do tej grupy należą także niektóre tłuszcze roślinne, np. olej kokosowy. Zaleca się ograniczać nasycone kwasy tłuszczowe, gdyż w nadmiarze wywołują wzrost cholesterolu i problemy z gospodarką cukrową (wyjątek stanowią jajka, gdyż są źródłem kwasów nienasyconych). Całkowite wykluczenie nie jest konieczne.
Pod tą nazwą kryją się dwa rodzaje kwasów: jednonienasycone (powszechnie nazywane 0mega-3) i wielonienasycone (omega-6). Uznaje się je za tłuszcze zdrowe, jednak jest to duże uproszczenie. To prawda, mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Pozytywnie działają na gospodarkę glukozową i lipidową (obniżają cholesterol), wspierają absorpcję witamin oraz pracę układów nerwowego i sercowo-naczyniowego. I znów pojawia się ALE. Osiągniemy to tylko przy odpowiednim stosunku kwasów omega-3 do omega-6. Proporcja 1:5 jest najlepsza dla naszego zdrowia.
Kwasy jednonienasycone m.in.: tłuste ryby (morskie), jaja kurze (najlepiej z wolnego wybiegu), olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej ryżowy, orzechy włoskie, migdały, olej lniany WYSOKOLINOLENOWY (olej budwigowy), awokado
Kwasy wielonienasycone m.in.: olej lniany NISKOLINOLENOWY, olej słonecznikowy, olej kukurydziany, olej z pestek winogron, olej z pestek dyni, olej sezamowy, olej sojowy, olej krokoszowy
Tłuszcze trans to wysoko przetworzony produkt powstały w wyniku procesu katalitycznego uwodornienia. W trakcie tłuszcze w postaci płynnej są utwardzane, by na nasze stoły pojawić się w formie długowiecznych kostek margaryny. Dzięki uwodornieniu tłuszcz staje się odporny na działanie powietrza, więc nie psuje się. Należy wykluczyć je z diety. Badania wykazały, że źle wpływają na zdrowie człowieka. W składzie produktów kryją się pod określeniami: utwardzony, uwodorniony, cukierniczy. Zastanów się dwa razy, zanim wrzucisz je do koszyka.