Kolagen na stawy: najlepszy rybi – numer 1 w rankingu
Najbardziej wartościowy dla człowieka jest kolagen pochodzący z ryb. Nasz organizm przyswaja go najlepiej, ponieważ struktura jego cząsteczek jest zbliżona do ludzkiego kolagenu, a cząsteczki są niewielkie (mniejsze niż w innych typach kolagenu, np. w zwierzęcym), dlatego łatwiej wnikają one do krwi. Kolagen rybi jest produktem całkowicie ekologicznym. Żeby go wytworzyć, nie zabija się ryb, a produkcja odbywa się z odpadów: skóry i łusek ryb morskich, takich jak m.in. tuńczyk, dorsz, rekin. Warto też wiedzieć, że kolagen pochodzący z azjatyckich ryb słodkowodnych lub meduz ma nieco gorszą jakość, niż ten z ryb z wód słonych.
Najważniejszym składnikiem kolagenu jest białko. To właśnie ono nawilża stawy, a przez to opóźnia ich starzenie się i uelastycznia ścięgna, więzadła i torebki stawowe, wpływając na ich właściwą ruchomość. Zapewniając odpowiedni poziom kolagenu, możesz wesprzeć organizm w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów, w której zniszczeniu ulega chrząstka – odpowiedni poziom kolagenu złagodzi ból, ale – to ważne – nie pomoże odbudować chrząstki.
Kolagen jest bardzo istotny dla układu krążenia – wspomaga czyszczenie ścian tętnic ze złogów miażdżycowych, a to zapobiega chorobom, np. miażdżycy. Wspomniane białko kolagenowe pomaga też zregenerować się jelitom (sprawia, że są bardziej szczelne) i wspiera pracę układu trawiennego.
Kolagen rybi ma różne formy. Najpopularniejszym suplementem jest ten w proszku. Może być dodawany do koktajli – nie ma smaku ani zapachu, dlatego może być składnikiem różnych mieszanek. Również kolagen w płynie jest powszechny, łatwo dostępny i dobrze przyswajany przez organizm człowieka. Polecane preparaty z kolagenem z ryb to m.in.:
1. 4Flex – to jeden z najlepszych preparatów z kolagenem morskim, wapniem, witaminami C i D.
Cena: około 60 zł.