To, że olej z kokosa jest doskonałym i bardzo zdrowym wyborem nie trzeba nikogo przekonywać. Zanim zdecydujemy się, który kupić, warto wiedzieć, na czym polega różnica. Trzeba też pamiętać, że jak każdy inny tłuszcz, również olej kokosowy powinien być od czasu do czasu wymieniony na inny tłuszcz. Przed wyborem należy sobie zadać fundamentalne pytanie: do jakich celów potrzebujemy olej kokosowy? Będziemy go używać na ciepło czy na zimno? Czy przeszkadza nam zapach kokosa w potrawach oraz jaki mamy budżet?
Warto wiedzieć, że olej kokosowy świetnie sprawdza się również jako kosmetyk! Możemy wykorzystać go do domowych maseczek na twarz, masek do włosów czy balsamów do ciała.
Ten typ oleju jest zdecydowanie polecany do obróbki termicznej, czyli smażenia i pieczenia. W wyższej temperaturze nie dymi się, a podczas podgrzewania łańcuchy tłuszczowe nie ulegają rozerwaniu. Warto sprawdzić, czy nie został dodatkowo utwardzony lub uwodorniony, co znacznie wpływa na osłabienie jego wartości odżywczych. Ponadto olej rafinowany nie posiada zapachu kokosu, dzięki czemu może być swobodnie używany do przyrządzania warzyw czy mięsa, nie ingerując w ich naturalny aromat.
Ważną kwestią jest także cena. Olej kokosowy - w porównaniu z innymi tłuszczami jest droższy - w tym przypadku jest tańszy niż nierafinowany.
Na grafice: 1. Olej kokosowy rafinowany Cocofarm 240g, 12,90 zł
Na grafice: 1. Olej kokosowy nierafinowany Bio-Line 900g, 31,99 zł
Więcej olejów kokosowych znajdziesz TUTAJ.