Data modyfikacji:

Czy wiesz, dlaczego warto jeść karczochy?

Autor: Joanna Stanuch

Pięknie wyglądają, są dobroczynne dla zdrowia, a do tego doskonale smakują – karczochy to jedne z tych sezonowych warzyw, które zdecydowanie powinniśmy od czasu do czasu wykorzystywać w kuchni. Co ciekawe – wchodzą w skład suplementów i produktów, o których nawet nie miałeś pojęcia.

Czym właściwie są karczochy?

Ta nietuzinkowo wyglądająca roślina swoją popularność zyskała już w starożytności, gdzie był powszechnie wykorzystywany jako środek zapobiegawczy w problemach trawiennych. Nieco później odkryto dodatkowe zalety karczocha, w tym m.in. zbawienny wpływ na wątrobę. Wkrótce ta osobliwa roślina stała się nie tylko składnikiem wielu dań, ale i surowcem pozwalającym na przygotowywanie suplementów i farmaceutyków. Co ciekawe, jej interesujący wygląd sprawia, że motyw karczocha często jest wykorzystywany jako ozdoba, na przykład na świątecznych drzewkach czy w wystroju stołów.

Karczoch – smak i zdrowie żołądka w jednym

Karczochy są prawdziwą kopalnia cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Roślina słynie z bogatej zawartości witamin A,C i E, a także pierwiastków – wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Zawartość inuliny w karczochu sprawia, że działa on podobnie jak warzywa z wysoką zawartością błonnika – powoduje uczucie sytości, ale i lepsze trawienie. Udowodniono, że karczochy likwidują problemy przewodu pokarmowego takie jak zgaga, nudności, zaparcia i wzdęcia.

Karczochy na wątrobę i odchudzanie

Kolejnym atutem karczocha jest regulowanie funkcji wątroby, a także jej ochrona przed nowotworami. Warzywa te wzmagają wydzielanie żółci i pomagają w oczyszczaniu tego cennego organu.

Warto wspomnieć o kolejnej zalecie, jaką posiada karczoch – smak łączy z niskokalorycznością (50kcal w 100g), dzięki czemu śmiało możemy go chrupać podczas pozbywania się zbędnych kilogramów.

Zmniejszenie objawów IBS

Jeśli cierpisz na zespół jelita drażliwego, karczoch to doskonały wybór. Wprowadzenie go do diety znacznie zmniejszy dolegliwości typowe dla tej choroby, takie jak wzdęcia, zaparcia, czy bóle w podbrzuszu.

Pogromca cholesterolu

Spożywanie karczochów jest zalecane osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Cynaryna i luteolina zawarte w liściach karczocha skutecznie radzą sobie z tym żylnym nieprzyjacielem, a dodatkowo usuwają z krwi toksyny. Karczoch, nawet pomimo spożywania tłustych potraw może neutralizować ich niekorzystne następstwa, dlatego warto go spożywać zwłaszcza wtedy, gdy od czasu do czasu lubujemy się w ciężkostrawnym jedzeniu.

Piękna skóra z karczochem

Niejedną z was zachęcą korzyści dla urody, jakie przynosi spożywanie karczochów. Duża ilość suplementy, czy świeże warzywa, to zawsze doskonały wybór.

Idealny w cukrzycy

Inulina zawarta w karczochu reguluje poziom glukozy we krwi co sprawia, że to unikalne warzywo sprawdzi się idealnie u diabetyków.

Przeciwwskazania do jedzenia karczochów

Nie wszyscy mogą pozwolić sobie na korzystanie z dobrodziejstw karczocha – to silnie detoksykujące warzywo należy dawkować ostrożnie w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, chorób nerek i dróg żółciowych w ostrej fazie.

Karczochy – z czym to się je?

Trzeba przyznać, że wśród popularnych warzyw na polskich stołach trudno o karczochy. Smak tych warzyw tymczasem pozwala nam na naprawdę ogromną, kuchenną wszechstronność. Doskonale komponują się z rybami, makaronami, pomidorami, bądź po prostu jako dodatek do sałatek. Urozmaicą smak mięs, a nawet sprawdzą się jako składnik odżywczego smoothie.

