Pokrzywa zwyczajna jest jedną z najbezpieczniejszych roślin – można jej używać miesiącami, dlatego stosuje się ją w wielu dziedzinach związanych ze zdrowiem. Napar z niej można stosować od zewnątrz, w celu odżywiania np. włosów (płukanka), oraz od wewnątrz. Zawiera dużą ilość witamin wraz ze składnikami organicznymi, między innymi witaminy B2, C, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy i wiele innych. Ma działanie oczyszczające, detoksykacyjne, łagodzące oraz wzmacniające układ odpornościowy. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, a nawet zmniejsza ciśnienie. Picie pokrzywy działa również przeciwzapalnie – stanowi ważny element w diecie przeciwzapalnej. Spełnia funkcję ochraniającą układ krwionośny (głównie serce), zabezpiecza i regeneruje komórki oraz obniża cholesterol. Ponadto działa antyoksydacyjnie i moczopędnie, co przyczynia się do poprawy pracy nerek, zażegnania infekcji dolnych dróg moczowych oraz wydalania płynów ze szkodliwymi substancjami z organizmu. Dlatego pokrzywa jest odpowiednim wsparciem w przypadku kamicy nerkowej, infekcji dolnych dróg moczowych itp. Wzmacnia i odżywia także skórę i paznokcie oraz zapobiega wypadaniu włosów.