Opcja dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Tradycyjne ślimaczki wykonujemy z ciasta naleśnikowego lub tortilli. Wnętrze ciasta smarujemy sosami, pastami i nakładamy do środka wybrane składniki, np. warzywa, wędliny, ryby, jajka itp., a następnie całość zwijamy w roladę i kroimy na kawałki.
Zbożowy placek możesz zastąpić surową lub sparzoną cukinią! Wystarczy, że pokroisz długi i względnie szeroki kabaczek na cienkie plastry (wzdłuż warzywa). Gotowy pasek posmaruj pastą i wyłóż ulubionymi dodatkami. Zwiń go w roladkę. Dla pewności możesz każdego ślimaczka nadziać na wykałaczkę.
Kolejna wariacja z cukinią w roli głównej. Kojarzysz małe, bankietowe kanapeczki? Z reguły podaje się je na krakersie, bułeczkach lub pumperniklu. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, to zastąp bazę plastrami cukinii.
Wybrane pasty i dodatki nakładamy na zielone kromeczki tak samo, jak w przypadku klasycznej wersji naszej przekąski. Co lepsze, w przeciwieństwie do chleba cukinia nie zmięknie pod wpływem mokrych dodatków.
Pizza czy pizzerki uchodzą za bardzo imprezowe dania. Niestety każdy kawałek jest tykającą bombą kaloryczną. Dodatkowo w połączeniu z innymi potrawami czy alkoholem mogą one wywołać uczucie ciężkości - będą bardzo długo zalegać nam na żołądku. To efekt kombinacji sera i ciasta drożdżowego (nie wspominając o innych dodatkach).
Odchudź ulubione pizzerki! Wykorzystaj pokrojoną w plastry cukinię! Na każdy krążek nakładaj sos pomidorowy, ser i dodatki, na które masz ochotę. Piecz przygotowane pizzerki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia sera.
Cukinia jest bardzo delikatna, więc nie możemy trzymać jej za długo w wysokiej temperaturze. Dlatego składniki wymagające obróbki termicznej (np. cebula, szynka) warto wcześniej podsmażyć.
Hummus jest świetnym dipem do warzyw i kruchych przekąsek. Ciecierzyca bywa jednak dość "męcząca" dla układu pokarmowego. Wiele osób wolałoby uniknąć krępujących problemów trawiennych w trakcie imprezy.
Cukinia może nie będzie równie treściwa co nasiona grochu włoskiego, ale może stanowić całkiem ciekawy substytut, znacznie przystępniejszy dla żołądka i jelit.