Data publikacji:

Oliwa z oliwek na twarz. Właściwości i działanie


Dobroczynne właściwości oliwy z oliwek, zwanej również olejem oliwkowym, zauważono i doceniono już w starożytności. Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją zarówno do celów kulinarnych, jak i pielęgnacji całego ciała. Przez wieki niewiele się zmieniło, bowiem jej wszechstronne zastosowanie i pozytywne działanie doceniane są również w dzisiejszych czasach. Dodatek do potraw, balsamów, peelingów i masek to tylko kilka z przykładowych zastosowań. Okazuje się, że bardzo korzystne działanie ma zastosowanie oliwy z oliwek na twarz. Jakie ma ona właściwości i działanie? Kto szczególnie powinien się nią zainteresować, a kto powinien jej unikać? Sprawdź w naszym poradniku!
oliwka

Oliwa z oliwek – zastosowanie


Olej oliwkowy powstaje w wyniku tłoczenia na ciepło bądź na zimno miąższu z oliwek. Dzięki temu procesowi powstaje płyn o lekko zielonkawym zabarwieniu, który posiada charakterystyczny smak i zapach.

Oliwa z oliwek jest cennym źródłem NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, że jest tłuszczem roślinnym, nie znajdziecie w niej cholesterolu. W dodatku jest ona w stanie obniżyć poziom tego szkodliwego cholesterolu. Oliwa z oliwek zawiera w sobie witaminę A, witaminy z grupy B, a także witaminy C, D, E i F. W skład oleju oliwkowego wchodzą również przeciwutleniacze, które zapobiegają stresowi antyoksydacyjnemu.
Oliwa z oliwek jest obowiązkowym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej. Służy m.in. jako sos do sałatek, jest składnikiem dresingów, doskonale nadaje się również do smażenia. Regularnie spożywanie wzmacnia serce i zapobiega zatykaniu się tętnic.

Aby oliwa z oliwek zachowała pełnię wartości odżywczych, powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.

Oliwa z oliwek w kosmetyce


Zastosowanie oleju oliwkowego sprawdza się nie tylko w kuchni. Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się także w kosmetyce. Dlaczego? Dzięki bogatej zawartości różnych witamin, a także NNKT, oliwa ma właściwości m.in. regenerujące, nawilżające, przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe oraz wygładzające.

Dodanie oliwy z oliwek do kąpieli, balsamów lub masażu skutecznie wygładza skórę, zmiękcza ją i sprawia, że skóra wygląda na młodszą. Z kolei jako składnik masek do włosów lub wcierek nawilża je, wygładza i dodaje kosmykom blasku. Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się również jako odżywka do paznokci, wzmacniając je i regenerując, a także wygładzając skórki.

Oliwa z oliwek na twarz – jak stosować?


Oliwa z oliwek na twarz umożliwia zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. Doskonale radzi sobie także ze zmianami skórnymi, trądzikiem oraz przebarwieniami. Zapobiega utracie wilgoci, a także jest w stanie odbudować barierę lipidową skóry, naruszoną np. w wyniku zbyt intensywnej kuracji kwasami.

Oliwa z oliwek może być stosowana na twarz do demakijażu. Jak jej używać? Kilka kropel należy rozgrzać w dłoniach i nałożyć na zwilżoną twarz. Następnie należy przez kilka minut masować ją po skórze, a następnie usunąć ją ręcznikami papierowymi lub wacikami. Potem należy doczyścić skórę łagodnym środkiem na bazie wody do oczyszczania, np. delikatną pianką do mycia twarzy. Warto też do oliwy dodać co najmniej kroplę oleju rycynowego, aby skuteczniej usunąć makijaż i łatwiej zmyć oliwkę z twarzy.
Oliwa z oliwek doskonale nadaje się również jako składnik peelingu. Jest to banalnie proste: wystarczy do kilku kropel dodać łyżkę drobnego cukru i powstałą mieszanką delikatnie masować twarz. Następnie równie delikatnie należy zmyć peeling wodą, a potem przejść do kolejnych kroków pielęgnacji.

Do regeneracji twarzy warto użyć maseczki z dodatkiem oliwy z oliwek. Istnieje co najmniej kilka przepisów na dobrą kurację w zależności od typu cery. Jakie? Łyżka miodu połączona z dwoma łyżkami oliwki odżywi i nawilży suchą cerę. Łyżka oleju kokosowego i dwie łyżki oliwy jest doskonałą kuracją przeciwzmarszczkową. Natomiast białko z jednego jajka i również dwie łyżki oliwy skutecznie ściągną pory i odświeżą cerę tłustą i mieszaną.
Autor: Agnieszka Ragus