Data modyfikacji:

Niskokaloryczne sałatki. 5 sprawdzonych przepisów

Przepisy na niskokaloryczne sałatki potrafią rozczarować, a niesmaczne potrawy skutecznie zniechęcają do trzymania diety. Jednak wcale nie musi tak być! Sprawdź nasze proste przepisy na sałatki, które są nie tylko niskokaloryczne, ale również pyszne!

5 przepisów na niskokaloryczne sałatki

Niskokaloryczne sałatki doskonale sprawdzą się jako zdrowe śniadanie czy dietetyczna kolacja. Wypróbuj 5 prostych przepisów na zdrowy posiłek.

  1. Sałatka ze szparagami i truskawkami
  2. Soczysta sałatka z arbuzem i fetą
  3. Kolorowa sałatka z surowych warzyw
  4. Zdrowa sałatka z kurczakiem i awokado
  5. Klasyczna sałatka grecka

Przepis na niskokaloryczną sałatkę – jakie składniki dodać?

Podstawą niskokalorycznych przepisów na sałatki powinny być warzywa, najlepiej surowe. Pomidory, ogórki czy szparagi są nie tylko dietetyczne, ale również zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów. Do świeżych jarzyn warto dodać także sezonowe owoce. Truskawki czy jagody są pełne witaminy C oraz flawonoidów. Arbuz z kolei zapewnia optymalne nawodnienie organizmu. Myślisz, że wytrawna sałatka z truskawkami brzmi dziwnie? Sprawdź nasz przepis i przekonaj się sam, jaka jest pyszna!

Jeśli chcesz przyrządzić dietetyczną sałatkę, lepiej zrezygnuj z kaszy czy makaronu, ewentualnie dodaj wybrany składnik w niewielkiej ilości. Produkty zbożowe są dosyć tuczące. Przepisy na niskokaloryczne sałatki zawierają często rukolę, szpinak lub inną sałatę. Zielenina jest bogata w witaminy i błonnik, a przy tym nie ma prawie żadnych kalorii.

Zrezygnuj również z majonezu. Lepszą opcją jest lekki sos bazujący na zdrowym tłuszczu roślinnym, np. oliwie. Dodaj do niego sól i pieprz oraz ewentualnie odrobinę miodu. Do sałatki dorzuć również łyżkę orzechów, nasion lub pestek. Są bardzo zdrowe i przyjemnie chrupią. Na koniec posyp potrawę ulubionymi ziołami. Dodają wyjątkowego smaku i aromatu.

Sprawdź nasze proste przepisy na pyszne niskokaloryczne sałatki!

Niskokaloryczna sałatka z truskawkami – składniki

  • 250 g truskawek
  • 12 zielonych szparagów
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 50 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzola)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz, bazylia

Zdrowa sałatka z truskawkami i szparagami – sposób przygotowania

  1. Truskawki i rukolę umyj, a następnie osusz.
  2. Duże szparagi obierz obieraczką. Jeśli używasz młodych warzyw, wystarczy, że odłamiesz ich zdrewniałe końce.
  3. Ugotuj szparagi w lekko osolonej wodzie. Najlepiej wykorzystać specjalne garnki do szparagów. Młodym szparagom wystarczą 4 minuty gotowania.
  4. Orzechy upraż na suchej patelni i przestudź.
  5. Rukolę połóż na dużym półmisku.
  6. Truskawki pokrój na plastry, a szparagi na duże kawałki i rozłóż równomiernie na rukoli.
  7. Całość posyp orzechami i pokruszonym serem.
  8. Oliwę wymieszaj z miodem oraz octem balsamicznym. Dopraw do smaku.
  9. Polej sałatkę gotowym sosem.

Szparagi nie tylko są niskokaloryczne, ale również zawierają wiele witamin. Warto więc wypróbować inne przepisy na dania ze szparagami.

Sałatka z arbuzem i fetą – potrzebne składniki

  • ½ soczystego arbuza lub melona
  • 1 garść rukoli
  • 50 g sera feta
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki obranych pistacji
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Sałatka z arbuzem – błyskawiczne przygotowanie

Z wymienionych wyżej proporcji zrobisz dwie duże porcje sałatki. To obłędny przepis na niskokaloryczną i pyszną sałatkę w jednym.

  1. Arbuza obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  2. Oliwki odsącz i pokrój w plastry.
  3. Umyj rukolę, osusz i rozłóż na półmisku. Na nią porozkładaj kostki arbuza i oliwki.
  4. Posyp pistacjami oraz pokruszonym serem feta. Dodaj tyle, ile lubisz – pamiętaj jednak, aby nie przesadzić, gdyż ser jest bardzo słony.
  5. Oliwę wymieszaj z octem lub sokiem z cytryny oraz miodem, dodaj pieprzu do smaku.
  6. Polej sałatkę sosem i ewentualnie oprósz odrobiną soli. Całość posyp listkami świeżej kolendry.

Składniki na kolorową sałatkę z surowych warzyw

  • miks ulubionych sałat
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 marchewka
  • 2 rzodkiewki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sałatka z surowych warzyw – sposób przygotowania

  1. Umyj i osusz wszystkie warzywa oraz sałatę.
  2. Pomidorki pokrój na połówki, a rzodkiewkę i marchew na cienkie plastry. Możesz użyć w tym celu karbowanego noża, jarzyny będą wyglądać jeszcze ładniej.
  3. Oliwę wymieszaj z cytryną, dodaj sól i pieprz do smaku.
  4. W misce wymieszaj wszystkie warzywa. Polej całość sosem.

Zdrowa sałatka z kurczakiem i awokado – potrzebne produkty

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • ½ dojrzałego awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • ½ papryki
  • 1 łyżka pestek dyni lub ziaren słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina oleju do grillowania
  • sól, pieprz, słodka papryka, ulubione zioła

Niskokaloryczna sałatka z kurczakiem i awokado – przepis

Ten przepis na sałatkę idealnie sprawdzi się na lekki lunch lub dietetyczny obiad.

  1. Kurczaka oczyść, pokrój na kawałki. Oprósz solą i słodką papryką, a następnie zgrilluj lub usmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Awokado obierz, pokrój na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pomidorki i paprykę umyj, osusz i pokrój.
  4. Wszystkie powyższe składniki wymieszaj w misce.
  5. Pestki lub ziarna upraż na suchej patelni, ostudź i dodaj do sałatki.
  6. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dodaj pieprz i sól do smaku.
  7. Sos wymieszaj z sałatką i dopraw ulubionymi ziołami.

Składniki na sałatkę grecką

  • ½ niedużej sałaty lodowej
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 pomidory malinowe
  • ½ dużej czerwonej cebuli lub 1 mała
  • 1 słoiczek czarnych oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ser typu feta

Sałatka grecka – przygotowanie

  1. Sałatę podziel na liście, umyj i osusz. Poszarp na kawałki.
  2. Cebulę pokrój w plastry, rozdziel kółka i przekrój je na połówki.
  3. Oliwki odsącz z zalewy i pokrój na plasterki.
  4. Umyj resztę warzyw i pokrój je w dużą kostkę.
  5. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny.
  6. Wszystkie warzywa wymieszaj w misce, dopraw do smaku i polej sosem. Posyp pokruszonym serem.

Choć w oryginale przepis na sałatkę grecką nie zawiera sałaty, jest ona ciekawym i niskokalorycznym dodatkiem, który nadaje potrawie chrupkości. Smacznego!

Autorka: Olga Wacholc