Pektyny – zastosowanie w przemyśle
Pektyna żeluje, zagęszcza i emulguje. To sprawia, że jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczy jako dodatek do żywności. Jej symbol to E440. Pektyna amidowana to E442.
Pektyna do dżemów… O takim zastosowaniu wie chyba każdy. Ale do czego jeszcze używa się pektyn? Do żelek owocowych, galaretek oraz soków, napojów i koncentratów.
Czy to koniec? Nie. Pektyny znajdziesz również w:
- nadzieniach cukierniczych (ciasta, ciastka, cukierki),
- w serkach homogenizowanych, wiejskich i topionych,
- fermentowanych napojach mlecznych i deserach mlecznych (jogurt owocowy),
- sosach (keczup, majonez).
Jako substancja glazurująca, zapobiegająca wchłanianiu nadmiernej ilości wody, dodawana jest do wyrobów z kakao i czekolady oraz w produktach dietetycznych.
Dwie kolejne gałęzie przemysłu, gdzie znajdziesz pektyny jako powszechnie stosowany środek, to branża kosmetyczna i farmacja.
Pektyna do dżemów – gdzie kupić?
Pektyna. Gdzie kupić, pytasz? Pektynę dostaniesz w sklepach spożywczych stacjonarnych, przeważnie na działach z żywnością ekologiczną. Występuje ona jako proszek barwy jasnożółtej bądź jasnoszarej. Nie posiada zapachu. Najlepiej jednak szukaj opakowań z pektyną w sieci internetowej, bo tam dostaniesz najlepszą ofertę cenową, połączoną z szybką dostawą, także w opcji bez wychodzenia z domu. Wtedy spokojnie kroisz jabłka, szypułkujesz truskawki i oddzielasz pestki od śliwek, a pektyna już do ciebie jedzie, by zamknąć w słoikach na zimę owocowe witaminy :)