Data publikacji:

Erytrol czy ksylitol? Jaki zamiennik cukru stosować?

Dawne powiedzenie, że cukier krzepi, przestało być już prawdziwe. Współcześnie specjaliści do spraw żywienia mówią głośno o jego szkodliwości i zachęcają do całkowitego wyeliminowania go z codziennej diety. Co w przypadku, gdy nie wyobrażasz sobie życia bez słodkich wypieków? W takich sytuacjach z pomocą przychodzą zamienniki cukru. Dziś sprawdzamy, który z nich warto stosować – erytrol czy ksylitol.
erytrol czy ksylitol

Erytrol czy ksylitol – który z nich będzie najlepszym wyborem?

Aby odpowiedzieć na pytanie, który zamiennik cukru lepiej stosować – ksylitol czy erytrol, należy dowiedzieć się więcej o samych słodzikach. Zacznijmy od pierwszego z nich, nazywanego również cukrem brzozowym. Choć pierwotnie był produkowany właśnie z kory brzozowej, to aktualnie coraz częściej ksylitol jest pozyskiwany z kukurydzy.

Ksylitol jest równie słodki co cukier, jednak ma o 40% kalorii mniej i o wiele niższy indeks glikemiczny. Jak się okazuje – naturalny słodzik nie tylko nadaje się do wypieków. Na liście jego właściwości znalazło się również działanie bakteriobójcze. Dodatkowo ksylitol nie powoduje rozwoju grzybów w organizmie.
Erytrol, nazywany również erytrytolem, jest mniej słodszy od cukru i ma o wiele mniej kalorii. Przyjmuje się, że tradycyjny biały słodzik dostarcza 4 kcal na każdy 1 g, podczas gdy w przypadku jego naturalnego zamiennika wartość ta wynosi zaledwie 0,2-0,4 kcal. Erytrol ma również zerowy indeks glikemiczny.

Co ciekawe, erytrytol nie jest w żadnym stopniu wchłaniany w układzie pokarmowym. Zamiast tego jest wydalany w niezmienionej postaci. Na liście jego pozostałych zalet znalazło się między innymi działanie antyoksydacyjne czy wsparcie procesu odchudzania.

Który zamiennik cukru ma więcej wad – erytrol czy ksylitol?

A jak to jest z wadami? Który z zamienników cukru ma ich więcej – erytrol czy ksylitol? Oba są droższe od zwykłego cukru. Dodatkowo tym samym minusem wynikającym z nadużywania obu słodzików jest efekt przeczyszczający. Tu warto jednak podkreślić, że w przypadku ksylitolu dobrze budować stopniowo tolerancję, zaczynając od małych porcji. Nie jest on również polecany osobom z jakimikolwiek problemami ze strony układu pokarmowego.

W przypadku wad erytrolu należy koniecznie wspomnieć o jego wpływie na uczucie sytości i głodu. Co to oznacza? Jeśli będziesz go nadużywać w kuchni, to istnieje ryzyko, że zaburzysz pracę wspomnianego systemu. To z kolei może odbić się negatywnie na twojej wadze, ponieważ zaczniesz odczuwać nieustanną chęć jedzenia i podjadania.

Co w takim razie wybrać – ksylitol czy erytrytol?

Jak w takim razie brzmi odpowiedź na pytanie, który zamiennik cukru jest lepszy – ksylitol czy erytrytol? Tak naprawdę i jeden, i drugi słodzik jest zdrowszym dodatkiem do ciast, deserów i nie tylko. Każdy z nich jest również naturalną substancją, jednak to drugi z nich, czyli erytrol, ma zerowy indeks glikemiczny. Oznacza to, że jest o wiele lepszym wyborem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – insulinoopornością, cukrzycą czy zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym.

Erytrol jest również polecany osobom, które zmagają się z problemami ze strony układu pokarmowego – biegunkami, zespołem jelita drażliwego i innymi. Tu warto jednak zaznaczyć, że bardzo często jest on produkowany z pszenicy, dlatego u osób z celiakią czy nietolerancją glutenu o wiele lepszym rozwiązaniem jest ksylitol.

Z kolei ksylitol nie tylko pozwala ograniczyć spożycie cukru, ale także ma pozytywny wpływ na kondycję zębów. Naturalny słodzik pomaga walczyć z próchnicą i poprawia przyswajalność wapnia. Właśnie dlatego jest on szczególnie polecany małym dzieciom i pacjentom, u których zdiagnozowano osteoporozę.
Autorka: Katarzyna Wendzonka