Data publikacji:

Jak zrobić masło klarowane w domu? Poradnik

Lubisz smażone potrawy? A kto z nas nie lubi! Chrupiąca panierka czy pyszne pączki to smakołyki, których trudno sobie odmówić, nawet będąc na diecie. Zazwyczaj do smażenia używamy oleju roślinnego. To dobry wybór, ale rozpuszczone, sklarowane masło to jeszcze lepsza opcja! Podpowiadamy, jak zrobić klarowane masło w domowych warunkach i cieszyć się idealnym smakiem smażonych potraw.
Jak zrobić masło klarowane w domu?

Masło klarowane – co to i jakie ma zastosowania?

Być może kiedyś podczas oglądania programu kulinarnego albo szukania przepisu na coś smażonego, trafiłeś na nazwę „masło klarowane”. To nic innego jak tłuszcz zwierzęcy, który powstaje z tradycyjnego masła na skutek podgrzewania i tzw. klarowania, czyli usuwania osadu pojawiającego się na dnie garnka oraz piany z powierzchni masła.
W Polsce ciągle najbardziej popularne tłuszcze do smażenia to olej roślinny lub smalec, ale w krajach azjatyckich, a zwłaszcza w Indiach, masło klarowane jest używane od lat i stanowi podstawę przygotowywania smażonych potraw. Mieszkańcy Indii nazywają je „ghee” i twierdzą, że jest darem niebios.
Podstawowym sposobem na wykorzystanie masła klarowanego jest smażenie. Można na nim smażyć zarówno kotlety schabowe czy nuggetsy z kurczaka, jak i pączki czy faworki. Miłośnicy jajecznicy z pewnością docenią smak tej potrawy, kiedy wbiją jajka na patelnię wypełnioną sklarowanym masłem zamiast zwykłym olejem. Klarowane masło jest delikatne, ma lekko słodki i orzechowy posmak, przez co sprawia, że smażone jedzenie jest jeszcze lepsze. Dodatkowo można stosować ten rodzaj masła do pieczenia, a także smarować nim kawałków chleba.

Jak zrobić masło klarowane w domu?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić samemu masło klarowane, to na początek musisz pamiętać, że klarowanie masła wymaga wprawy i trzymania się przepisu. Warto dobrze zapoznać się z zasadami klarowania, ponieważ dzięki temu masz większą szansę na sukces już za pierwszym razem.
Na początek zgromadź wszystko, co będzie ci potrzebne. Absolutną podstawą jest rondel o grubym dnie – taki, który trzyma ciepło, ale w którym masło się nie przypali. Potrzebujesz jeszcze łyżki, pojemnika (np. większego słoika) oraz oczywiście masła. Aby klarowanie miało sens, musisz kupić prawdziwe masło – takie, które ma około 82% tłuszczu. Od razu na tym etapie odrzuć wszystkie miksy i margaryny – z nimi klarowanie nie wyjdzie i prawdopodobnie stracisz tylko czas i pieniądze. Najlepiej od razu zrobić większą ilość masła klarowanego, dlatego przyda się kilka kostek.

Masło klarowane domowej roboty krok po kroku

Kiedy już masz zgromadzone wszystko, co potrzebne, czas przejść do najważniejszego: jak zrobić masło klarowane? W internecie znajdziesz wiele różnych przepisów. Jeśli nigdy wcześnie nie robiłeś masła klarowanego w domu, warto obejrzeć kilka filmów pokazujących ten proces krok po kroku.
Możesz też skorzystać z instrukcji pisemnych. Poniżej przedstawiamy, jak w domowych warunkach uzyskać klarowane masło.
  • Pokrój masło w kawałki – najlepiej jeśli będą mniej więcej takiej samej wielkości, żeby równomiernie się rozpuszczały.
  • Włóż pokrojone masło do rondla z grubym dnem i zacznij podgrzewać je na niewielkim ogniu – tutaj ważna jest cierpliwość. Nie zwiększaj płomienia na kuchence czy siły grzania na płycie. Masło ma się rozpuszczać bardzo wolno. W zależności od ilości masła, może to potrwać od kilkunastu do kilkudziesięciu minut.
  • Po rozpuszczeniu masła na jego powierzchni zobaczysz biała pianę, a na dnie białkowy osad. W pierwszej kolejności za pomocą łyżki zdejmij wierzchnią pianę. Możesz ją wyrzucić, nie będzie potrzebna.
  • Następnie do przygotowanego pojemnika bardzo ostrożnie przelej płynne masło – uważaj, żeby nie naruszyć białkowego osadu z dna – nie powinien dostać się do pojemnika z klarowanym masłem.
  • I koniec! Tak przygotowane masło jest gotowe do użycia, ale możesz je również odstawić do ostygnięcia – wtedy stężeje. Duża zaletą klarowanego masła jest to, że może być ono przez długi czas przechowywane w lodówce.
Mamy nadzieję, że od teraz masło klarowane na dobre zagości w twojej kuchni. Zobaczysz, jak wygodne stanie się smażenie, a smażone potrawy będą jeszcze smaczniejsze.
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Szymon Sonik