Bez wątpienia pieczenie w folii nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej potrawy. Dzięki niej zachowuje ona swój aromat, jest soczysta oraz pełna witamin i składników mineralnych. Niewątpliwym plusem jest praktyczność tego rozwiązania: to sposób bardzo szybki oraz czysty, gdyż nie wymaga późniejszego mycia patelni lub garnka. Jednak możemy się zastanawiać, czy potrawy przyrządzane w folii aluminiowej są w zupełności zdrowe. Sprawdźmy jej zalety i wady.
Pieczenie w folii aluminiowej m.in. zapobiega tworzeniu się ciężkostrawnej, spieczonej skorupki. Mięso i warzywa zachowują również cenne składniki odżywcze – witaminę C i te z grupy B. Dodatkowo pieczenie w folii nie wymaga dodatku tłuszczu, gdyż potrawa "dochodzi" we własnym sosie. Dania maja naturalny smak, aromat oraz kolor, nie są wysuszone czy przypalone (oczywiście pod warunkiem, że nie ustawimy za wysokiej temperatury lub za długo nie przetrzymamy dania w piekarniku). Dlatego z powodzeniem mogą stanowić element zdrowej, beztłuszczowej diety.
Wiele osób jest przeciwnych pieczeniu w folii. Dlaczego? - Twierdzą one, że aluminium przenika do potraw, powodując groźne choroby. Jednak warto wiedzieć, że o ile przenikanie ma miejsce, o tyle nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. To występujące w przyrodzie zjawisko - liczba cząsteczek przedostających się do potrawy nie jest na tyle wysoka, by zaszkodzić organizmowi osoby spożywającej upieczone w folii aluminiowej składniki.
Powinniśmy przestrzegać kilku zasad, które w pełni zabezpieczą nas przed ryzykiem. Po pierwsze zawsze stosować folię przeznaczoną do kontaktu z żywnością. Zaraz po skorzystaniu wyrzucamy folię, nie przechowujemy w niej jedzenia zbyt długo. Nie musimy popadać w panikę z powodu pieczenia w folii. Warto także wiedzieć, że wszelkie toksyny z organizmu możemy naturalnie wypłukać. W tym celu najlepiej pić w ciągu dnia 2 l wody mineralnej i kilka filiżanek zielonej herbaty.
Podczas pieczenia w folii ryb, mięsa, drobiu, ziemniaków czy warzyw kładziemy je na błyszczącej stronie i zawijamy tak, by matowa strona była na zewnątrz. Matowa strona przepuszcza ciepło, błyszcząca natomiast odbija je, wydłużając tym samym czas przyrządzania naszej potrawy. Rybę możemy przed pieczeniem posmarować masłem, ale pamiętajmy, że potrzebuje ona mniej czasu na pieczenie niż mięso. W przypadku schabu warto pilnować, aby woda nie wyparowała z folii, gdyż mięso będzie wtedy suche i twarde.
Szeroki wybór minipiekarników znajdziesz TUTAJ.