Dynia piżmowa – właściwości, działanie, stosowanie

Pumpkin spice latte, aromatyczny krem, puszyste placki, słodkie ciasta i musy – śmiało można stwierdzić, że na miano królowej jesiennych stołów bez wątpienia zasługuje dynia. W sklepach i na straganach spotkamy różne odmiany tego warzywa (czy też z botanicznego punktu widzenia – owocu). Dziś przyglądamy się zatem z bliska dyni piżmowej! Przekonaj się, po czym ją rozpoznać! W artykule przygotowaliśmy również podpowiedzi, jak wykorzystać właśnie tę odmianę dyni, by cieszyć się pełnią jesiennych smaków – zapraszamy do lektury!
Dynia piżmowa – właściwości, działanie, stosowanie

Dynia piżmowa – pochodzenie, pielęgnacja i uprawa

Dynia piżmowa przywędrowała do Polski z Ameryki i na dobre zadomowiła się w naszym otoczeniu. Kształtem przypomina dzwon i właśnie ta cecha sprawia, że z łatwością rozpoznamy ją na targowisku. Ta odmiana – mimo że ma cienką skórkę – i tak wymaga obrania. Miąższ jest gęsty, a niewielkie nasiona sprawiają, że łatwo można je usunąć.

Dynia piżmowa jest rośliną jednoroczną, a jej owoce rosną na zwisających winoroślach – najbardziej spektakularne okazy ważą nawet 25 kg! Uprawę warto zacząć mniej więcej w połowie maja – to idealny moment, ponieważ roślina ta nie jest niestety odporna na wiatr i mrozy. Dynia potrzebuje około 3–5 miesięcy do wzrostu, więc zbiory zaczynają się na początku października i warto wtedy pomyśleć o włączeniu tych owoców do jadłospisu – przygotować weki idealne na zimę oraz zafundować sobie odrobinę zdrowej, dyniowej przyjemności.

Jakie wartości odżywcze ma dynia piżmowa?

Smak tych pokaźnych, dzwonkowatych owoców docenią zarówno miłośnicy wytrawnych dań, jak i słodkich deserów. Wszechstronność zastosowania zachwyca, ale czy wiesz, dlaczego właściwie warto jeść dynię piżmową? Właściwości bez wątpienia zwalają z nóg! Zacznijmy od analizy!

Jakie wartości odżywcze ma dynia piżmowa? To bogactwo witamin (A, C, E, z grupy B) oraz minerałów (magnezu, potasu, manganu, wapnia czy żelaza). Oprócz tego znajdziemy w niej również karotenoidy (odpowiedzialne za piękny, pomarańczowo-żółty kolor owoców) oraz luteinę czy zeaksantynę.

Dynia piżmowa jest ponadto niskokalorycznym owocem – w 100 g znajduje się bowiem 44 kcal oraz aż 3 g błonnika pokarmowego. A co indeksem glikemicznym? Trzeba przyznać – jest dość wysoki, wynosi bowiem 75. Czy w takim razie po dynię piżmową nie mogą sięgać cukrzycy oraz osoby chorujące na insulinooporność? Ten owoc składa się przede wszystkim z wody, co automatycznie przekłada się na niski ładunek glikemiczny. Jaki jest wniosek?

Aby zmniejszyć gwałtowny wyrzut glukozy do krwi, wystarczy połączyć dynię piżmową z produktem białkowym (przykładowo skyrem) i tłuszczowym (orzechami). W przypadku cukrzycy i insulinooporności liczy się zatem odpowiednia kompozycja talerza, na którym oczywiście jest miejsce dla dyni!

Dynia piżmowa – właściwości godne jesiennej królowej

Moc witamin i minerałów – to właśnie skrywa dynia piżmowa. Jak zatem przekłada się to na właściwości prozdrowotne dyni? Kto powinien w szczególności sięgać po właśnie ten owoc i zadbać o jego regularne spożywanie? Okazuje się, że właściwie... każdy! Dynię – zblendowaną na gładki mus – można podawać już kilkumiesięcznym maluchom w trakcie rozszerzania diety oraz osobom, które dbają o lekkostrawną dietę!

Oczywiście znaczenie mają dodatki, jakie dodamy do dyni piżmowej. Ze smażoną cebulą czy czosnkiem przestanie być tak bardzo lekkostrawna, ale wciąż może tworzyć podstawę zdrowych i zarazem bardzo aromatycznych posiłków.

  • Dynia piżmowa to dobre źródło antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia między innymi chorób nowotworowych oraz stanów zapalnych w organizmie.
  • Błonnik zawarty w dyni piżmowej poprawia trawienie, usprawnia pracę jelit i stanowi nieocenione wsparcie w przypadku zaparć.
  • Owocowe włókna mogą przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Oprócz tego dynia jest bogata w minerały, które wspierają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
  • Beta-karoten (prowitamina A) nie tylko odpowiada za kolor dyni, ale też wykazuje korzystny wpływ na cerę.
  • Składniki dyni piżmowej przyczyniają się również do poprawy widzenia oraz wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego!
Czy zatem dynia jest dobra na wszystko? Prawidłowo zbilansowana dieta bez wątpienia jest podstawą dobrego samopoczucia. Przekonaj się, że wartościowe posiłki wcale nie muszą być nieapetyczne. Jak wykorzystywać dynię, a także jednocześnie jeść smacznie i zdrowo? Piszemy o tym poniżej!

Dynia piżmowa – stosowanie

Zastanawiasz się, jak wykorzystać dynię piżmową? Stosowanie tego owocu nie ma właściwie żadnych ograniczeń! Miłośnicy wytrawnych dań mogą pokusić się między innymi o przygotowanie:
  • zup kremów na bazie dyni, pomidorów, papryk i innych warzyw;
  • pożywnych potrawek i curry;
  • makaronów, risotto;
  • warzywnych kotletów;
  • sałatek.
A co przypadnie do gustu łasuchom? Mus z dyni piżmowej (puree) stanie się podstawową bazą dla słodkich chlebków, placków, racuchów, ciast, jednoporcjowych deserów, zup mlecznych. To, jak wykorzystasz swoje zakupione (lub wyhodowane!) plony, zależy wyłącznie od Ciebie. Przygotuj swój własny mus i... korzystaj z niego przez cały rok. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 40 minut, a gdy ostygnie, obierz ze skóry i usuń nasiona. Miąższ zblenduj na gładki mus – możesz go trzymać przez kilka dni w lodówce, zamrozić lub zawekować. Wystarczy, że gorące puree przełożysz do wyparzonych i gorących słoików, a następnie odstawisz do góry dnem do wystygnięcia. To banalnie proste – dzięki temu w kilka chwil stworzysz swoje aromatyczne potrawy z wykorzystaniem musu z dyni piżmowej. Smacznego!

Zdjęcie: Envato Elements

Autor: Anna Mlonka