Data publikacji:

Inulina – co to jest, właściwości

O inulinie zrobiło się głośno kilka lat temu. Polisacharyd stał się częstym dodatkiem do żywności niskokalorycznej i zaczął być sprzedawany w formie suplementu. Co warto o nim wiedzieć? Sprawdzamy, czym jest inulina, jakie ma właściwości i czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jej spożywania!

Inulina – co to takiego?

Po usłyszeniu nazwy inulina zastanawiasz się, co to tak właściwie jest? To cukier złożony, czyli polisacharyd, który występuje naturalnie w roślinach. Do jego głównych funkcji zalicza się tę zapasową i budulcową. W przemyśle spożywczym inulina jest dostępna w formie białego proszku, który bez problemu rozpuszcza się w wodzie. Co ciekawe, cukier złożony został uznany za błonnik spożywczy.

Inulinę pozyskuje się najczęściej z roślin astrowatych, agawowych, czosnkowych, dzwonkowatych i kosaćcowatych. Na liście roślin, w których znajduje się najwięcej cennego polisacharydu, znalazły się między innymi cykoria oraz cebula i czosnek. Szczególnie ciekawe jest ostatnie warzywo. Badania wykazały, że dzięki temu mieszkańcy Hiszpanii, których kuchnia obfituje w czosnek, dostarczają swojemu ciału więcej inuliny niż Amerykanie. 

Inulina – właściwości

Czas sprawdzić, skąd tak duża popularność, którą cieszy się inulina. Sekretem są jej właściwości. Najważniejsza z nich to niska kaloryczność oraz możliwość zastosowania w roli zamiennika tłuszczu. Dzięki temu cukier złożony jest chętnie wybierany przez osoby na diecie. Producenci wykorzystują ją w żywności niskokalorycznej.

Na tym nie koniec! Inulina ma właściwości zbliżone do błonnika. Co to oznacza? Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami cukier złożony przyspiesza przemianę materii oraz formuje w jelitach biomasę, dzięki czemu zapobiega występowaniu zaparć.Dodatkowo zapewnia szybsze uczucie sytości, dzięki któremu pomaga w obniżeniu kaloryczności posiłków i przyspiesza utratę niechcianych kilogramów.

Co więcej, inulina, w przeciwieństwie do cukru stołowego, jest trawiona dopiero w dolnej części układu pokarmowego. Dzięki temu może być stosowana jako zamiennik klasycznego słodzika u osób z cukrzycą, ponieważ nie powoduje skoków glukozy we krwi.

Inulina ma szereg innych właściwości zdrowotnych, którym zawdzięcza swoją popularność. Zaliczamy do nich:
  • regulację poziomu złego cholesterolu,
  • zwiększenie przyswajania mikroelementów z pożywienia,
  • ochronę przed osteoporozą,
  • działanie prebiotyczne.
Warto przyjrzeć się bliżej ostatniej właściwości. Co to znaczy, że inulina jest prebiotykiem? Polisacharyd ma pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową, dzięki czemu nie tylko zwiększa ilość tych dobrych bakterii, ale także niszczy te złe. To z kolei przekłada się bezpośrednio na poprawę odporności.

Jak wykorzystać inulinę w kuchni?

Inulinę możesz kupić obecnie w proszku lub w formie suplementu diety, na przykład w kapsułkach czy tabletkach. Tak jak przyjęcie preparatu zgodnie z zaleceniami producenta nie sprawa najmniejszego problemu, tak wiele osób nie wie, jak wykorzystać ten cukier złożony w swojej kuchni. Bez obaw możesz dodawać ją do zup i sosów, aby je zagęścić, lub słodzić nią ulubione napoje – kawę, herbatę czy kakao.

Inulina – przeciwwskazania

Choć inulina została uznana za składnik bezpieczny, to warto pamiętać, aby ograniczać jej spożycie do maksymalnej dziennej dawki wynoszącej 20 g. Przekroczenie tej ilości może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego – wymiotów, biegunki czy wzdęć. Poza tym nie ma obecnie żadnych przeciwwskazań do spożywania polisacharydu. Bez obaw mogą sięgać po niego także dzieci czy kobiety w ciąży.

Źródła:
  1. Gertjan Schaafsma, Joanne L. Slavin, Significance of Inulin Fructans in the Human Diet, Comprehensive Reviews in Food Science and Food SafetyVolume 14, Issue 1.

Autorka: Katarzyna Wendzonka