Data publikacji:

Ulęgałka – właściwości, działanie, stosowanie

Ulęgałki to odmiany gruszek, które kiedyś cieszyły się ogromną popularnością, później zostały wyparte przez inne gatunki owoców, a dziś? Ponownie wracają do łask i coraz częściej goszczą w kuchniach osób ceniących sobie jadłospisy oparte na lokalnych produktach. Przyglądamy się zatem z bliska tym aromatycznym owocom i sprawdzamy, dlaczego warto w ogóle sięgać po ulęgałki. Właściwości, wartości odżywcze oraz proste przepisy – znajdziesz tutaj najważniejsze informacje o tych gruszkach. Zapraszamy do lektury!
ulęgałka

Dzika grusza, pospolita, polna – oto ulęgałka!

Ulęgałka znana jest również pod innymi nazwami. Często określa się ją mianem dzikiej, polnej lub pospolitej gruszy, która jest gatunkiem krajowym. Najczęściej spotkamy ją zatem w Europie oraz w zachodniej Azji. Ulęgałka zaliczana jest do rodziny różowatych i rozmiary tej rośliny osiągają maksymalnie 20 m, ale to bez wątpienia gatunek długowieczny – najstarsze okazy mają nawet po 200 lat!
Jak wygląda uprawa ulęgałki? Czy każdy może ją mieć w swoim ogrodzie? Okazuje się, że pielęgnacja tego drzewka wcale nie jest trudna – wykazuje ono sporą odporność na wiatr, upał czy mróz. Trzeba pamiętać jedynie o zabezpieczaniu młodych roślin (zwłaszcza w okresie przymrozków). Warto również regularnie kontrolować to, czy nasza grusza pospolita nie została zaatakowana przez grzyby.
Wystarczy, że ulęgałkę zasadzimy na średnio żyznej glebie w nasłonecznionym lub lekko ocienionym stanowisku, i gotowe! Nie musimy poświęcać jej ogromu czasu, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem owoców. Przekonaj się, dlaczego w ogóle warto włączyć gruszki do diety. Co kryje ich miąższ?

Gruszki ulęgałki – wartości odżywcze idealne dla zdrowia

Przekonaj się, że nie musisz wcale sięgać po egzotyczne owoce i inne superfood z importu, by odżywać się zdrowo. To, co najbardziej wartościowe, bardzo często masz na wyciągnięcie ręki i właśnie tak jest z ulęgałkami! Właściwości tych gruszek prezentują się zachwycająco, ale najpierw skupmy się na prezentacji konkretnych wartości odżywczych.
Gruszki bogate są w witaminy (przede wszystkim A, C, z grupy B i PP) oraz minerały (potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo czy nawet bor i jod). Znajdziemy w nich również kwasy owocowe – jabłkowy oraz cytrynowy.
Wbrew powszechnej opinii gruszki wcale nie są kaloryczne i mogą po nie sięgać również osoby na diecie. W 100 g owoców znajduje się około 60 kcal, a indeks glikemiczny wynosi 30. Oczywiście gruszki mają w sobie cukier, warto spożywać je zatem z umiarem. Osoby chorujące na insulinooporność czy cukrzycę powinny wybierać zatem mniej dojrzałe owoce, spożywać je w całości lub z dodatkową porcją białka czy też tłuszczu.

Dlaczego ulęgałki warto zaprosić na talerz?

Bogactwo witamin i minerałów sprawia, że ulęgałki są po prostu bardzo zdrowe. Jak ich regularne spożywanie może wpłynąć na nasze samopoczucie i ogólne funkcjonowanie organizmu? Poznaj powody, dla których warto ze smakiem sięgać po dzikie gruszki.
  • Ulęgałki są lekkostrawne oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego – usprawniają pracę jelit, dzięki sporej zawartości błonnika (w 100 g gruszek to ponad 3 g) zapewniają długotrwałe uczucie sytości i korzystnie wpływają na cykl wypróżnień.
  • Potas zawarty w gruszkach korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego i może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi.
  • Jod i bor to pierwiastki, które rzadko można spotkać w owocach. Niedobór pierwszego z nich odpowiada między innymi za niedoczynność tarczycy, a z kolei bor korzystnie działa na układ nerwowy.
  • Oprócz tego gruszki stanowią bogactwo antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz łagodzą stany zapalne.
  • Gruszki są zatem tanie, pyszne i po prostu bardzo zdrowe. Możesz sięgać po całe owoce i zajadać je w formie przekąsek, ale też czeka na Ciebie mnóstwo przepisów, dzięki którym nadasz ulęgałkom wyjątkowy charakter!

    Jak wykorzystać ulęgałki w kuchni?

    Co można przyrządzić z ulęgałek? Stosowanie tych owoców wcale nie wymaga bardzo rozwiniętych umiejętności kulinarnych, ale ich smak docenią również fanatycy gotowania. Dojrzałe owoce są miękkie i bardzo słodkie – warto wykorzystywać je do przyrządzania słodkich śniadań, deserów czy podwieczorków. Idealnie sprawdzą się w roli dodatków do owsianek, placków, koktajli czy musów naleśnikowych.
    Z ulęgałek można przyrządzić słodkie crumble, zapiec je w syropie lub wykorzystać do kruchych tart i wielu innych słodkości! Warto pomyśleć również o miesiącach zimowego nieurodzaju i zadbać o spiżarnię – gruszki nadadzą się do owocowych przetworów. Zrobisz z nich dżemy, kompoty oraz chutney idealny między innymi do mięs.
    Zobacz nasze propozycje na aromatyczne wykorzystanie ulęgałek. Oto przepis na przepyszne kanapki – idealne na śniadanie w iście królewskim stylu! Co będzie Ci potrzebne?
  • bagietka pszenna lub pełnoziarnista
  • kilka garści rukoli
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 większa ulęgałka lub 2 nieduże
  • w wersji mięsnej – kilka plasterków prosciutto
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • kilka pokruszonych orzechów włoskich
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Pokrojoną bagietkę możesz delikatnie ugrillować na patelni grillowej lub opiec w tosterze. Rozsmaruj na niej ser pleśniowy oraz przykryj go rukolą. Na tak przygotowanej podstawie ułóż gruszkę oraz opcjonalnie prosciutto. Rozgrzej suchą patelnię i upraż orzechy włoskie – powinny się delikatnie zarumienić. Przygotowane kanapki polej ciepłym miodem oraz ułóż na nich pokruszone orzechy włoskie. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie polej odrobiną octu balsamicznego. Na zdrowie!
    Zdjęcie: mythja/Envato Elements
    Autor: Anna Mlonka