Dieta przede wszystkim!
Przyjmowanie suplementów i witamin po 65. roku życia to ważna kwestia, jednak nie wolno nam zapominać o urozmaiconej diecie. Choć babcia lub dziadek mogą już nie mieć ochoty na spożywanie wielu posiłków, koniecznie musimy zadbać o jakość tego, co jedzą. Pamiętajmy, że nawet najlepsze tabletki nie zastąpią jadłospisu bogatego w warzywa, owoce, tłuste ryby czy chudy nabiał. Oto, co powinno znaleźć się w menu seniora po 65. roku życia:
● tłuste ryby morskie – zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które wspierają działanie mózgu, a także tak bardzo potrzebną witaminę D3,
● produkty pełnoziarniste – mają w sobie błonnik pomagający utrzymać układ pokarmowy w dobrej formie; mogą być także źródłem witaminy D3,
● owoce i warzywa – zwłaszcza marchew, czerwona papryka, dynia, szpinak, jarmuż, fasola, groch, aronia, jagody, czarna porzeczka, truskawki, czarny bez. Wymienione składniki zawierają niezbędne witaminy i minerały, które wspierają wzrok, dlatego koniecznie powinny znaleźć się w diecie seniora.
Jeśli jesteśmy przy temacie jedzenia, nie możemy pominąć również picia. Pamiętajmy o tym, by nasz senior codziennie pił odpowiednią ilość wody. Dzięki temu organizm będzie funkcjonował znacznie lepiej.