Data modyfikacji:

Domowy syrop na kaszel: przepisy

Domowy syrop na kaszel to specyfik bazujący na naturalnych składnikach. Jest bezpieczny i łagodny w działaniu, można podawać go również dzieciom. Nie bez przyczyny medykamenty domowej roboty przyrządzały nasze mamy i babcie. Jak zrobić domowy syrop na kaszel? Sprawdź nasze przepisy!
domowy syrop na kaszel

Domowy syrop na kaszel – dlaczego warto go stosować?

Kaszel to wyjątkowo uciążliwa dolegliwość. Męczy, powoduje problemy z oddychaniem i nie pozwala spać. Może być objawem toczącej się infekcji, wynikiem alergii, częstej zgagi lub podrażnienia gardła wywołanego przez smog czy dym papierosowy. Choć całkowite pozbycie się kaszlu jest zwykle niemożliwe bez usunięcia jego przyczyny, istnieje wiele skutecznych sposobów na to, jak złagodzić ten przykry objaw. Jednym z nich jest domowy syrop na kaszel.

Domowe syropy na kaszel mają wielu zwolenników. Bazują na naturalnych składnikach znanych od wieków, dlatego są bezpieczne i łagodne w działaniu. Nie powodują również żadnych skutków ubocznych. Poza tym są proste w przygotowaniu i tanie w porównaniu do lekarstw z apteki. Kto nie powinien stosować syropu na kaszel własnej roboty? Przede wszystkim osoby uczulone na składniki danego syropu. Warto pamiętać, że naturalne substancje mogą powodować alergie!

Jeśli podejrzewasz, że kaszel może być wynikiem poważniejszej choroby (np. zapalenia oskrzeli, astmy), koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Najważniejszym elementem leczenia kaszlu jest pozbycie się jego przyczyny. Dopiero wtedy można zająć się łagodzeniem objawów.

Domowy syrop na kaszel – suchy i mokry

Wyróżniamy dwa główne rodzaje kaszlu – mokry oraz suchy. Pierwszy można poznać po tym, że towarzyszy mu odkrztuszanie wydzieliny. Suchy kaszel natomiast może być spowodowany podrażnieniem błony śluzowej albo nerwów i nie towarzyszy mu odkrztuszanie śluzu.

Domowy syrop na kaszel mokry powinien rozrzedzać wydzielinę i ułatwiać jej odkrztuszanie. Natomiast domowy syrop na suchy kaszel ma za zadanie powlekać błony śluzowe gardła i zmniejszać odruch kaszlu. Specyfiki domowej roboty nie zawierają silnie działających substancji aktywnych, tylko łagodne składniki naturalne, dlatego zwykle pomagają na obydwa rodzaje kaszlu!

Domowy syrop na kaszel z cebuli

Domowy syrop na kaszel z cebuli to chyba najpopularniejszy specyfik własnej roboty. Robiły go nasze babcie, robiły nasze mamy, teraz możemy robić i my. Jest bezpieczny i lubiany przez dzieci ze względu na słodki smak. Cebula to bardzo zdrowe warzywo o wyjątkowych właściwościach. Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwutleniająco.

Jak przygotować domowy syrop na kaszel z cebuli dla dzieci i dorosłych? Obierz i posiekaj 3 cebule. Przygotuj nieduży słoik, wsypuj do niego warstwami cebulę i zasypuj ją cukrem lub zalewaj miodem. Powtarzaj czynność do momentu, aż cebula się skończy. Warzywo po kilku godzinach puści sok, który wymiesza się z cukrem, tworząc gęsty syrop. Spożywaj lub podawaj dziecku 1-2 łyżki syropu na kaszel co kilka godzin.

Domowy syrop na kaszel z czosnku

Czosnek nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność i łagodzi objawy infekcji. Ponadto rozgrzewa organizm. Jak przygotować domowy syrop na kaszel mokry z czosnku? Główkę czosnku obierz i przeciśnij ząbki przez praskę. Wrzuć do niedużego słoiczka i dodaj kilka łyżek miodu. Po kilku godzinach wlej do słoika pół szklanki przegotowanej wody oraz sok wyciśnięty z jedną cytryny – syrop na kaszel domowej roboty jest gotowy do użycia. Specyfik trzymaj w lodówce i przyjmuj 1-2 łyżeczki 3 razy dziennie.

Domowy syrop na kaszel z marchwi

Naturalny syrop na kaszel można przygotować również z marchewki. Zawiera ona m.in. cenne karotenoidy o działaniu przeciwutleniającym, a także witaminy B i A. Przyrządzony z niej specyfik doskonale radzi sobie z kaszlem mokrym. Jak go zrobić? Umyj i obierz 0,5 kg marchwi, a następnie pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Wodę z gotowania zachowaj, a gdy nieco przestygnie, dodaj do niej miód oraz 2 łyżki startego świeżego imbiru. Marchewkę zblenduj i wymieszaj z miodowo-imbirową wodą. Syrop przelej do słoiczka i spożywaj dziennie kilka łyżek (np. rano, po południu i wieczorem).

Domowy syrop na kaszel z imbiru i cytryny

Niezwykle prosty syrop domowy na kaszel można przyrządzić z imbiru i cytryny. Jak go zrobić? Weź dwie cytryny, wyszoruj je i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój na ćwiartki. Włóż je do słoiczka i dodaj 3 łyżki startego imbiru oraz kilka łyżek płynnego miodu. Słoik zakręć i odstaw na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie możesz dodać do syropu nieco gorącej wody. Wymieszaj i spożywaj 1-2 łyżki 3 razy dziennie.

Domowy syrop na kaszel z tymianku

Kolejnym przepisem jest syrop na kaszel własnej roboty z tymianku. Działa on przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Aby go przyrządzić, wrzuć do słoiczka świeże liście tymianku (mniej więcej do 1/3 jego wysokości). Dodaj wrzątek, tak aby przykrył liście, a także sporo cukru. Całość wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na dwa dni w chłodne miejsce. Następnie syrop przecedź i spożywaj po 1 łyżce 3 razy dziennie.

Domowy syrop na kaszel z sosny

Ostatnim przepisem w naszym zestawieniu jest domowy syrop na mokry kaszel z pędów sosny. Mają one działanie przeciwzapalne i wykrztuśne. Jak go wykonać? Przygotuj 500 g pędów sosny oraz tyle samo cukru. Produkty te układaj warstwami w słoiczku, a następnie słoik zakręć i odstaw na 5-6 tygodni w suche i chłodne miejsce. Następnie syrop przecedź. Stosuj 1 łyżeczkę specyfiku 2-3 razy dziennie. Pamiętaj, że jeśli domowe syropy na kaszel nie pomogą ci w kilka dni, powinieneś skonsultować się z lekarzem!
Autorka: Olga Wacholc