Przeczytaj również: Dieta sirtuinowa, czyli dieta Adele. Zasady, jadłospis i efekty
Dieta niskobiałkowa – dla kogo?
Dieta niskobiałkowa ma charakter leczniczy. Oznacza więc, że powinna być stosowana wyłącznie przez osoby chore. Jak sama jej nazwa wskazuje – zakłada
ograniczenie białka w diecie, które jest jednym z makroskładników. Białko samo w sobie pełni wiele ważnych funkcji w organizmie – jest głównym budulcem mięśni, reguluje wiele procesów biologicznych czy wspomaga syntezę hormonów i enzymów.
W przypadku schorzeń, takich jak fenyloketonuria, niewydolność nerek, wątroby, choroby trzustki czy dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego, występuje zły metabolizm białek sprawiający, że
we krwi wzrośnie poziom toksycznego amoniaku oraz mocznika. Wtedy też konieczne jest przestrzeganie odpowiednich zaleceń żywieniowych chroniących przed wytwarzaniem niebezpiecznych produktów przemiany białkowej.
Dieta niskobiałkowa – na czym polega??
W diecie niskobiałkowej na ogół poziom białka musi być utrzymany w granicach 40-50 g na dobę. Przy niektórych schorzeniach, takich jak fenyloketonuria, miejsca na białko w żywieniu jest jeszcze mniej.
Niezbędnych kalorii dostarczają wtedy produkty węglowodanowe i tłuszczowe.Pacjenci często suplementują także witaminę D, która pomaga zachować
zdrowie kości przy kuracji, takiej jak dieta niskobiałkowa. Jadłospisy uwzględniają wtedy produkty, takie jak:
- czerstwe pieczywo, skrobia pszenna i ziemniaczana;
- chudy nabiał;
- jaja gotowane na miękko lub w koszulkach;
- chude mięsa – rekomendowane jest głównie indycze lub królicze;
- tłuste ryby morskie;
- miękkie margaryny, oliwa z oliwek;
- niemal wszystkie warzywa (oprócz strączków!);
- owoce bogate w witaminę C – jabłka, brzoskwinie, śliwki, porzeczki, aronia;
- delikatne przyprawy – natka pietruszki, koperek.
Potrawy przyrządzane na diecie niskobiałkowej powinny być gotowane w wodzie lub na parze.
Smaku doda im także duszenie lub smażenie na patelni beztłuszczowej. Dobrym urozmaiceniem będzie pieczenie bez dodatku tłuszczu. Pacjenci powinni przyrządzać także od 4 do5 mniejszych posiłków i dbać, by ich wartość kaloryczna nie spadała poniżej 2000 kcal na dobę.