Data publikacji:

Czarny bez – właściwości, działanie

Biały kwiat i czarny owoc, czyli bez. Szukasz naturalnych sposobów na walkę z przeziębieniem? Wzmocnij swoją odporność, regularnie pijąc sok z czarnego bzu. Poznaj inne właściwości czarnego bzu. Dowiedz się, jak zrobić sok z czarnego bzu w domu.
czarny bez

Przeczytaj również: Kozieradka: właściwości i zastosowanie

Właściwości czarnego bzu

Czarny bez polecany jest nie tylko jako element profilaktyki przeciwko wirusom, bakteriom i grzybom, ale także jako element leczniczy, gdy przeziębienie czy grypa już cię dopadnie. Naukowcy udowodnili, że pacjenci przyjmujący sok lub syrop z czarnego bzu podczas trwania choroby szybciej dochodzili do siebie i mieli łagodniej wyrażone objawy w porównaniu do osób, które nie zażywały produktów na bazie czarnego bzu podczas choroby. Czarny bez działa:
  • immunostymulująco,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwzapalnie.
Wykazano także, że czarny bez działa napotnie, czyli sprzyja poceniu się, co może być bardzo korzystne podczas przeziębienia i grypy oraz przeciwbólowo. Należy jednak zaznaczyć, że działanie przeciwbólowe nie jest silne.

Triterpeny obecne w czarnym bzie ułatwiają odkrztuszanie, dlatego po czarny bez warto sięgać, gdy borykasz się z kaszlem lub zaleganiem wydzieliny w górnych drogach oddechowych.

Czarny bez jest także doskonałym naturalnym źródłem antyoksydantów, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, który może powstać na skutek obecności zbyt dużej ilości wolnych rodników.

Czy czarny bez jest trujący?

Uważaj na surowe owoce czarnego bzu. To one mogą być trujące, ponieważ zawierają sambunigrynę i prunazynę. Te substancje są odpowiedzialne za pojawienie się nudności czy wymiotów.
Suszone owoce czarnego bzu lub te poddane działaniu wysokiej temperatury poprzez gotowanie są pozbawione tych substancji, dlatego ich spożycie nie grozi zatruciem. Sambunigryna i prunazyna może też występować w korze i w liściach czarnego bzu.

Kwiaty czarnego bzu są pozbawione trujących substancji. Co więcej, są jadalne i można je z powodzeniem wykorzystywać w kuchni, np. jako dodatek do sałatek.

Preparat z czarnego bzu – co wybrać?

Suplementy diety z dodatkiem czarnego bzu mogą działać naprawdę dobrze, ale mogą też się okazać niewypałem. Dlaczego? Suplement suplementowi nierówny. W aptekach znajdziesz zarówno bardzo dobre, wartościowe produkty, które są suplementami, jak i te, które zdecydowanie nie są warte swojej ceny. Czym kierować się podczas zakupu?
Wybierz produkt, który zawiera sok z czarnego bzu, a nie ekstrakt z soku czarnego bzu. Zwróć też uwagę, by wyciąg z owoców czarnego bzu był standaryzowany, co będzie oznaczało, że wyciąg przeszedł testy jakościowe.

Syrop z czarnego bzu, który warto kupić, to np. Zatogrip, który jest dostępny w formie tabletek i syropu, Blu Kid, Grypostop i Blu Junior.

Sok z czarnego bzu – przepis

Z owoców czarnego bzu można zrobić sok, syrop lub wino. Przetwory z czarnego bzu (bez dodatku alkoholu) są uważane za bezpieczne dla kobiet w ciąży czy w trakcie laktacji, dlatego jeśli spodziewasz się potomstwa lub karmisz piersią możesz spokojnie sięgać po produkty z dodatkiem czarnego bzu na wzmocnienie odporności.
Jak przygotować sok z czarnego bzu w domu? Wybierz tylko dojrzałe owoce. Przepuść je przez sokownik. Zbierz je do garnka i gotuj. Do zagotowanego soku z czarnego bzu dodaj sok z cytryn w proporcji jedna cytryna na jeden litr soku z czarnego bzu. Możesz dodać też cukier, jeśli chcesz, by sok był słodki.

Przelej sok do słoików i pasteryzuj je przez około 15-20 minut. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Autorka: Natalia Ciszewska