Data publikacji:

Olej ryżowy do smażenia: właściwości i zastosowanie. Jak używać?

Olej ryżowy (olej z obrębów ryżowych) jest stosunkowo mało popularny w Polsce. Zamiast niego do koszyka zakupowego trafiają olej słonecznikowy, rzepakowy albo oliwa z oliwek. A szkoda. Bo olej ryżowy ma wiele do zaoferowania w kwestii wartości odżywczych dla człowieka. Dowiedz się, jak wykorzystać olej ryżowy do smażenia. Właściwości i zastosowanie tego specyfiku będą dla ciebie jasne, gdy oddasz się całości lektury naszego artykułu.
olej ryżowy do smażenia

Olej ryżowy – wartość odżywcza

Olej ryżowy to bogactwo tłuszczów nasyconych (kwasy: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy), wielonasyconych (kwasy: linolowy i alfa-linolenowy) oraz jednonasyconych (kwas oleinowy). Co ważne dla zdrowia: w 1 łyżce stołowej oleju ryżowego jest 4,39 mg witaminy E, 3,4 μg witaminy K oraz 162 mg fitosteroli (te ostatnie odpowiadają za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi).

Właściwości oleju ryżowego

Olej ryżowy, regularnie wplatany w dietę, ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Zobacz, jak działa na:
  • układ krążenia – wykazuje właściwości ochronne dla serca i układu krwionośnego. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze oraz unormować poziom cholesterolu;
  • skórę – olej ryżowy to dawka „witaminy młodości” – witaminy E, która opóźnia powstawanie zmarszczek, stymuluje regenerację tkanek i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV;
  • okres menopauzy – olej z otrębów ryżowych łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza nocne poty i przebarwienia na twarzy;
  • masę ciała – pomaga w kontrolowaniu wagi oraz wspomaga aktywnych fizycznie w budowie masy mięśniowej;
  • rozwój procesów nowotworowych – olej ryżowy zawiera antyoksydanty, które usuwają nadmiar wolnych rodników prowadzących do powstawania nowotworów;
  • trądzik – pomaga w walce z trądzikiem, usuwając martwy naskórek, kojąc stany zapalne oraz niwelując przebarwienia skóry;
  • dolegliwości gastryczne – łagodzi je, niweluje i pozwala poczuć się lżej;
  • nadczynność tarczycy – obniża poziom TSH.

Czy olej ryżowy nadaje się̨ do smażenia?

Próg dymienia w przypadku tego oleju jest bardzo wysoki (230 stopni Celsjusza). Nie pryska i nie przypala się, a podczas domowego przygotowania potraw smażonych nie musisz się martwić, że zaczną uwalniać się tłuszcze trans. Możesz więc smażyć na głębokim tłuszczu oraz stosować smażenie płytkie, używając oleju ryżowego.

Do czego jeszcze można dodawać olej ryżowy? Zastosowanie oleju ryżowego jest szerokie. Użyj oleju ryżowego nierafinowanego do smażenia mięsa, ryb i frytek. Ma neutralny smak, więc dodaj go do naleśników zamiast słonecznikowego, i zobacz, czy to ci odpowiada. Polej nim przystawki, sałatkę lub przyrządzić dressing z jego udziałem.

Potrawy wchłaniają minimalną ilość tego tłuszczu (nie jest on lepkim tłuszczem). W efekcie zachowują swój oryginalny smak oraz są mniej kaloryczne. Uznaje się, że smażenie na oleju ryżowym jest zdrowe. Jednak pamiętaj, aby w diecie stosować różnorodne typy dań, nie tylko te smażone. Wtedy łatwiej zadbać o szczupłą sylwetkę i utrzymać zdrowie przez długi czas.

Czy olej ryżowy jest do smażenia dań kuchni polskiej?

Olej z otrębów ryżowych jest typowo azjatyckim olejem, więc koniecznie użyj go, jeśli pichcisz specjały z tamtej strony globu. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Ma przyjemny, delikatny orzechowy smak i zapach (w wersji nierafinowanej, bo w wersji rafinowanej zapach jest praktycznie niewyczuwalny).

Największe jego ilości używa się w Japonii, Chinach i w Tajlandii. Dalekowschodnie korzenie nie ograniczają go jednak przed używaniem do potraw z kuchni całego świata, także dań typowo polskich. Ten uniwersalny olej świetnie sprawdzi się w kuchni polskiej jako dodatek do potraw serwowanych na zimno, jak i smażonych. Jest trwały, więc nie jełczeje tak szybko jak inne oleje. Przechowuj go w temperaturze pokojowej.

Olej ryżowy rafinowany – czy smażenie na nim jest zdrowe?

Proces oczyszczania, czyli rafinacji, sprawia, że olej ryżowy rafinowany ma zwiększoną temperaturę dymienia, a przez to można go bezpiecznie wykorzystywać do smażenia na głębokim tłuszczu, a także do pieczenia i gotowania.

Olej ryżowy nierafinowany do smażenia – czy tylko?

Olej nierafinowany jest bardziej popularny niż jego oczyszczona wersja. Może być stosowany nie tylko do smażenia, ale też do gotowania oraz dań na zimno, które nie wymagają żadnej obróbki termicznej. Doskonale sprawdza się także jako kosmetyk. Posiada cenne właściwości odżywcze dla ludzkiego organizmu.

Olej ryżowy – smażenie oraz… masaże

Działa wzmacniająco i ujędrniająco na skórę nie tylko od środka (gdy jesz smaczny obiad u babci), ale także… od zewnątrz. Olej ryżowy w kosmetyce jest bowiem wykorzystywany go masażu całego ciała, szczególnie u osób o cerze suchej, dojrzałej oraz skłonnej do podrażnień. Nie uczula, bardzo łatwo się wchłania, nie pozostawia tłustych śladów. Dogłębnie nawilża i chroni skórę przed promieniami słonecznymi. Wspomaga regenerację komórek i opóźnia procesy starzenia.

Dodaje się go do balsamów, maseczek i mydeł. Szukaj go także w kremach do twarzy.
A wszystko to dzieje się za sprawą drogocennej witaminy E oraz gamma-orynazolu, które kryje w sobie olej ryżowy. Jeśli pytasz, co to jest gamma-orynazol, spieszymy z krótkim wyjaśnieniem. To połączenie estrów steroli roślinnych i kwasu felurowego z innymi związkami organicznymi.

Ale tak naprawdę, najważniejsze jest to, by doceniać właściwości oleju ryżowego i śmiało stosować go w kuchni i kosmetyce, a nie wymieniać szereg trudnych nazw z dziedziny chemii :)
Ewa Doniec
Ewa Doniec

Podróże z plecakiem, kolarstwo szosowe, góry wysokie. Pilot wycieczek, absolwentka ekonomii oraz turystyki i rekreacji.