Data publikacji:

Żurawina: właściwości

Żurawina jest uznawana za superowoc. Nie bez powodu – zawiera mnóstwo witamin, dzięki czemu wykazuje szereg właściwości leczniczych. Niektóre z nich są znane od setek lat, na przykład jej pozytywne działanie na układ moczowy. Jeśli do tej pory nie stosowałeś jej w swojej kuchni, to najwyższy czas to zmienić. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma żurawina, jakie są jej właściwości oraz zastosowanie!
żurawina właściwości

Żurawina – wartości odżywcze

Dlaczego warto włączyć żurawinę do codziennej diety? Ze względu na jej cenne właściwości odżywcze! Czerwony superowoc jest bogactwem witamin A, C i E. W środku znajdziesz też błonnik, niacynę, tiaminę, kwas foliowy, potas i inne minerały – wapń, żelazo, fosfor, cynk i potas.
Na tym nie koniec! Żurawina zawiera również kwercetynę, peonidynę, mirycetynę i kwas ursolowy. To silne antyoksydanty, czyli przeciwutleniające związki roślinne, które chronią twój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Właściwości żurawiny

Jakie są właściwości żurawiny? Ich lista jest dość długa! Czerwony owoc:
  • działa moczopędnie i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu moczowego, dzięki czemu sprawdza się doskonale zarówno w trakcie infekcji, jak i w roli profilaktyki chorób pęcherza,
  • może zmniejszać ryzyko chorób dziąseł, ponieważ obniża ilość złych bakterii w jamie ustnej,
  • jest smacznym sposobem na ochronę przed wrzodami żołądka,
  • wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
  • wpływa pozytywnie na zdrowie serca.

Czy żurawina suszona ma takie same właściwości?

W większości sklepów bez problemu znajdziesz żurawinę suszoną. Czy ma takie same właściwości, co świeże owoce? Choć w procesie suszenia zmniejsza się ilość witamin A i C, to w środku zostają antyoksydanty i błonnik pokarmowy.
Jeśli nie masz możliwości zakupu świeżej żurawiny, to sięgaj po suszony owoc albo sok z żurawiny.

Żurawina na zapalanie pęcherza – domowy sposób znany od lat

Czy wiesz, że od dekad stosuje się żurawinę na zapalenie pęcherza? Jak się okazuje, owoc ma pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych. Dzięki temu powinien być stosowany jako profilaktyka różnego rodzaju infekcji.
Równie doskonale sprawdzi się żurawina na trwające zapalenie pęcherza. Superowoc pomaga w zmniejszeniu ilości bakterii E. coli w moczu, które są odpowiedzialne za większość infekcji. Jak to możliwe? Żurawina zmniejsza ich przyczepność, a następnie je wypłukuje.

Czy żurawina ma działania niepożądane?

Zastanawiasz się, czy żurawina ma jakieś działania niepożądane? Choć jest ona uznawana za owoc bezpieczny dla dzieci, dorosłych i seniorów, to w niektórych przypadkach nie powinna być spożywana. Przykładem są pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe – żurawina może wpływać negatywnie na krzepliwość krwi.
Warto też pamiętać, że nadmierne spożycie żurawiny może prowadzić do wystąpienia nieprzyjemnych objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak ból brzucha i biegunka.
A jakie są przeciwwskazania do korzystania z leczniczych właściwości żurawiny? Jest to przede wszystkim zdiagnozowana kamica szczawianowa. Dużą ostrożność powinny zachować też kobiety w ciąży oraz osoby z osteoporozą i chorobami nerek.

Jak wykorzystać żurawinę w kuchni?

Jak wykorzystać właściwości lecznicze żurawiny w kuchni? Świetnym pomysłem jest dodawanie świeżych albo suszonych owoców do owsianek, ryżu na słodko czy kaszy kuskus. Równie doskonale komponuje się z wypiekami i deserami.
Możesz także dodawać żurawinę do obiadu. W jaki sposób? Wystarczy podawać ją z serem, wędliną albo mięsem, zwłaszcza w postaci konfitury. Jeśli masz ochotę – przygotuj z niej sok.
Zdjęcie: Unsplash