Data publikacji:

Głóg i kwiat głogu - działanie, właściwości

Głóg to niepozorna roślina ozdobna, która od dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Ma wiele właściwości prozdrowotnych i powinna być stosowana zarówno w celach leczniczych, jak i zdrowotnych. Doskonałe właściwości mają i kwiaty, i owoce głogu. Jakie jest zastosowanie i działanie głogu? W jakiej formie go przyjmować? Kto powinien po niego sięgnąć? Odpowiadamy na te i inne pytania!
głóg

Jak wygląda głóg?

Głóg to ciernisty krzew, który w naturalnych warunkach osiąga wysokość 3-4 metrów. W Polsce możemy spotkać głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy oraz pośredni. Głóg ma zazwyczaj białe lub różowe kwiaty, a jego dojrzałe owoce przybierają ciemnoczerwoną albo czerwono-brunatną barwę. Co ciekawe, czasem można spotkać owoce głogu w kolorze zielonym, żółtym lub ciemnofioletowym. Ich odcienie zależą od stopnia dojrzałości.

Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu mają prozdrowotne właściwości. Rozkwitające kwiatostany zbierane są w maju i czerwcu, a następnie suszone w temperaturze pokojowej. Na jesieni - we wrześniu i w październiku - zrywane są owoce głogu, które również podlegają później suszeniu.

Głóg - właściwości

Głóg ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wszystko za sprawą składników, które zawiera. W głogu znajdziemy chociażby:
  • witaminę C,
  • fosfor, potas, wapń, sód,
  • procyjanidyny,
  • flawonoidy.
Zawartość tych składników sprawia, że głóg ma następujące działanie:
  • przeciwdrobnoustrojowe - wykazuje właściwości antybakteryjne, zwalcza m.in. paciorkowce i gronkowce; świetnie radzi sobie również z grzybami,
  • na układ odpornościowy - zdradza właściwości przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające - zawiera dużą ilość antyoksydantów, w tym polifenoli, walczy z wolnymi rodnikami,
  • na układ krążenia - obniża poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, podnosi poziom cholesterolu HDL, obniża ciśnienie krwi.

Owoce i kwiaty głogu - zastosowanie

Głóg można stosować na wiele sposobów. Jednym z najpopularniejszych jest picie naparu z głogu. Oczywiście czasy, kiedy musieliśmy samodzielnie pozyskiwać kwiaty czy owoce, by sporządzić napar, już minęły. Teraz możemy zaopatrzyć się w herbatę z kwiatu głogu. Napar najlepiej pić trzy razy dziennie.

Jeśli nie jesteście fanami herbaty, możecie przyjmować głóg w formie tabletek. Istnieją różne preparaty z zawartością głogu. Jeśli chodzi o ich dawkowanie, należy stosować się do zaleceń producenta.

Z właściwości tej rośliny można również korzystać dzięki dostępnym sokom naturalnym z głogu. Taki syrop możemy dolewać do herbaty lub wypijać bez żadnych dodatków. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty bez dodanego cukru. Zalecana dzienna dawka to dwa razy po 25 ml soku z głogu.

Głóg - przeciwwskazania

Głóg to naturalny i bezpieczny środek, jednak nie każdy może po niego sięgać. Jeśli borykacie się z poważnymi chorobami serca, w tym z niewydolnością, udajcie się do lekarza przed planowanym przyjmowaniem głogu. Naparów, tabletek i soków z głogu powinny też unikać kobiety w ciąży oraz w okresie laktacji.

Głóg to roślina, której działanie doceniały już nasze babcie i prababcie. Warto sięgać po niego ze względu na prozdrowotne właściwości, jak choćby wspomaganie układu krążenia czy układu odpornościowego. Głóg i kwiaty głogu mogą być stosowane jako wsparcie w terapii różnych schorzeń lub w celach profilaktycznych. Jeśli jeszcze nie macie tabletek z głogiem, syropu bądź herbaty z głogu w domowej apteczce, koniecznie uzupełnijcie zapasy, by cieszyć się dobrym zdrowiem przez cały rok.
Autorka: Olga Sadowska