Jak wygląda głóg?
Głóg to ciernisty krzew, który w naturalnych warunkach osiąga wysokość 3-4 metrów. W Polsce możemy spotkać głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy oraz pośredni. Głóg ma zazwyczaj białe lub różowe kwiaty, a jego dojrzałe owoce przybierają ciemnoczerwoną albo czerwono-brunatną barwę. Co ciekawe, czasem można spotkać owoce głogu w kolorze zielonym, żółtym lub ciemnofioletowym. Ich odcienie zależą od stopnia dojrzałości.
Zarówno kwiaty, jak i owoce głogu mają prozdrowotne właściwości. Rozkwitające kwiatostany zbierane są w maju i czerwcu, a następnie suszone w temperaturze pokojowej. Na jesieni - we wrześniu i w październiku - zrywane są owoce głogu, które również podlegają później suszeniu.
Głóg - właściwości
Głóg ma szereg właściwości prozdrowotnych. Wszystko za sprawą składników, które zawiera. W głogu znajdziemy chociażby:
- witaminę C,
- fosfor, potas, wapń, sód,
- procyjanidyny,
- flawonoidy.
Zawartość tych składników sprawia, że głóg ma następujące działanie:
- przeciwdrobnoustrojowe - wykazuje właściwości antybakteryjne, zwalcza m.in. paciorkowce i gronkowce; świetnie radzi sobie również z grzybami,
- na układ odpornościowy - zdradza właściwości przeciwzapalne,
- przeciwutleniające - zawiera dużą ilość antyoksydantów, w tym polifenoli, walczy z wolnymi rodnikami,
- na układ krążenia - obniża poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, podnosi poziom cholesterolu HDL, obniża ciśnienie krwi.