Data modyfikacji:

Gofry bąbelkowe: przepis. Najlepszy sposób na puszyste gofry

Gofry bąbelkowe, czyli bubble waffles, to jedna z hitowych przekąsek podbijających kulinarne media społecznościowe. Z pozoru prosta modyfikacja przepisu na tradycyjne gofry zaowocowała puszystymi, smakowitymi waflami, które można przyrządzać na rozmaite sposoby. Dziś podpowiadamy, jak przygotować gofry bąbelkowe w domu. Znajdziesz tu także najlepszy przepis na ciasto!
Gofry bąbelkowe: przepis

Gofry bąbelkowe – co to takiego?

Gofry bąbelkowe to nic innego jak modyfikacja tradycyjnych, dobrze znanych gofrów. W odróżnieniu od nich bubble waffles nie cechują się kratkowanym wzorem, a właśnie nadmuchanymi bąbelkami.
Gofry bąbelkowe po raz pierwszy pojawiły się kilka lat temu w Hongkongu i szybko zdobyły serce smakoszy słodkości. Wkrótce zaczęto podawać je także w wersji wytrawnej. Dziś bubble waffles można spotkać na całym świecie – ta przekąska jest popularna szczególnie latem, podawana z lodami.

Jak zrobić ciasto na gofry bąbelkowe?

Szukasz przepisu na chrupiące gofry bąbelkowe? Mamy dobre wieści: to nic trudnego! Receptura bubble waffles nieznacznie różni się od tej, która cechuje klasyczne gofry. Sprawdź sam.
Ciasto na gofry bąbelkowe – przepis
  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru (w wersji na słodko).
  • Jak przygotować ciasto na gofry bąbelkowe?
  • Za pomocą miksera zmieszaj ze sobą mokre składniki – mleko, jaja i olej.
  • Stopniowo dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, cały czas miksując.
  • Miksuj do czasu, gdy ciasto będzie idealnie gładkie i pozbawione grudek.
  • Jak zrobić gofry bąbelkowe?

    Ciasto na gofry bąbelkowe gotowe. Pora na tworzenie apetycznych bubble waffles. Jak się do tego zabrać? Gofry bąbelkowe wymagają jednego z trzech następujących sprzętów:

    Gofry bąbelkowe – gofrownica

    To zdecydowanie najlepsze urządzenie do gofrów bąbelkowych. Maszyna rozgrzewa się do optymalnej temperatury i pozwala na szybkie smażenie gofrów równomiernie z dwóch stron. Jeśli myślisz o nowej gofrownicy, poszukuj tej przeznaczonej właśnie do bubble waffles, z charakterystycznym wzorem bąbelków.
    Podczas zakupu gofrownicy upewnij się, że pozwoli ci ona przygotowywać pożądaną liczbę gofrów podczas jednego smażenia.

    Patelnia do gofrów

    Alternatywą dla gofrownicy jest patelnia do gofrów bąbelkowych. Ciasto na gofry należy wlać do środka, a następnie podgrzewać z obydwu stron na kuchence gazowej lub indukcyjnej. Przed zastosowaniem patelni do gofrów koniecznie posmaruj ją odrobiną masła, aby ciasto nie przywierało.

    Forma do gofrów

    Najtańszą opcją jest forma do gofrów bąbelkowych wykonana z materiału żaroodpornego lub silikonu. Po umieszczeniu w niej ciasta należy wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

    Z czym podawać gofry bąbelkowe?

    Jeśli chcesz zawijać swoje gofry bąbelkowe w rożki, rób to od razu po ich upieczeniu – gdy wystygną, będą o wiele mniej elastyczne. Następnie możesz przejść do wypełnienia rożków pożądanymi dodatkami.
  • Bubble waffles doskonale komponują się z owocami, lodami, bitą śmietaną, a nawet słodyczami. To jedna z topowych letnich przekąsek.
  • Nie przepadasz za słodkościami? Potraktuj gofry bąbelkowe jak tortille – dodaj do nich ulubione mięso, ser, warzywa oraz sos!
  • Zdjęcie: Envato Elements