Data publikacji:

Bób – właściwości, działanie, stosowanie

Bób to szczególna roślina, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, tworząc swój jadłospis. Dlaczego? Ta roślina strączkowa zawiera wysokie wartości kwasu foliowego, błonnika i witaminy C, które przyczyniają się do właściwego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Warto także zainteresować się żurawiną. Ta z kolei doskonale wpływa prozdrowotnie na nasz układ moczowy i krwionośny a także wykazuje działanie antyalergiczne i wspierające odporność. Zapraszamy na krótki przewodnik po tym, jak działają bób i żurawina, jakie jeszcze wykazują właściwości poza wskazanymi oraz jak je pielęgnować w domowym zaciszu.
Bób

Bób – właściwości i działanie. Dowiedz się, kiedy go zastosować

Bób to roślina strączkowa, która posiada wiele prozdrowotnych właściwości odżywczych. Przede wszystkim jest znana z tego, że zawiera wysokie wartości białka, które często stanowią alternatywę wobec białka zwierzęcego.
Jest m.in. bogatym źródłem kwasu foliowego (100 gramów surowego bobu jest w stanie zaspokoić 106% dziennego zapotrzebowania), co jest szczególnie ważne w przypadku leczenia niedokrwistości.
Dzięki temu, że wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo pomaga w zmniejszeniu anemii (dzięki wysokiej zawartości żelaza), wpływa na poczucie sytości (dzięki zawartemu błonnikowi), a zatem działa również korzystnie w procesie odchudzania, reguluje ciśnienie krwi, a także wykazuje pozytywny wpływ w leczeniu sprawności ruchowej w przebiegu choroby Parkinsona.
W przypadku tej choroby, to właśnie na bazie bobu produkowane są leki wspierające chorych, bowiem bób jest naturalnym źródłem lewodopy, czyli biologicznie aktywnej formy dopaminy, która odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego.
Dodatkowo w bobie znajdziemy takie związki jak potas, magnez i wapń, które sprawiają, że zaliczany jest do produktów alkalizujących (by zachować równowagę kwasowo-zasadową konieczne jest spożywanie w 80% produktów alkalizujących oraz 20% żywności o działaniu kwasotwórczym).
Bób zawiera także wysokie stężenia witaminy C, wspomagające nasz organizm w regeneracji.
Szczególnie polecany jest osobom starszym, a to za sprawą zawartości L-DOPA, wpływającego pozytywnie na procesy układu nerwowego, oraz niemowlętom. Według Instytutu Matki i Dziecka bób należy wprowadzić do żywienia dzieci od 13 do 36 miesiąca. Należy jednak zachować odpowiednie warunki obróbki termicznej, bowiem wykazuje on również właściwości wzdymające.
Bób – z racji wysokiej dawki kwasu foliowego – polecany jest też kobietom w ciąży, z wyjątkiem tych, które mają zdiagnozowaną cukrzycę ciążową.

Bób – jak właściwie pielęgnować tę roślinę?

Bób możemy uprawiać w przydomowych ogródkach. Jego strąk dorasta do około 12 cm długości. Dzięki temu, że jest odporny na zimno, doskonale radzi sobie w temperaturze do 5 stopni Celsjusza. Kiełkuje w temperaturze od 3 do 4 stopni Celsjusza, a jego optymalna temperatura wzrostu to 18 do 22 stopni Celsjusza.
Bób powinien być sadzony w słonecznym bądź półcienistym miejscu, a gleba powinna być bogata w próchnicę (optymalne pH to 6,5–7), o wysokiej wilgotności.
Bób można sadzić w ziemi po innych roślinach, z wyjątkiem strączkowych.
Jego pielęgnacja nie jest trudna: należy go podlewać regularnie, zwłaszcza w okresach bezdeszczowych. Należy pamiętać o spulchnianiu ziemi i odchwaszczaniu dwa razy: po wzejściu rośliny i przed kwitnieniem. Strąki bobu dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia, gdy nasiona osiągną zielony kolor.
Sprawdź nasiona bobu do własnego nasadzenia na Ceneo.pl.
Zdjęcie: Shaiith/Envato Elements
Autor: Redakcja Ceneo