Data modyfikacji:

Dieta wysokobiałkowa dla chorych. Czy można stosować odżywki białkowe dla chorych na raka?

Choroba nowotworowa to coraz częstsza przypadłość, z którą musi mierzyć się wiele osób. Rak może doprowadzić do dużych i nieodwracalnych zniszczeń w organizmie człowieka, dlatego, aby zadbać o zdrowie osoby chorej, należy szczególną uwagę zwrócić na przyjmowane posiłki i całą dietę. Dieta u osoby chorej na nowotwór odgrywa dużą rolę, ponieważ spożywany pokarm może wzmacniać organizm, ale niektóre produkty mogą doprowadzić do jego osłabienia.
Dieta wysokobiałkowa dla chorych.
Dieta chorych na raka powinna być odpowiednio zbilansowana i pełna wartościowych posiłków stworzonych z produktów dobrej jakości. Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza do organizmu chorego wszystkie niezbędne składniki, takie jak witaminy, węglowodany, białko oraz minerały.

Prawidłowa dieta przy chorobie nowotworowej – dlaczego jest tak ważna?

W trakcie leczenia chorób nowotworowych niezwykle ważne jest utrzymywanie zdrowej, zbilansowanej diety, która dostarcza do organizmu osoby chorej niezbędne składniki. Niezwykle istotne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu białka. Dobrze dobrana do organizmu chorego dieta może skutecznie obniżyć ryzyko powikłań po zakończeniu leczenia, a także może zmniejszyć odczuwane skutki podczas radioterapii oraz chemioterapii.
Zdrowa dieta u osoby chorej na nowotwór odgrywa kluczową rolę, ponieważ:
  • zmniejsza ryzyko nadmiernej utraty masy ciała, dzięki czemu zapobiega rozwojowi niedożywienia,
  • może skutecznie zmniejszać skutki uboczne stosowanej terapii onkologicznej,
  • stymuluje układ odpornościowy organizmu, co może skutkować lepszą reakcją na chorobę,
  • dostarcza choremu wiele radości wynikającej ze smaku potraw.

Dieta chorych na raka – podstawowe zasady

Aby osoba chora na raka mogła czerpać z diety wszystkie ważne składniki, niezbędne jest przestrzeganie kilku prostych zasad:
  • Posiłki powinny być możliwie jak najbardziej lekkostrawne, dlatego na czas leczenia warto zrezygnować z dań smażonych, wędzonych, ostrych oraz bardzo przetworzonych.
  • Dieta chorych na raka powinna być bogata w białko, dlatego warto wybierać produkty, które dostarczają dużą ilość tego składnika.
  • Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, dlatego chory powinien przyjmować około 2 litry płynu każdego dnia.
  • Posiłki w diecie powinny być smaczne i zachęcające do spożywania.
  • Opracowana dieta dla osoby chorej musi być skonsultowana z lekarzem, który wskaże najbardziej wartościowe produkty dla pacjenta.
  • Dieta powinna być dostosowana do możliwości chorego, dlatego u osób, które mają problem z jedzeniem pokarmów stałych, warto postawić na bardziej płynne konsystencje.
  • Dobrym rozwiązaniem jest zapewnienie choremu produktów wysokoenergetycznych, czyli takich jak: ricotta, miód, masło, oleje roślinne, tłuste śmietany i sery, awokado, czekolada, olej lniany lub specjalnie opracowane produkty, które dostarczają do organizmu dużą dawkę energii.

Czego powinny unikać osoby chore na nowotwór?

Dieta osób chorujących na nowotwór powinna być pozbawiona nadmiernej ilości cukrów prostych, dlatego należy z jadłospisu chorego wykluczyć potrawy takie jak słodycze, słodzone napoje, cukier, nadmiar słodkich owoców, ciasta oraz inne produkty, które mają w składzie dużą ilość cukru. Chory powinien zrezygnować także z jedzenia serów pleśniowych, podrobów, tłustych produktów, takich jak smalec oraz słonina, a także z przyjmowania na własną rękę, bez konsultacji z lekarzem, suplementów i witamin.

Dieta chorych na raka – jakie znaczenie ma białko?

Białko to ważna substancja odżywcza, która jest ważna podczas wszystkich etapów leczenia onkologicznego. Białko to najważniejszy budulec mięśni, hormonów, narządów oraz enzymów, jakie znajdują się w ciele człowieka. Białko odgrywa kluczową rolę w procesie wzrostu, rozwoju organizmu oraz w trakcie przemiany materii. Niezbędna ilość białka w organizmie określana jest ze względu na wiek, masę ciała, płeć oraz stan zdrowia osoby chorującej na raka.
Nowotwór jest odpowiedzialny za produkcję wielu substancji, które przyczyniają się do rozpadu białek, dlatego jego stałe uzupełnianie jest niezwykle ważne u chorych. Rola białka w organizmie osoby chorej na raka jest nieoceniona, ponieważ białko pomaga w szybkim czasie odbudować tkanki, znacznie przyśpiesza proces gojenia ran, może poprawić samopoczucie u osoby chorej, a także wzmacnia odporność.

Dieta wysokobiałkowa dla chorych na raka – jak zapewnić optymalny poziom białka?

Dieta wysokobiałkowa powinna być pełna produktów, które dostarczają ten ważny składnik do organizmu. Każde białko zbudowane jest z aminokwasów, które można podzielić na trzy rodzaje: egzogenne (niezbędne), półegzogenne (warunkowo niezbędne) oraz endogenne (nie są niezbędne). Dieta osoby chorej na nowotwór powinna być pełna produktów dostarczających aminokwasy z grupy niezbędnych. Produkty, po jakie należy sięga
to: chude mięso, mięso ryb, jajka, nabiał, kukurydza, soja, siemię lniane.

Preparaty białkowe dla chorych – czy można je stosować?

Obecnie w sklepach znaleźć można wiele różnych preparatów wysokobiałkowych, które są przystosowane dla osób zmagających się z chorobą nowotworową. Największą popularnością cieszą się białkowe nutridrinki, które dostarczają także sporą dawkę energii. Wiele nutridrinków ma w składzie substancje, które w całości zastępują pełnowartościowe posiłki. Wybór tego typu produktów jest obecnie bardzo duży, dlatego z łatwością można dopasować rodzaj substancji do indywidualnych potrzeb pacjenta. Równie często wybierane produkty to odżywki białkowe, które są doskonałym uzupełnieniem diety wysokobiałkowej. Takie odżywki najczęściej przyjmują formę proszku, który z powodzeniem można dodać do wielu różnych potraw.

Odżywki wysokobiałkowe dla chorych

Najpopularniejsze odżywki wysokobiałkowe, które mogą wzbogacić dietę osób chorych na raka, to:
Zdjęcie: MegiasD/Envato Elements
Autor: Redakcja Ceneo