Data publikacji:

Glutation – jaki wybrać? Jaki glutation jest najlepszy?

Niewłaściwy styl życia, złe odżywianie się, toksyny środowiskowe itp. mają znaczny wpływ na obniżenie poziomu ważnych cząsteczek znajdujących się w ciele, a co za tym idzie, mogą prowadzić do nieodpowiedniego funkcjonowania organizmu i procesów w nim zachodzących. Do takich cząsteczek należy właśnie glutation, który jest między innymi najważniejszym antyoksydantem. W takim przypadku daną cząsteczkę należy dostarczać do organizmu, aby uniknąć niepożądanych skutków. Czym jest zatem glutation i za co odpowiada? Jaki glutation wybrać? Przedstawiamy wszystko, co musisz wiedzieć na temat danej cząsteczki.
glutation

Czym jest glutation?

Glutation jest cząsteczką trójpeptydową, która naturalnie znajduje się w organizmie człowieka, gdyż produkowana jest w komórkach. Zbudowana jest między innymi z trzech aminokwasów: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego, które już same w sobie pełnią ważne role w organizmie, a w połączeniu ze sobą i z siarką znajdującą się w danym związku, spiętrzają swoją siłę. Ogólna budowa glutationu wskazuje na jego silnie właściwości przeciwutleniające, antyoksydacyjne oraz odpornościowe. Jak zatem dany związek wpływa na organizm?

Glutation – jakie ma działanie i na co pomaga?

Glutation pełni w organizmie bardzo ważną rolę. Jest naturalnie produkowanym w komórkach przeciwutleniaczem, środkiem detoksykującym oraz wsparciem dla układu immunologicznego.
Jego funkcjami są między innymi:
  • zapobieganie przed powstaniem w organizmie stresu oksydacyjnego spowodowanego nadmierną ilością wolnych rodników, które mogą powodować różne choroby, takie jak nowotwór, miażdżyca itp.;
  • opóźnienie procesu starzenia się;
  • regeneracja/odbudowa DNA;
  • usuwanie toksycznych substancji z organizmu oraz metali ciężkich (rtęć, ołów);
  • wzmacnianie odporności;
  • transport aminokwasów oraz zwiększenie żywotności czerwonych krwinek.
  • Oprócz podstawowych właściwości, jakie spełnia glutation, warto wiedzieć, że jest jednym z głównych elementów odpowiedzialnych za produkcję białek oraz regenerację, co jest istotne zwłaszcza dla sportowców. Odpowiada on za utrzymanie siły w mięśniach, lepszą sprawność fizyczną, wydolność oraz szybszą regenerację po treningu. Po przebytych wielogodzinnych ćwiczeniach poziom glutationu w organizmie znacznie spada, osłabiając tym samym wszystkie właściwości, które spełnia, oraz narażając organizm na kontuzję. Bardzo ważne jest zatem uzupełnianie danej cząsteczki w postaci zbilansowanej diety i odpowiednio dobranych suplementów.

    Dlaczego powstają ubytki glutationu w organizmie?

    Niedobór glutationu może prowadzić do nieprzyjemnych skutków. Jednak zanim dowiemy się jakich, należy bliżej przyjrzeć się przyczynom, które powodują spadek ubytku glutationu w organizmie. Główną przyczyną jest oczywiście nieodpowiedni styl życia, czyli siedzący tryb życia, brak ruchu, chroniczny stres, brak zbilansowanej diety, spożywanie w nadmiernych ilościach przetworzonego jedzenia, stosowanie używek w formie alkoholu, papierosów itp. oraz nadużywanie leków. Oprócz sytuacji, na które mamy wpływ w ciągu dnia (czyli tych opisanych powyżej), na spadek poziomu glutationu ma wpływ także przyczyna niezależna od człowieka, czyli środowisko. Mowa tu o przyrodniczym środowisku toksycznym, w którym znajdują się skażenia, toksyny raz inne niepożądane substancje. Dodatkowym, nieuniknionym powodem, który wpływa na ubytki glutationu w organizmie, jest wiek, gdyż wraz z wiekiem spadają możliwości produkcji glutationu w komórkach, a zatem jest go znacznie mniej.
    Znając właściwości glutationu, możemy domyśleć się, że brak jego wystarczającej ilości nie będzie wiązał się z niczym dobrym. Między innymi jego niedobór spowoduje obniżenie odporności, problemy z usuwaniem toksyn i wolnych rodników z organizmu, choroby o różnym podłożu itp. Zatem, jak widać, ubytki glutationu mogą nieść poważne skutki dla organizmu, dlatego lepiej regularnie uzupełniać niedobory danej cząsteczki.

    Gdzie znajdziemy glutation?

    Glutation jest produkowany w organizmie, jednak zdarzają się jego niedobory, które należy uzupełniać. Jak to zrobić? Gdzie występuje glutation? Przede wszystkim glutation można uzupełnić odpowiednią dietą. Znajduje się on w mięsie, nabiale oraz w wielu warzywach. W celu uzupełniania glutationu poleca się spożywanie czosnku, cebuli, brokułów, kapusty, kalafiora, ziemniaków, szpinaku, szparagów, marchwi, awokado oraz dyni.
    Oprócz zbilansowanej diety można wspomagać się suplementacją, która dodatkowo dostarczy glutation do organizmu. Zanim jednak podejmie się decyzję o suplementach, warto skonsultować się ze specjalistą, który określi, jaka dawka glutationu jest potrzebna organizmowi oraz z jaką częstotliwością ją brać.

    Jaki glutation wybrać?

    Aby poprawnie dobrać suplementację, trzeba mieć nieco pojęcia na temat szczegółów danego suplementu. Nie wszystkie preparaty z glutationem mają takie same składy, co przekłada się również na różnorodność przyswajalności produktu. Zatem przy wyborze suplementu trzeba kierować się przede wszystkim jego przyswajalnością i ogólnym bezpieczeństwem stosowania. Zdecydowanie lepsze są suplementy ze zredukowaną formą glutationu niż glutation w proszku, który zostanie strawiony zanim dotrze do krwiobiegu. Warto zwrócić także uwagę na wieloskładnikowość danego suplementu, gdyż zawarty glutation wraz z innymi substancjami usprawniającymi jego działanie, np. z witaminą C, witaminą E, cynkiem itp., będzie korzystniejszy dla zdrowia niż suplement jednoskładnikowy.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Autor: Dominika Mańka