Data modyfikacji:

Domowe sposoby na zaparcia u osób starszych

Czy naturalny sposób na zaparcia może być skuteczny? Oczywiście. Poznaj sprawdzone sposoby na zatwardzenie, które są bezpieczne, zdrowe i skuteczne. Dowiedz się, co jeść na przeczyszczenia i jakie produkty mogą doprowadzić do zatwardzenia.
Domowe sposoby na zaparcia u osób starszych

Czym jest zaparcie? Co to jest?

Zaparcie to nie jest choroba sama w sobie, ale raczej objaw różnego rodzaju chorób i schorzeń. Co więcej, nawet zdrowa osoba może cierpieć na zaparcia od czasu do czasu. Przyczyny zaparcia są bardzo różne. Najczęściej wymieniane to:
  • dieta bogata w proste węglowodany i uboga w błonnik,
  • efekt uboczny niektórych leków (przeciwdepresyjnych, opioidowych przeciwbólowych, leki antyhistaminowe i te stosowane w leczeniu objawów choroby Parkinsona),
  • niska dzienna aktywność fizyczna,
  • długotrwała ekspozycja na stres,
  • picie małej ilości płynów,
  • niektóre choroby (cukrzyca, hemoroidy, choroby nowotworowe).

Domowe sposoby na wypróżnianie:

  • pij dużo wody, nawet 2 litry codziennie. To na pewno pobudzi perystaltykę jelit i zapobiegnie nieprzyjemnym objawom zaparcia w przyszłości,
  • pij też zioła pobudzające perystaltykę jelit,
  • jedz produkty bogate w błonnik, który stymuluje wydalanie stolca,
  • dokładnie przeżuwaj wszystkie kęsy pokarmowe, jedz spokojnie, nie w pośpiechu,
  • niepowstrzymywanie wypróżniania, czyli jeśli senior czuje parcie na stolec, powinien po prostu udać się do toalety,
  • przyjmowanie prawidłowej pozycji podczas wypróżniania, czyli przyjęcie pozycji kucającej (zamiast siedzącej). Można ją osiągnąć, podkładając sobie pod stopy mały kosz na śmieci lub niski stołeczek, siedząc na toalecie.

Leki na zaparcia bez recepty. Co stosować u osób starszych na zatwardzenie?

  • Preparaty zwiększające objętość mas kałowych – czyli wszystkie produkty bogate w błonnik i surowce śluzowe. Domową apteczkę warto zaopatrzyć w nasiona babki płesznik, siemię lniane i błonnik w formie sproszkowanej lub w formie tabletek.
  • Środki osmotyczne na zatwardzenie – takie produkty zatrzymują wodę, co powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit. Są to między innymi laktuloza czy sól gorzka.
  • Preparaty na zatwardzenie o działaniu drażniącym – czyli produkty bogate w senes, olej rycynowy, aloes, korzeń rzewienia, bisakodyl i czopki glicerynowe. Przynoszą dość szybki efekt, ale stosowane zbyt często, przestają działać tak efektywnie, jak wcześniej, dlatego warto po nie sięgać tylko w sytuacjach awaryjnych, jednorazowo.
  • Lewatywa domowa – czyli specjalne mieszanki przygotowane do stosowania doodbytniczego za pomocą specjalnego aplikatora dołączonego do butelki. Dostaniesz je we wszystkich aptekach, także tych internetowych. Takie produkty są zazwyczaj bogate w parafinę, która ułatwia poślizg stolca i jego efektywne wydalenie.

Dieta na zaparcia

Zastosowanie się do kilku wskazówek dietetycznych może okazać się kluczem do sukcesu w przypadku nawracających zaparć. Stosując konkretne produkty, chcemy pobudzić ponownie perystaltykę jelit, czyli pobudzić jelita do lepszej pracy. Co jeść na zaparcia? Oto polecane produkty:
  • pieczywo pełnoziarniste, otręby żytnie i kasze,
  • buraki, pomidory i marchewki,
  • jabłka, agrest, porzeczki, kiwi i wiśnie,
  • suszone owoce, w tym szczególnie śliwki,
  • jogurty naturalne z żywymi kulturami bakterii.
Spożywaj 4-6 małych posiłków dziennie. Upewnij się, że w swojej diecie dominują warzywa, a źródłem węglowodanów nie są produkty bogate w cukry proste.

Zaparcia – czego nie jeść?

Unikaj produktów, które są źródłem prostych węglowodanów. Nie jedz ciasteczek, musli z dodatkiem cukru, białych i mlecznych czekolad, ciast i białego pieczywa. Banany też nie są najlepszym owocem, jeśli borykasz się z zaparciami. Niewskazane są też tłuste sery oraz inne produkty bogate w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lub odzwierzęcego.
Grzyby, fasola, kapusta, groch i fasola, czyli produkty ciężkostrawne i wzdymające, nie są najlepszym wyborem w diecie osób skłonnych do zaparć. Lepiej z nich zrezygnować lub jeść je okazjonalnie.

Co pić na zaparcia?

Zioła na zaparcia to między innymi rumianek, melisa, kozłek lekarski, mięta i rdest ptasi. W drogeriach i aptekach znajdziesz także gotowe mieszanki na zaparcia. Warto z nich skorzystać.
Doskonałym pomysłem jest także picie naparu z siemienia lnianego. Mechanizm działania siemienia jest wówczas dwutorowy. Z jednej strony produkt nadaje stolcom lepszy poślizg, co jest bardzo ważne w przypadku zatwardzenia. Z drugiej strony, siemię jest także źródłem błonnika, który pobudza perystaltykę jelit.
Dobrym sposobem jest także wypróbowanie kompotów z suszonych śliwek, które są bogatym źródłem pektyn, jabłek, moreli i innych owoców. One także powinny pobudzić perystaltykę jelit. Staraj się jednak nie dodawać do kompotu cukru.

Zaparcia u seniora – kiedy do lekarza? Jaki lekarz pomoże przy zaparciach?

Przewlekłe zaparcia, które wciąż nawracają, skłaniają do wizyty u lekarza. Szczególnie jeśli stosujesz wszystkie domowe sposoby na zaparcia, a poprawy nie widać. Lekarz musi wówczas wykluczyć, że zaparcia nie są objawem poważniejszej, zagrażającej zdrowiu lub życiu choroby.
Pierwszy krok to konsultacja z lekarzem internistą. Możesz też skonsultować się z gastroenterologiem prywatnie, ale zazwyczaj konsultacja z lekarzem pierwszego kontaktu powinna być pierwszym punktem w diagnostyce.
Brak stolca dłużej niż 3 dni i popularne środki na przeczyszczenie nie działają? Warto skonsultować to z lekarzem. Już nawet sama teleporada powinna być wystarczająca. Co więcej, możesz samodzielnie zadzwonić do lekarza w sprawie twojego podopiecznego. Porozmawiaj wcześniej z nim, zapytaj o wszystkie objawy, zmierz temperaturę i upewnij się, że nie ma żadnych innych niepokojących objawów.