Oliwa z oliwek jest obowiązkowym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej. Służy m.in. jako sos do sałatek, jest składnikiem dresingów, doskonale nadaje się również do smażenia. Regularnie spożywanie wzmacnia serce i zapobiega zatykaniu się tętnic.
Aby oliwa z oliwek zachowała pełnię wartości odżywczych, powinna być przechowywana w butelkach z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych.
Oliwa z oliwek w kosmetyce
Zastosowanie oleju oliwkowego sprawdza się nie tylko w kuchni. Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się także w kosmetyce. Dlaczego? Dzięki bogatej zawartości różnych witamin, a także NNKT, oliwa ma właściwości m.in. regenerujące, nawilżające, przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe oraz wygładzające.
Dodanie oliwy z oliwek do kąpieli, balsamów lub masażu skutecznie wygładza skórę, zmiękcza ją i sprawia, że skóra wygląda na młodszą. Z kolei jako składnik masek do włosów lub wcierek nawilża je, wygładza i dodaje kosmykom blasku. Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się również jako odżywka do paznokci, wzmacniając je i regenerując, a także wygładzając skórki.
Oliwa z oliwek na twarz – jak stosować?
Oliwa z oliwek na twarz umożliwia zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. Doskonale radzi sobie także ze zmianami skórnymi, trądzikiem oraz przebarwieniami. Zapobiega utracie wilgoci, a także jest w stanie odbudować barierę lipidową skóry, naruszoną np. w wyniku zbyt intensywnej kuracji kwasami.
Oliwa z oliwek może być stosowana na twarz do demakijażu. Jak jej używać? Kilka kropel należy rozgrzać w dłoniach i nałożyć na zwilżoną twarz. Następnie należy przez kilka minut masować ją po skórze, a następnie usunąć ją ręcznikami papierowymi lub wacikami. Potem należy doczyścić skórę łagodnym środkiem na bazie wody do oczyszczania, np. delikatną pianką do mycia twarzy. Warto też do oliwy dodać co najmniej kroplę oleju rycynowego, aby skuteczniej usunąć makijaż i łatwiej zmyć oliwkę z twarzy.