Choć na co dzień raczej nikt o tym nie myśli, to język spełnia wiele ważnych funkcji, które umożliwiają człowiekowi jedzenie czy mowę. Podczas spożywania posiłków pozwala przesuwać pokarm pod zęby, a następnie w stronę gardła, by je połknąć. Odpowiada też za rozpoznawanie smaków. W kontekście wymowy jest kluczowy, ponieważ dzięki niemu kształtujemy odpowiednie dźwięki i głoski. Popękany język nie uniemożliwia tych czynności, jednak może świadczyć o różnego rodzaju chorobach. W swoim naturalnym stanie wypełniony mięśniami język ma różowy odcień i jest stosunkowo gładki (choć pokryty wieloma małymi brodawkami, jednak bez pęknięć czy dużych grudek). Śluzówka języka jest wilgotna i pokrywa ją nawet kilkaset tysięcy brodawek językowych, odpowiadających między innymi za rozpoznawanie smaków. Mają one różne wielkości i często układają się w listewki przypominające linie na języku. Jest to naturalne i świadczy o prawidłowym funkcjonowaniu i rozwoju organizmu. Zauważając zmiany w kolorze, wilgotności czy strukturze języka, nie należy takiej sytuacji ignorować, gdyż może być to oznaka uczulenia, choroby lub braku witamin.