Data publikacji:

Herbata z pokrzywy: jak często pić? Czy warto stosować na czczo? Na co pomaga herbata z pokrzywy?

Pokrzywa ma wiele drogocennych dla organizmu właściwości, przez co uważa się ją za jedną z najważniejszych dla zdrowia (oraz urody) ziół. Do najpopularniejszych form jej przyjmowania należy herbata z pokrzywy. Jak często pić, na co pomaga i o czym warto pamiętać? Podpowiadamy!
Herbata z pokrzywy: jak często pić?

Herbata z pokrzywy – na co pomaga?

Pokrzywa bywa przez niektórych uznawana za zbędny chwast, którego należy pozbyć się z przydomowego ogródka czy omijać podczas spacerów. Tymczasem jest to niezwykłe, naturalne źródło wielu witamin i minerałów o prozdrowotnych właściwościach. Zawiera między innymi takie związki jak: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor czy krzem oraz witaminy z grupy B i A, C, K. Napar bogaty jest również w antyoksydanty, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia, a także ma właściwości przeciwbakteryjne. Z łatwością można wymienić wiele zalet spożywania herbaty z pokrzywy. Jak często pić, by zauważyć efekty? Można sięgać po nią nawet 2-3 razy dziennie przez kilkanaście dni, choć wystarczy jedna filiżanka czy kubek wywaru wypity każdego dnia.
Pokrzywa doceniana jest od dziesiątek lat – już w średniowieczu powszechne było stosowanie herbaty z pokrzywy. Na co pomaga i dlaczego warto ją pić? Wybierana jest przez ludzi niemal na całym świecie przede wszystkim dlatego, że:
  • wzmacnia odporność organizmu, zmniejszając ryzyko przeziębienia;
  • pomaga walczyć z infekcjami – uważana jest za naturalny antybiotyk;
  • naturalnie oczyszcza organizm z toksyn i bakterii;
  • ma właściwości przeciwalergiczne (zawiera między innymi pochodne tyrozyny o działaniu przeciwhistaminowym);
  • może przynieść ulgę osobom zmagającym się z bólami reumatycznymi;
  • zwiększa apetyt i ułatwia prawidłową przemianę materii, wspomagając układ trawienny;
  • działa moczopędnie, przez co zalecana jest osobom mającym problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie bądź z kamicą nerkową;
  • pomaga w walce z trądzikiem oraz stanami zapalnymi i innymi problemami skórnymi;
  • stanowi wsparcie w walce z codziennym stresem;
  • obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi;
  • ma właściwości przeciwbólowe (np. wiele kobiet w czasie menstruacji łagodzi dolegliwości wypijaniem herbaty z pokrzywy, jak często tylko potrzebuje);
  • poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, dzięki czemu jest chętnie stosowana w wielu obszarach kosmetyki;
  • zwiększa produkcję czerwonych krwinek (co ma znaczenie np. w leczeniu anemii).

Herbata z pokrzywy na czczo – czy to dobry pomysł?

Wiele osób, słysząc bądź czytając o rozmaitych właściwościach tego zioła, zastanawia się, czy można pić herbatę z pokrzywy na czczo, zamieniając na nią na przykład poranną kawę. Jest to dobry pomysł – miłośnicy tego zioła nawet zalecają picie herbaty z pokrzywy na czczo. Poranne oczyszczenie organizmu ułatwi mu lepszą pracę przez resztę dnia. Jak najbardziej można wypijać wywar również w ciągu dnia.

Herbata z pokrzywy – jak zrobić smaczny wywar?

Do przygotowania herbaty z pokrzywy można wykorzystać suszone lub świeże liście rośliny. Niewielką ilość zioła (łyżkę lub dwie) należy zalać wrzątkiem i odczekać, aż wywar się zaparzy – w przypadku świeżych liści ten czas jest krótki i trwa około minuty, natomiast stosując suszone liście, herbatę należy zostawić pod przykryciem około 10-15 minut.
Wywar można odcedzić lub wykorzystać specjalne naczynia do parzenia herbaty z liści. W sklepach dostępne są oczywiście również ekspresowe herbaty z pokrzywy. Na co się zdecydujesz, zależy tylko od twoich preferencji i posiadanego czasu.
Być może zastanawiasz się, myśląc o herbacie z pokrzywy, jak zrobić wywar, aby jego smak był lepszy? Jest to kwestia indywidualnych upodobań, ale pamiętaj, że właściwości prozdrowotne pokrzywy nie znikną, jeśli dodasz na przykład liście melisy czy rumianku lub imbir, goździki i cytrynę. Lepiej zrezygnować z cukru, na przykład na rzecz miodu bądź syropu klonowego.

Herbata z pokrzywy – jak długo pić? Czy są przeciwskazania?

Bez wątpienia istnieje wiele korzyści spożywania herbaty z pokrzywy. Jak często pić ją, by zauważyć efekty zdrowotne, a ile by dostrzec np. poprawę kondycji skóry? Stosując ziołowy wywar w celach prozdrowotnych, profilaktycznie, można pić go codziennie – wystarczy wówczas jedna filiżanka dziennie. Natomiast chcąc zauważyć poprawę pracy układu pokarmowego, kondycji włosów i paznokci czy odporności, zaleca się pić 2-3 kubki wywaru dziennie przez kilkanaście dni. Po tym czasie warto zrobić sobie kilkudniową przerwę. Warto wspomnieć, że herbata z pokrzywy na włosy może być stosowana też jako płukanka.
Należy pamiętać, że niektórzy powinni zrezygnować z picia naparu z pokrzywy bądź skonsultować taką decyzję ze swoim lekarzem. Mowa tu o osobach chorujących na cukrzycę, niewydolność nerek lub problemy z krzepliwością krwi. Szczególną uwagę tej kwestii powinny także zwrócić kobiety w ciąży.

Herbata z pokrzywy na odchudzanie

Do zalet rośliny należy pozytywny wpływ herbaty z pokrzywy na odchudzanie. Oddziałuje ona na układ trawienny, wspomaga metabolizm, a także oczyszcza organizm z toksyn i niepotrzebnych mu substancji, dzięki czemu może znacząco przyspieszyć odchudzanie. Pokrzywa reguluje też poziom cukru, obniżając ryzyko nagłych napadów głodu.

Herbata z pokrzywy dla dzieci

Wprowadzając zioła do diety małych dzieci, należy być ostrożnym, jednak nie ma przeciwwskazań do podawania kilkulatkom herbaty z pokrzywy. Dla dzieci zachętę na pewno będzie stanowić dodanie do wywaru syropu z malin, miodu czy cytryny. Ciekawym i rozwijającym zajęciem dla malucha może być zbieranie świeżych pokrzyw i suszenie ich przed przygotowaniem herbaty.
Zdjęcie: Nikolaydonetsk/Envato Elements
Rita Turbiarz
Rita Turbiarz

Chętnie piszę o tematach związanych ze zdrowiem, aktywnością fizyczną, dbaniem o dom i ogród oraz o ciekawych książkach, filmach i grach (dla dużych i małych), chociaż spod mojego pióra wychodzi o wiele więcej. Gdy już oderwę się od klawiatury, to ćwiczę jogę, staram się coraz lepiej poznawać roślinną kuchnię i marzę o własnym psiaku – może kiedyś!