Jak wybrać karczocha idealnego?

Podczas zakupu zwracaj uwagę na to, by karczochy były niewielkich rozmiarów, miały zbite, soczyste listki. Unikaj karczochów z przebarwieniami.

Karczoch w herbatach i suplementach

Z zalet karczocha możemy korzystać również stosując herbatki i suplementy diety przygotowane z jego wykorzystaniem. Oczywiście – najlepiej, gdy będziemy spożywać świeże warzywa, jednak tego typu produkty mogą stanowić ciekawe urozmaicenie zbilansowanej diety. Zwłaszcza karczochowa herbata zyska sobie wielu zwolenników – jej lekko gorzki smak wyróżnia się głębią i unikalnością porównywalną do najlepszych ziół, a dodatkowo zapewni nam doskonałe efekty w postaci zdrowszego trawienia.

Karczoch - hebrata Herbanordpol - 8,50 zł

Przetwory z karczocha – tak czy nie?

Jeśli nie możemy pozwolić sobie na przygotowywanie karczocha w warunkach domowych (jest dość wymagającym warzywem), warto sięgać po przetwory z zaufanych źródeł, które pozwolą nam jednocześnie zaoszczędzić czas i korzystać z dobroczynnych cech tego warzywa. Na rynku znajdziemy zarówno karczochy marynowane, w formie pysznego pesto, a także odżywczego soku, który słynie ze swoich właściwości upiększających.

Helcom Karczochy Serca Marynowane - 6,49 zł

Ekamedica Sok Z Karczocha 99,8 % - 30,99 zł

La Selva Bruschetta z karczochow bio - 18,59 zł


Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie [PRZEPISY]

Proste i pyszne ciasta na Boże Narodzenie. Przepisy ze zdjęciami

2020-12-18
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, uśmiechu, bliskości, ale także moment wielu kulinarnych popisów. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich, po tradycyjnym barszczu i karpiu podaj pyszny deser w postaci dobrego ciasta. Zastanawiasz się, jakie ciasta na Boże Narodzenie upiec tym razem, aby pozytywnie zaskoczyć rodzinę? Mamy dla ciebie kilka podpowiedzi! Przepisy na ciasta będą łatwe i proste w przygotowaniu. Sprawdź nasze pomysły na wigilijne przepisy na bożonarodzeniowe placki.
Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

Jak zrobić świąteczne pierogi w wersji fit?

2020-12-01
Jeśli znajdą się osoby, które nie lubią pierogów, to z całą pewnością można policzyć je na palcach jednej ręki. Tym bardziej, jeśli chodzi o pyszne, świąteczne ...
Grejpfrut, a leki. Czy sok z grejpfruta może zabić?

Grejpfrut, a leki. Lista leków, które mogą zaszkodzić w połączeniu z owocem

2020-11-23
Sięgasz po ukochane cytrusy i myślisz – samo zdrowie. Tymczasem okazuje się, że łącząc niektóre owoce z lekami możemy sobie poważnie zaszkodzić. Świadomość na t...
ryż basmati

Czy ryż basmati jest zdrowy? Ile ma kalorii? Właściwości ryżu basmati

2020-05-23
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na całym świecie. Duży wybór gatunków tego zboża sprawia, że każdy bez problemu znajdzie ten idealnie dopasowany do indywidualnej diety. Jedną ze sławniejszych odmian jest ryż basmati. Jakie są jego właściwości odżywcze i jak wykorzystać go w kuchni?
tapioka

Tapioka – gdzie kupić?

2020-05-21
Tapioka to nic innego jak kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jakie właściwości ma tapioka oraz gdzie ją kupić? Sprawdź!
Taśmy do ćwiczeń

Taśmy do ćwiczeń. Trening w domu z gumowymi taśmami

2020-03-16
Taśma do ćwiczeń to prosty i tani gadżet, dzięki któremu wykonasz pełnowartościowy trening w domowym zaciszu. Są cenione przede wszystkim jako wsparcie w treningu pleców, jednak to nie jedyny sposób na ich wykorzystanie. Dowiedz się, co jeszcze możesz zyskać dzięki ćwiczeniom z taśmą!