Czym jest leptyna?
Leptyna jest białkiem znanym jako „hormon sytości”. Wydzielana jest głównie w adipocytach, czyli w komórkach tłuszczowych, a konkretnie w białej tkance podskórnej. Jest produktem genu znajdującego się w chromosomie 7 i odpowiada za regulację apetytu. Czyni to, współpracując z podwzgórzem i innymi hormonami odpowiedzialnymi za uczucie głodu, tj. lutropiną, folikulotropiną, prolaktyną czy hormonem wzrostu.
Wydzielanie leptyny inicjuje insulina wydzielana tuż po spożyciu posiłku. Na skutek podniesienia poziomu cukru we krwi insulina transportuje składniki odżywcze do komórek, obniżając tym samym zawartość cukru do poziomu normalnego. Dostarczenie energii do tkanek to jednak nie wszystko. Aby uczucie głodu minęło, organizm zaczyna wydzielać leptynę, która hamuje neuropeptyd Y, odpowiedzialny za stymulację apetytu, oraz grelinę – hormon głodu.
Oprócz tego leptyna bierze udział w wielu innych procesach. Wpływa na termogenezę, reguluje ciśnienie krwi i metabolizm, a także odgrywa ważną rolę w procesach wzrostu, dojrzewania czy procesach rozrodczych. Niski poziom leptyny we krwi może doprowadzić do niepłodności, zaburzeń trawienia lub osłabienia organizmu.