Data modyfikacji:

Dieta kopenhaska - na czym polega, czy warto

Dieta kopenhaska jest popularna już od wielu lat, a wszystko za sprawą jej skuteczności, którą niektórzy nazywają „cudem”. Ze względu na bardzo niską kaloryczność, dieta kopenhaska pozwala na duże zredukowanie wagi ciała w bardzo krótkim czasie. Jak działa dieta kopenhaska i kto może ją stosować? Poniżej kilka wyjaśnień oraz przykładowych przepisów.

Polecamy: Dietetyczna kolacja - sprawdź przepisy!

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska to jedna z najbardziej popularnych diet odchudzających, która polega na spożywaniu konkretnych posiłków przez 13 dni. Aby przystąpić do tej diety, trzeba mieć bardzo mocne postanowienie wytrwania w niej, ponieważ niska kaloryczność może zdecydowanie osłabić organizm, co dla niektórych jest powodem do jej przerwania.

Dla kogo dieta kopenhaska?

Ze względu na dużą restrykcyjność, dieta kopenhaska jest przeznaczona wyłącznie dla osób dorosłych, które nie mają żadnych problemów zdrowotnych. Nie powinny jej stosować osoby starsze oraz ludzie pracujący fizycznie lub uprawiający sport. Najlepiej przez dietę kopenhaską przechodzą osoby młode.

Sprawdź również, jakie jest spalanie kalorii przy różnych czynnościach.

Na czym polega dieta kopenhaska?

Dieta kopenhaska zakłada spożywanie trzech niewielkich posiłków przez 13 dni. Każde odstępstwo powoduje konieczność przerwania diety i rozpoczęcie jej ponownie za co najmniej 3 miesiące.

Podczas stosowania diety organizm pozbawiony wystarczającej ilości kalorii zaczyna korzystać ze zmagazynowanych w tkance tłuszczowej zapasów, przez co szybko ją redukuje. W zależności od wagi wyjściowej, w ciągu kilkunastu dni można stracić nawet 20 kg. Zazwyczaj osoby odżywiające się według tej diety tracą od 3 do 10 kg.

Zasady diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska opiera się na trzech, niezbilansowanych posiłkach, które nie zawierają węglowodanów i tłuszczy. Brak tych składników oraz niska kaloryczność znacząco wpływają na samopoczucie, dlatego diety nie powinny stosować również osoby ze skłonnością do depresji. Udaną dietę można powtarzać, ale dopiero po dwóch latach, ponieważ jest ona bardzo wyniszczająca dla organizmu.

Dietę należy stosować dokładnie 13 dni, co oznacza, że nie wolno jej skracać ani wydłużać. Podczas diety trzeba pić przynajmniej dwa litry wody dziennie, a pozostałe napoje muszą być zgodne z jadłospisem na dany dzień. Trzy posiłki z konkretnego dnia można jeść w zmienionej kolejności, nie można jednak dowolnie przekładać posiłków z innych dni.

W diecie zabronione jest używanie przypraw, a po jej zakończeniu należy stopniowo powracać do standardowego przyjmowania pokarmów. W czasie diety można suplementować witaminy.

Przykładowy jadłospis:

Dzień 1. i 8.

  • Śniadanie: (8:00-9:00)

Kubek czarnej kawy z kostką cukru.

  • Obiad: (12:00-14:00)

2 jajka ugotowane na twardo ze szklanką gotowanego szpinaku lub brokułów oraz jednym, całym pomidorem.

  • Kolacja: (17:00-18:00)

1 duży befsztyk wołowy (około 200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek.

Dzień 2. i 9.

  • Śniadanie:

Kubek czarnej kawy z kostką cukru,

  • Obiad:

1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z połówki wyciśniętej cytryny oraz świeży owoc, np. jabłko.

  • Kolacja:

5 plasterków chudej szynki, ⅔ szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3. i 10.

  • Śniadanie: 

Kubek czarnej kawy z kostką cukru oraz mała podgrzana kromka pieczywa.

  • Obiad: 

Szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, surowy owoc.

  • Kolacja: 

2 jajka na twardo, 5 chudych plastrów szynki, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 4. i 11.

  • Śniadanie: 

Kubek kawy z jedną kostką cukru.

  • Obiad: 

1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie serka wiejskiego. 

  • Kolacja: 

½ szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5. i 12.

  • Śniadanie:

1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny.

  • Obiad: 

Duża chuda gotowana ryba (pstrąg, dorsz lub sola) z sokiem z cytryny. 

  • Kolacja: 

1 duży befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, szklanka gotowanych brokułów.

Dzień 6. i 13.

  • Śniadanie: 

Kubek czarnej kawy z kostką cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka).

  • Obiad: 

1 duszona pierś kurczaka bez skóry, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

  • Kolacja: 

2 jajka na twardo, 1 duża starta marchewka.

Dzień 7.

  • Śniadanie: 

1 kubek herbaty bez cukru.

  • Obiad:

1 grillowana pierś z kurczaka, 1 świeży owoc.

  • Kolacja: nic 

Efekt jo-jo

Aby powstrzymać efekt jo-jo, warto po diecie przejść na zdrowe, zbilansowane żywnie.

Autorka: Oliwia Stradowska