Inulina – co to takiego?
Po usłyszeniu nazwy inulina zastanawiasz się, co to tak właściwie jest? To cukier złożony, czyli polisacharyd, który występuje naturalnie w roślinach. Do jego głównych funkcji zalicza się tę zapasową i budulcową. W przemyśle spożywczym inulina jest dostępna w formie białego proszku, który bez problemu rozpuszcza się w wodzie. Co ciekawe, cukier złożony został uznany za błonnik spożywczy.
Inulinę pozyskuje się najczęściej z roślin astrowatych, agawowych, czosnkowych, dzwonkowatych i kosaćcowatych. Na liście roślin, w których znajduje się najwięcej cennego polisacharydu, znalazły się między innymi cykoria oraz cebula i czosnek. Szczególnie ciekawe jest ostatnie warzywo. Badania wykazały, że dzięki temu mieszkańcy Hiszpanii, których kuchnia obfituje w czosnek, dostarczają swojemu ciału więcej inuliny niż Amerykanie.