Data modyfikacji:

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: jak je spożywać i jaka jest ich rola?

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Często jednak nie wiemy, w jaki sposób przyjmować je, by były skutecznie przyswajane przez nasze ciało. Przykładem mogą być witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jeśli nasza dieta uboga jest w zdrowe tłuszcze, ich przyjmowanie okaże się nieskuteczne - niezależnie od tego, czy przyjmować będziemy je w diecie, czy jako suplementy.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach

Witaminy to związki chemiczne, które nie stanowią budulca oraz nie dają nam energii. Mimo to ich przyswajanie jest bardzo istotne dla naszego zdrowia. Uczestniczą bowiem w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organów oraz są niezbędne do zachowania równowagi hormonalnej.

Wyróżnić możemy witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach. Do pierwszej grupy zaliczają się B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, C. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to A, D, E, K.

Rola poszczególnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Podobnie jak inne, tak również witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mają spory wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. I tak:
  • witamina A wpływa na proces prawidłowego widzenia, jej niedobór może doprowadzić do upośledzenia widzenia po zmierzchu. Jest również niezwykle ważna dla prawidłowego stanu skóry. Odpowiada również za prawidłowy wzrost u dzieci,
  • witamina D jest niezwykle ważna dla zachowania dobrej odporności organizmu, reguluje gospodarkę wapniową, a co za tym idzie, ma wpływ na dobrą kondycję kości. Niedobór witaminy D może powodować ich porowatość oraz miękkość,
  • witamina E ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego, co więcej, jej brak może przyczynić się do znacznie szybszego starzenia się skóry,
  • witamina K odpowiedzialna jest zaś za prawidłowy proces krzepnięcia krwi, bierze udział w formowaniu się tkanki kostnej, jak również pełni funkcje przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.
Słowem, wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Gdzie jednak je znaleźć?

Przede wszystkim w naturalnych produktach:
  • źródła witaminy A to mleko, masło, jajka, wątroba oraz ryby morskie,
  • witaminę D nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie podczas przebywania na słońcu. Z racji strefy klimatycznej, w której mieszkamy, warto jednak ją suplementować,
  • witaminę E znajdziemy w produktach, takich jak rośliny strączkowe, orzechy, słonecznik, oliwki czy kiełki pszenicy,
  • źródła witaminy K to przede wszystkim szpinak, brokuły, kapusta włoska, brukselka, a także sałata.

W jaki sposób skutecznie je przyswajać?

Sposób spożywania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ma więc ogromne znaczenie. Podobnie jak w przypadku innych witamin ważne jest, aby starać się spożywać je w formie naturalnych produktów, które posiadają je w swoim składzie. Są one bowiem znacznie łatwiej przyswajalne niż syntetyczne suplementy. Nie istnieje również ryzyko przyjęcia zbyt dużej ilości witamin (co wcale nie jest korzystne dla naszego organizmu). Jest to tym ważniejsze, że tłuszcz, w którym rozpuszczają się witaminy ADEK sprawia, że ich stężenie w organizmie może się dłużej utrzymywać.
Ważne jest jednak również to, aby produkty zawierające te witaminy spożywać zawsze w towarzystwie tłuszczy. Warto stawiać na te najzdrowsze, a więc np. oliwę z oliwek lub olej kokosowy. Z powodzeniem jednak możemy również zjeść kanapkę z masłem, by zapewnić naszemu organizmowi szansę na prawidłowe przyswajanie witamin. Zdrowe tłuszcze, które warto dołączyć do swojej diety, znajdziesz na stronie Ceneo.pl.
Autorka: Kamila Łońska-Kępa