Jeśli cierpisz na nadwrażliwość zębów doskonale wiesz, czym kończy się spożywanie ciepłych lub zimnych potraw oraz napojów. Przeszywający ból potrafi utrudnić codzienne funkcjonowanie zwłaszcza, gdy nie potrafimy znaleźć odpowiedniego sprzymierzeńca w walce z problemem. Kłopot nadwrażliwości wiąże się przede wszystkim z odsłonięciem wrażliwej na bodźce zębiny, do którego możemy doprowadzić np. notorycznym zgrzytaniem zębami, zbyt mocnym szczotkowaniem lub niedawno przeprowadzonym zabiegiem wybielania. Nadwrażliwość nierzadko jest także wynikiem nieprawidłowej higieny jamy ustnej, czy stanów zapalnych.
Na rynku znajdziemy duży wybór past przeznaczonych do pielęgnacji zębów dotkniętych problemem nadwrażliwości. Są jednak także proste, domowe patenty, którymi walkę o komfort jedzenia i picia możemy wspomóc.
¼ szklanki wody wymieszaj z ¼ szklanki sody oczyszczonej. Tak przygotowaną mieszanką płucz usta po każdym myciu zębów.
Skuteczną płukankę przygotujesz także dodając do 1 szklanki wody 1 łyżkę stołową soli kuchennej. Płucz usta mieszanką 2 razy dziennie.
Oleje takie jak cynamonowy i goździkowy słyną ze swoich właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Możemy nanosić na bolące zęby miejscowo, za pomocą wacika.
Ekologiczne żele z aloesu mają wszechstronne zastosowanie – przynoszą ulgę we wszelkich stanach zapalnych, a także podczas nadwrażliwości. Produkt wmasowuj w dziąsła i zęby 1-2 razy dziennie.