Data publikacji:

Dereń - właściwości i uprawa

Dereń to nie tylko krzew o atrakcyjnym wyglądzie, stanowiący ozdobę przydomowego ogródka. Jest to wyjątkowa roślina o właściwościach leczniczych, a jej owoce to naturalne super food, bogate w witaminy i minerały! Dowiedz się, jak uprawiać dereń w ogrodzie i jak wykorzystać jego owoce w swojej kuchni!

dereń

Czym jest dereń?

Dereń jadalny, znany też jako dereń właściwy, to krzew spotykane głównie w Europie i Azji. Rośnie on bardzo wolno, osiągając do 10 metrów wysokości. Jest także rośliną długowieczną - dożyć może nawet 100 czy 200 lat. Kwitnie on wczesną wiosną, a jego drobne, żółte kwiaty są miododajne, co sprawia, że dereń jest jedną z pierwszych roślin pożytkowych dla pszczół i innych owadów zapylających. Jego owoce dojrzewają od sierpnia do października, a spożywać je można zarówno po przetworzeniu, jak i surowe. W okresie jesieni jego liście przybierają czerwony kolor, dzięki czemu dereń stanowi ozdobę ogrodu przez cały rok!

Jak uprawiać dereń?

Dereń jest krzewem o niewielkich wymaganiach uprawnych, dzięki czemu jego sadzeniem i pielęgnacją mogą zająć się początkujący ogrodnicy. Jest to roślina wytrzymała na mrozy, toleruje także suszę i zanieczyszczone powietrze. Wykazuje się też podatnością na szkodniki i choroby, dzięki czemu nie trzeba poświęcać wiele czasu na jego pielęgnację. Dereń występuje w wielu odmianach ozdobnych, z których najbardziej popularne są dereń biały, dereń kousa oraz dereń głowiasty. Jakie stanowisko wybrać dla tego krzewu? Dereń źle toleruje stojącą wodę, dlatego podłoże, w jakim zostanie posadzone, powinno być dobrze przepuszczalne. Dobrze rośnie na każdej glebie, jednak najbardziej sprzyjają mu gleby lekko kwaśne i wilgotne, Nie korzeni się głęboko, jednak jego korzenie silnie rozrastają się na boki. Stanowisko powinno być słoneczne lub półcieniste. Jeśli już przed posadzeniem wiemy, że będziemy wykorzystywać jego owoce na przetwory lub soki, dobrze jest posadzić go w słonecznym miejscu, dzięki czemu owoce będą lepiej dojrzewać, a ich smak będzie słodszy. Dereń jest wytrzymały na suszę, jednak okres suszy może mieć negatywny wpływ na jego owoce, dlatego należy pamiętać o odpowiednim nawadnianiu rośliny w upalne miesiące.

Dereń - właściwości

Owoce derenia są słodko-kwaśne, bogate w witaminy i minerały. Zawierają nie tylko witaminy B oraz C, ale także wiele składników czynnych - antocyjany, garbniki, żelazo, potas i wapń, a także flawonoidy. Nie tylko owoce derenia mają właściwości prozdrowotne - również jego kora ma właściwości antyseptyczne. Dereń można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów. Jego owoce działają nie tylko prozdrowotnie, ale też leczniczo. W jakich sytuacjach mogą pomóc prozdrowotne właściwości owoców derenia?
  •  Podniesienie odporności - wysoka zawartość witaminy C skutecznie zwalcza infekcje lub przeziębienia. Sok z derenia świetnie sprawdzi się podczas jesiennego sezonu infekcji jako środek na podniesienie odporności organizmu.
  •  Zapobieganie i leczenie anemii - owoce tego krzewu są bogatym źródłem żelaza, dzięki czemu mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu niedokrwistości. Osłabiają takie objawy jak bladość skóry, bóle i zawroty głowy lub zmniejszenie koncentracji.
  • Zapobieganie chorobom układu moczowego - dereń ma działanie moczopędne, zwiększające wydalanie wody i sodu wraz z moczem, dlatego może służyć poprawie funkcjonowania nerek oraz dróg moczowych.
  • Zwalczanie dolegliwości żołądkowych - występujące w owocach derenia garbniki mają działanie zapierające, dzięki czemu skutecznie pomaga w sytuacji biegunki lub kolki żołądkowej. Zawartość kwasów organicznych oraz innych aktywnych związków sprzyja działaniom przeciwzapalnym i ściągającym.
Autorka: Patrycja Hendzel