Wino a zdrowie – jakie szczepy wybierać?
Wino winu jest nierówne – dotyczy to również jego czerwonych odmian. Jeśli chcemy mieć pewność, że sięgamy po butelkę najlepszego trunku, kierujmy się kilkoma zasadami:
kupujmy wina wytrawne z niewielką ilością cukru resztkowego;
zwróćmy uwagę na poziom alkoholu (im jest mniejszy, tym wino ma mniej cukru);
wybierajmy szczepy pochodzące z chłodnych rejonów (przykładowo: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec).
Czy czerwone wino jest zdrowe? Ciężko jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Bogactwo witamin, minerałów oraz polifenoli sprawia, że jesteśmy skłonni przychylić się do twierdzącej odpowiedzi.
Czerwone wina garbnikowe sprawdzą się więc jako towarzystwo do dań mięsnych – wesprą trawienie, a także zabezpieczą układ sercowo-naczyniowy. Trzeba mieć jednak świadomość, że alkohol spożywany w nadmiarze wcale nie będzie łaskawy dla naszego organizmu i samopoczucia. Podsumujmy więc – jakie wino najzdrowsze? Takie, któremu towarzyszyć będzie umiar związany z wznoszeniem toastów.