Data modyfikacji:

Truskawka – właściwości, działanie, stosowanie

Truskawka to najpopularniejszy przysmak wiosny i lata. Znajduje się w pierwszej dziesiątce najczęściej spożywanych owoców na całym świecie. Sięgamy po nie głównie ze względu na ich apetyczny wygląd i wspaniały smak oraz konsystencję, ale jednak warto wiedzieć, że te owoce mają wiele wartości odżywczych, które wspomagają naszą codzienną, zdrową dietę. Jakie właściwości prozdrowotne mają truskawki? Dlaczego polecane są na poprawę kondycji skóry i włosów? Co można z nich przygotować i jakie zalety niesie ze sobą spożywanie truskawek?
Truskawka

Jakie wartości odżywcze mają truskawki?

Truskawka to owoc bogaty w witaminę C, błonnik, potas i kwas foliowy. Są to niezbędne składniki odżywcze, które wspomagają funkcjonowanie organizmu człowieka.
Oprócz witaminy C zawierają także przeciwutleniacze polifenolowe, czyli flawonoidy, stylbeny, garbniki, kwasy fenolowe i lignany. Każda z tych kategorii zawiera różnorodne przeciwutleniacze, które z kolei mają właściwości przeciwzapalne.
Truskawki są także bardzo dobrym źródłem manganu, czyli minerału, który jest przeciwutleniaczem jako kofaktor enzymu dysmutazy ponadtlenkowej. Mimo tego, że truskawka nie jest pożywieniem wysokotłuszczowym, to jednak zawiera nasiona, które są źródłem kwasu alfa-linolenowego z kwasów tłuszczowych omega-3. W truskawkach znajdziemy także niewielką ilość karotenoidów, zeaksantyny oraz luteiny. Owoce te posiadają również elagitanniny, czyli korzystne dla naszego organizmu przeciwutleniacze i przeciwzapalne polifenole, których stężenie zmienia się wraz z dojrzewaniem tych jagód.

Czy truskawka pomaga chronić serce?

Truskawka bogata jest w błonnik oraz witaminę C. Te dwa składniki odżywcze świetnie zmniejszają stres oksydacyjny, który negatywnie wpływa na rozwój chorób naszego serca, a także nowotworów. Ponadto są źródłem potasu, a jak już wykazano, chroni on serce przed chorobami.
Potas pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, ponieważ łagodzi wpływ sodu na ciśnienie krwi. Spożywanie truskawek, które zawierają potas, pomaga zmniejszyć ryzyko nadciśnienia tętniczego, a także udar mózgu.
W 2013 roku Na Harvardzie zostało przeprowadzone badanie na około 100 000 młodych kobietach oraz paniach w średnim wieku, które wykazało, że spożywanie około trzech porcji truskawek w ciągu tygodnia znacznie zmniejsza ryzyko zawału serca nawet o 32%. Efekt ten został przypisany głównie przeciwutleniaczom, które zawarte są w truskawkach.

Jakie właściwości przeciwnowotworowe mają truskawki?

Nowotwory uznawane są za jedną z największych epidemii XXI wieku. Ich powstawanie i rozwój bardzo często związany jest ze stresem oksydacyjnym. Badania wykazały, że truskawka pomaga zapobiegać wielu typom nowotworów, ponieważ pomaga zwalczać stres oksydacyjny i stany zapalne.
Wykazano, że truskawki skutecznie hamują tworzenie się guzów u zwierząt, które zmagają się z rakiem jamy ustnej oraz hamują ludzkie komórki tworzące raka wątroby. Ochronne działanie stanowią kwasy elagowy i elagitaniny zawarte w truskawkach.

Czy truskawki wspierają pracę układu odpornościowego?

Truskawka bogata jest w witaminę C, czyli jeden z niezbędnych składników odżywczych, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego układu odpornościowego. Człowiek nie jest w stanie sam wyprodukować witaminy C, dlatego musimy dostarczać ją wraz z żywnością.
Wystarczy już zaledwie jedna filiżanka truskawek dziennie, aby zapewnić sobie 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W owocach tych występują polifenole, czyli związki o właściwościach przeciwutleniających, które doskonale chronią przed wirusem grypy, a nawet powstrzymują bakterie Staphylococcus, E. coli i Salmonella.

Dlaczego truskawka polecana jest na poprawę kondycji skóry i włosów?

Truskawka zawiera alfa-hydroksykwas, czyli bardzo ważną substancję wspomagającą usuwanie martwego naskórka i oczyszczanie skóry. Owoce bogate są również w kwas salicylowy i kwas elagowy, dzięki czemu ich spożywanie zmniejsza przebarwienia i ciemne plamy na skórze.
Witamina C występująca w truskawkach świetnie wpływa na oczyszczanie skóry i utrzymuje ją w dobrej kondycji. Ponadto warto wspomnieć o tym, że truskawki poprawiają cerę, tonizują i łagodzą podrażnienia skóry oraz zapewniają dodatkową ochronę przed zbyt silnym promieniowaniem UV.
Witamina ta wspomaga również wchłanianie żelaza i wzrost włosów. Niedobór tego składnika doprowadza do rozdwajania końcówek włosów. Spożywanie truskawek jest polecane także osobom walczącym z łupieżem. Krzemionka zawarta w tych owocach spowalnia łysienie i przyspiesza wzrost włosów.

Jakie zastosowanie w kuchni mają truskawki?

Truskawka może być spożywana w wielu różnych postaciach. Możemy je jeść od razu w postaci świeżej, prosto z pola, ale również mrożone, liofilizowane, w dżemach, syropach albo galaretkach.
Kupując truskawki w sklepie, warto zwrócić uwagę na etykietę mrożonych i suszonych owoców pod kątem dodatków cukru czy słodzików. Istotne jest to także w przypadku dżemów czy galaretek. Unikajmy tych, które mają różnego rodzaju dodatki cukru, słodziki czy wypełniacze.
Truskawkę możemy dodawać do sałatki owocowej. Świetnym i znakomitym rozwiązaniem jest także koktajl owocowy ze świeżych owoców, który uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Do koktajlu można dodać inne owoce, takie jak brzoskwinie, ananasy, winogrona czy banany.
Truskawka może być również doskonałym dodatkiem do gofrów, naleśników czy płatków owsianych. Zmiksowane truskawki z niewielką ilością wody będą stanowić świeży syrop do potraw śniadaniowych albo deserów.
Truskawki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Warto je dodać do swojej diety, ponieważ wiąże się to z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Polecane są dla osób starszych i dzieci, ale także sportowców, którzy dbają o formę fizyczną i prawidłową sylwetkę.
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Redakcja Ceneo