Data modyfikacji:

Jak powstaje i czym najczęściej objawia się alergia?

Alergia to niewłaściwa reakcja immunologiczna organizmu na działanie obcych substancji, zwanych alergenami. Dla osób z prawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym są one całkowicie niegroźne. Uczulenie wywołuje zespół różnorodnych dolegliwości i objawów.
alergia

Jak powstaje alergia?

Alergia to patologiczna reakcja immunologiczna na różne obce, zewnętrzne czynniki środowiskowe, jak związki lotne, składniki pokarmowe, substancje chemiczne i farmaceutyczne czy soki roślinne, jad i ślinę zwierząt. Nadwrażliwość organizmu na działanie alergenów wskazuje na zaburzenia pracy układu odpornościowego w zakresie rozpoznawania i neutralizowania czynników drażniących, które dla osób z prawidłowo funkcjonującym systemem ochrony ustroju są całkowicie niegroźne, wręcz obojętne. Niektóre, np. związki organiczne zawarte w wielu artykułach spożywczych, bywają nawet potrzebne dla zdrowia.

Zjawisko alergii jest mechanizmem obronnym, który traktuje alergeny jako elementy zagrażające i prowokuje aktywizację szereg procesów biochemicznych w celu wydalenia ich z organizmu. Powstanie alergii wiąże się z pojawieniem się przeciwciał w ustroju, które po związaniu się z danym toksycznym alergenem powodują uwolnienie mediatorów stanu zapalnego, głównie histaminy. Nasilona reakcja immunologiczna objawia się zespołem różnorodnych dolegliwości somatycznych. Najczęściej obserwowanymi symptomami są duszność, obrzęk błony śluzowej gardła i nosa, kaszel, łzawienie, kichanie, świszczący oddech, bóle głowy, uczucie ociężałości oraz skóra atopowa.

Manifestacja alergii zwykle ogranicza się do jednego układu, narządu lub tkanki i najczęściej dotyczy oczu, nosa, dróg oddechowych, uszu lub skóry. Rzadko stanowi reakcję uogólnioną, choć znaczny wzrost histaminy w surowicy krwi może być przyczyną wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, tachykardii oraz podniesienia temperatury wewnętrznej ciała. W skrajnych przypadkach alergii może wystąpić także skurcz oskrzeli, śpiączka, a nawet śmierć.

Rozpoznanie alergii i łagodzenie objawów

W diagnostyce choroby duże znaczenie odgrywa obserwacja reakcji własnego ciała i pojawiająca się korelacja pomiędzy narażeniem na alergen, a wystąpieniem dolegliwości. Jednak dla postawienia pełnej diagnozy i ustalenia leczenia, należy poddać się specjalistycznym badaniom. Czynnik alergiczny dokładnie ustala się, wykonując m.in. testy skórne: punktowe, śródskórne i płatkowe, a także badania serologiczne i próby ekspozycyjne. Dodatnie wyniki takich testów dowodzą istnienia alergii w organizmie. W przypadku podejrzenia alergii pokarmowej, podczas próby ustalenia alergenu stosuje się diety eliminacyjne. Metoda polega na wykluczaniu z jadłospisu podejrzanych składników, które potencjalnie stanowią toksyczne alergeny. Z kolei aby zminimalizować następstwa uczulenia szczególnie dotyczące wykwitów skórnych, warto stosować odpowiednie kosmetyki pielęgnacyjne jak emulsje myjące i kremy, które przyspieszą regenerację tkanek i złagodzą przebieg alergii. Dobrze sprawdzą się dermokosmetyki, produkty bogate w składniki aktywne o działaniu leczniczym, jak gliceryna, witamina E czy oleje roślinne.

Tekst: Artykuł partnera