Na czym polega dieta bezglutenowa?
Chleb bezglutenowy czy bezglutenowe ciasto bez wątpienia są jednym z elementów diety bezglutenowej. O czym muszą pamiętać osoby, które nie tolerują glutenu? Należy bezwzględnie przestrzegać listy produktów zakazanych oraz dozwolonych w diecie bezglutenowej. Produktami, które są naturalnie bezglutenowe, są przede wszystkim kukurydza, soja, ryż, ziemniaki, amarantus, fasola czy orzechy. Osoby, które cierpią na celiakię bądź alergię na gluten, mogą także bez problemu spożywać mięso, owoce i warzywa. Innymi dozwolonymi produktami w przypadku diety bezglutenowej są produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kilogram. Tego typu produkty oznaczane są w sklepach i supermarketach symbolem przedstawiającym przekreślony kłos. Przygotowanie potraw, które są podstawą diety bezglutenowej, wymaga wiedzy na temat tego, w jakich produktach może znaleźć się gluten, a w jakich na pewno będzie on występował. Mąka bezglutenowa będzie więc podstawą tworzenia wszelkiego rodzaju pieczywa oraz ciast bezglutenowych, które osoby na tej diecie mogą spożywać. Inne produkty, które potrzebne są do przygotowania bezglutenowych potraw, to przede wszystkim świeże nieprzetworzone mięso, jaja czy ryby. Należy pamiętać, że produktami, które mogą zawierać gluten, są wędliny, konserwy rybne czy hamburgery.