Data publikacji:

Dieta niskobiałkowa – jak wygląda, kiedy i jak ją stosować?

Dieta niskobiałkowa, lub inaczej nerkowa, jest kuracją leczniczą opracowaną z myślą o osobach zmagających się ze szczególnymi chorobami układu trawiennego. Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat tej diety – kiedy ją stosować, co ją charakteryzuje, jakich produktów należy się wystrzegać.
dieta nieskobiałkowa

Przeczytaj również: Dieta sirtuinowa, czyli dieta Adele. Zasady, jadłospis i efekty

Dieta niskobiałkowa – dla kogo?

Dieta niskobiałkowa ma charakter leczniczy. Oznacza więc, że powinna być stosowana wyłącznie przez osoby chore. Jak sama jej nazwa wskazuje – zakłada ograniczenie białka w diecie, które jest jednym z makroskładników. Białko samo w sobie pełni wiele ważnych funkcji w organizmie – jest głównym budulcem mięśni, reguluje wiele procesów biologicznych czy wspomaga syntezę hormonów i enzymów.

W przypadku schorzeń, takich jak fenyloketonuria, niewydolność nerek, wątroby, choroby trzustki czy dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, występuje zły metabolizm białek sprawiający, że we krwi wzrośnie poziom toksycznego amoniaku oraz mocznika. Wtedy też konieczne jest przestrzeganie odpowiednich zaleceń żywieniowych chroniących przed wytwarzaniem niebezpiecznych produktów przemiany białkowej.

Dieta niskobiałkowa – na czym polega??

W diecie niskobiałkowej na ogół poziom białka musi być utrzymany w granicach 40-50 g na dobę. Przy niektórych schorzeniach, takich jak fenyloketonuria, miejsca na białko w żywieniu jest jeszcze mniej. Niezbędnych kalorii dostarczają wtedy produkty węglowodanowe i tłuszczowe.

Pacjenci często suplementują także witaminę D, która pomaga zachować zdrowie kości przy kuracji, takiej jak dieta niskobiałkowa. Jadłospisy uwzględniają wtedy produkty, takie jak:
  • czerstwe pieczywo, skrobia pszenna i ziemniaczana;
  • chudy nabiał;
  • jaja gotowane na miękko lub w koszulkach;
  • chude mięsa – rekomendowane jest głównie indycze lub królicze;
  • tłuste ryby morskie;
  • miękkie margaryny, oliwa z oliwek;
  • niemal wszystkie warzywa (oprócz strączków!);
  • owoce bogate w witaminę C – jabłka, brzoskwinie, śliwki, porzeczki, aronia;
  • delikatne przyprawy – natka pietruszki, koperek.
Potrawy przyrządzane na diecie niskobiałkowej powinny być gotowane w wodzie lub na parze. Smaku doda im także duszenie lub smażenie na patelni beztłuszczowej. Dobrym urozmaiceniem będzie pieczenie bez dodatku tłuszczu. Pacjenci powinni przyrządzać także od 4 do5 mniejszych posiłków i dbać, by ich wartość kaloryczna nie spadała poniżej 2000 kcal na dobę.

Dieta niskobiałkowa – produkty zakazane

Dieta niskobiałkowa wiąże się, niestety, z wieloma ograniczeniami. Odrobina kreatywności i mądre planowanie posiłków sprawią jednak, że wciąż można jeść całkiem smacznie. Warto zwrócić się o pomoc do dietetyka, który opracuje szczegółowy plan odżywiania i pokaże, jak komponować talerz, by był kolorowy, apetyczny i co najważniejsze – dostosowany do wymogów diety niskobiałkowej. Przepisy muszą zakładać jednak wyeliminowanie między innymi:
  • wszystkich kaszy i mąk (prócz ziemniaczanej);
  • warzyw strączkowych, kiszonych, konserwowych i z zasmażką;
  • ryb wędzonych;
  • tłustych mięs i smalcu;
  • twardych margaryn, śmietany, serów dojrzałych i dojrzewających;
  • czereśni, daktyli;
  • większości słodyczy, alkoholu, produktów wysoko przetworzonych.
W wyżej poznanych chorobach układu trawiennego pomogą nie tylko starannie dobrane leki, lecz także dieta niskobiałkowa. Jadłospis powinien być opracowany przez lekarza i ściśle przestrzegany przez pacjenta. Wtedy też taka holistyczna kuracja przyniesie najbardziej pożądane efekty.
Autorka: Anna Mlonka