Data publikacji:

Sałata rzymska – właściwości, działanie, stosowanie

Sałata rzymska jest jedną z najzdrowszych roślin zielonolistnych, które są ważnym składnikiem diety. Zawiera ogromną ilość witamin i soli mineralnych, przodując wśród innych gatunków sałaty, zwłaszcza pod względem obecności kwasu foliowego. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom prozdrowotnym, ale też smakowym. Jej przyjemnie chrupkie i soczyste liście są idealnym składnikiem rozmaitych sałatek, kanapek i burgerów. Dlaczego warto jeść sałatę rzymską?
Sałata rzymska
Sałata rzymska znana jest ludzkości już od czasów starożytnych, kiedy to ceniono ją jako produkt kulinarny i leczniczy. Łatwo ją rozpoznać na pierwszy rzut oka za sprawą charakterystycznego, wydłużonego kształtu. Jest bardzo zwarta i ma sztywne, ciemnozielone liście. Główki są najczęściej średniej wielkości, ale istnieje też mniejsza odmiana – sałata mini.
Chociaż jest spokrewniona z najpowszechniejszą w Polsce sałatą masłową, a także sałatą lodową, jest od nich zdrowsza i z tego względu jeszcze bardziej godna polecenia. Delikatny smak dodatkowo zachęca do regularnego sięgania po ten zdrowy przysmak. Sałatę można spożywać bezpośrednio, najlepiej rwąc ją na kawałki lub podając całe liście, trzeba jednak pamiętać o jej dokładnym umyciu przed spożyciem. Warto również zwrócić uwagę na pochodzenie warzywa, a najlepiej uprawiać je samodzielnie, co nie jest wcale trudne.

Właściwości sałaty rzymskiej

Większość osób spożywa na co dzień zbyt mało warzyw zielonolistnych. Sałata rzymska jest doskonałym powodem, żeby to zmienić, jest bowiem nie tylko zdrowa, ale też smaczna. Ze względu na swoją niskokaloryczność i wysoką gęstość odżywczą, polecana jest każdemu, kto chciałby zrzucić zbędne kilogramy. Jest również lekkostrawna, dlatego doskonale uzupełnia dietę osób, które z powodów zdrowotnych muszą wykluczać całe grupy produktów. Jakie ważne składniki znajdują się w sałacie rzymskiej? Między innymi witaminy A, C, K, kwas foliowy oraz żelazo, wapń, potas, miedź i fosfor.
Ze względu na bogactwo witamin z grupy B, a zwłaszcza kwasu foliowego, sałata rzymska spożywana w różnej formie polecana jest kobietom w ciąży oraz osobom narażonym na długotrwały stres. Wzmacnia układ nerwowy, poprawia też pamięć i koncentrację, doskonale wpływa również na wygląd skóry
Każda osoba zmagająca się z anemią powinna w swoim jadłospisie znaleźć miejsce dla sałaty rzymskiej, która wykazuje właściwości krwiotwórcze, a wszystko to za sprawą połączenia żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C, które zapewniają bardzo dobre wchłanianie składników odżywczych.
Sałatę rzymską powinny regularnie dodawać do posiłków osoby narażone na niedobory wapnia i witaminy K – składników odpowiadających za zdrowie kości. Dotyczy to zwłaszcza wegan lub osób dotkniętych nietolerancjami pokarmowymi i alergiami, które wykluczają ze swojej diety nabiał. Większe zapotrzebowanie na wapń mają kobiety karmiące oraz po 50. roku życia, a także sportowcy i dzieci w okresie intensywnego wzrostu. Zdrowe liście sałaty rzymskiej są świetnym sposobem na uzupełnienie tego pierwiastka.

Sałata rzymska – stosowanie w kuchni

Regularne kupowanie sałaty rzymskiej i stosowanie jej w swojej kuchni na wiele różnych sposobów to prosty przepis na poprawę zdrowia. Z pewnością nie zabraknie ci pomysłów na wykorzystanie smacznych, ciemnozielonych liści.

Sałatki z sałatą rzymską

Podstawowym sposobem na wykorzystanie sałaty jest oczywiście przyrządzanie rozmaitych sałatek, nie tylko słynnej sałatki Cezara, ale też wielu innych, które wzbogacą codzienną dietę. Powinny one zajmować nawet połowę talerza, jeśli są dodatkiem do obiadu. Mogą też być serwowane jako osobny, lekki posiłek. Po dorzuceniu do sałatki kaszy i dodatku białkowego w postaci ciecierzycy, tofu, ryby czy sera, stanie się ona dużo bardziej sycąca, idealna jako pełnowartościowy zdrowy lunch do pracy.
Z czym można łączyć sałatę rzymską? Z innymi sałatami, owocami, pomidorami, ogórkami, serami, roślinami strączkowymi, jajkiem, oliwkami, kaparami lub kukurydzą. To tylko mała część propozycji, ponieważ liście mają na tyle neutralny smak, że pasują właściwie do wszystkiego.

Sałata rzymska do kanapek

Osoby, które nie lubią sałatek, mogą śmiało wykorzystać sałatę rzymską do innych celów. Sposób stosowania jej w kuchni ma mniejsze znaczenie, liczy się to, że ostatecznie znajdzie się na talerzu. Być może sprawdzą się burgery z chrupiącymi liśćmi, a może lepsze będą tradycyjne kanapki z serem, wzbogacone zdrową zieleniną? W każdej z tych form sałata rzymska smakuje doskonale.

Koktajle i soki z sałaty rzymskiej

Ostatnimi laty dużą popularnością cieszą się zielone koktajle – do nich również z powodzeniem można dodawać liście sałaty rzymskiej. Pasują zarówno do najzdrowszej wersji tego napoju, w której przeważają zielone rośliny, jak i do łatwiejszych do przyjęcia dla osób początkujących opcji, w których liście są dodatkiem do słodkich owoców. Jeszcze zdrowsze są soki pochodzące z wyciskarki wolnoobrotowej, która pozwala na zachowanie największej ilości składników odżywczych i przyjęcie ich w skondensowanej dawce. Soki uzyskane dzięki dobrej jakości wyciskarce są naturalną multiwitaminą i nie mają sobie równych.

Sałata rzymska – uprawa i pielęgnacja rośliny

Sałata rzymska nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji i jest łatwa w uprawie. Jest rośliną jednoroczną wysiewaną z nasion od kwietnia do końca maja. W ogródku wymaga nasłonecznionego stanowiska, próchniczej ziemi i umiarkowanego podlewania, chociaż dobrze zniesie nawet krótkotrwałe przesuszenie. Można również uprawiać ją na balkonie w dużych donicach lub pojemnikach, liście rosną bardzo szybko. To bardzo proste i satysfakcjonujące zajęcie, dzięki któremu można mieć pewność, że w sałacie nie znajdą się metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
Zdjęcie: composter-box/Envato Elements
Autor: Redakcja Ceneo