Co w takim razie wybrać – ksylitol czy erytrytol?
Jak w takim razie brzmi odpowiedź na pytanie, który zamiennik cukru jest lepszy – ksylitol czy erytrytol? Tak naprawdę i jeden, i drugi słodzik jest zdrowszym dodatkiem do ciast, deserów i nie tylko. Każdy z nich jest również naturalną substancją, jednak to drugi z nich, czyli erytrol, ma zerowy indeks glikemiczny. Oznacza to, że jest o wiele lepszym wyborem dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej – insulinoopornością, cukrzycą czy zdiagnozowanym stanem przedcukrzycowym.
Erytrol jest również polecany osobom, które zmagają się z problemami ze strony układu pokarmowego – biegunkami, zespołem jelita drażliwego i innymi. Tu warto jednak zaznaczyć, że bardzo często jest on produkowany z pszenicy, dlatego u osób z celiakią czy nietolerancją glutenu o wiele lepszym rozwiązaniem jest ksylitol.
Z kolei ksylitol nie tylko pozwala ograniczyć spożycie cukru, ale także ma pozytywny wpływ na kondycję zębów. Naturalny słodzik pomaga walczyć z próchnicą i poprawia przyswajalność wapnia. Właśnie dlatego jest on szczególnie polecany małym dzieciom i pacjentom, u których zdiagnozowano osteoporozę.