Data modyfikacji:

Alantoina. Co to jest? Działanie i właściwości

Alantoina jest popularnym składnikiem wielu kosmetyków. Słynie głównie ze zdolności do łagodzenia podrażnień, jednak posiada także szereg innych właściwości. Czym jest alantoina, jakie posiada właściwości i działanie? W jakich produktach można znaleźć ten składnik? Zapraszamy do zapoznania się z artykułem! Na pewno znajdziesz odpowiedź na nurtujące cię pytania!
Alantoina

Alantoina – co to jest?

Alantoina jest organicznym związkiem chemicznym, nietoksyczną pochodną mocznika. W przyrodzie związek ten możemy znaleźć w korzeniach żywokostu, gdzie powstaje z kwasu moczowego, znanego jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Występuje naturalnie również w kiełkach zbóż, roślinach strączkowych, łuskach ryżu czy łupinach owoców kasztanowca. Wytwarzanie alantoiny zachodzi w korzeniach przy udziale bakterii brodawkowatych. Co ciekawe, u ssaków, z wyjątkiem człowieka i małp człekokształtnych, alantoina jest końcowym produktem przemiany puryn kwasów nukleinowych i jest wydalana z moczem.
W przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym zazwyczaj jest wytwarzana syntetycznie w laboratorium. Ma postać białego lub przezroczystego bezwonnego proszku trudno rozpuszczalnego w wodzie. Alantoina jest jednym z najpopularniejszych związków stosowanych powszechnie w różnego rodzaju produktach kosmetycznych.

Jakie jest działanie alantoiny?

Alantoina, jako substancja chemiczna, była wykorzystywana już podczas I wojny światowej. Natomiast rośliny wytwarzające ten związek są stosowane w ziołolecznictwie od 2000 lat. Alantoina posiada zdolności łagodzące podrażnienia oraz kojące skórę. Dzięki temu najczęściej występuje w składzie preparatów do wrażliwej skóry skłonnej do różnego rodzaju podrażnień. Dodatkowo stymuluje wzrost zdrowej tkanki poprzez pobudzenie podziałów i wzrost komórek. Dlatego skutecznie wspomaga regenerację i odnowę uszkodzonego naskórka. Znajduje to zastosowanie w całej gamie produktów przyspieszających gojenie ran.
Alantoina ma działanie nawilżające, zmiękcza skórę oraz działa przeciwzapalnie, dlatego z powodzeniem może być wykorzystana w produktach do skóry trądzikowej, suchej i podrażnionej, w produktach po opalaniu oraz w preparatach dla niemowląt i dzieci. Dodatkowym atutem jest fakt, że daje uczucie gładkości na skórze. Alantoina wykazuje również działanie keratolityczne i zapobiega odkładaniu się keratyny przy nadmiernym rogowaceniu skóry. Ze względu na działanie złuszczające może być stosowana także w preparatach do pielęgnacji skóry głowy.
Alantoina łagodzi zaczerwienienie i podrażnienie na twarzy. Zmniejsza pieczenie oraz świąd skóry, dlatego produkty z tym związkiem chemicznym polubią skóry wrażliwe i alergiczne. Produkty z alantoiną chronią skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także wykazują działanie przeciwutleniające.
Alantoina zmniejsza stan zapalny skóry i zmniejsza widoczność blizn i rozstępów. Alantoina nie wywołuje alergii, rzadko występują jedynie reakcje nadwrażliwości. Jest więc bezpieczną substancją, która może z powodzeniem być wykorzystywana w produktach dla dzieci, do skóry alergicznej czy atopowej.
Nie należy stosować preparatów z alantoiną bezpośrednio na sączące się rany oraz na śluzówki oka.

Jakie są właściwości alantoiny?

Alantoina jest związkiem humektantowym, czyli posiada właściwości wiążące wodę. Dzięki temu utrzymuje odpowiedni poziom wilgoci w produkcie. Nałożona na skórę wiąże wodę w naskórku. Dodatkowo nawilża skórę, co jest istotne, aby procesy regeneracji zachodziły prawidłowo.
Warto wspomnieć o fakcie, że trwają badania nad wpływem alantoiny na wydłużenie życia. Eksperymenty prowadzone są na razie na nicieniach. Kto wie, może w przyszłości okaże się, że produkty z tą substancją aktywną będą gwarancją dłuższego życia?

W jakich kosmetykach można znaleźć alantoinę?

Alantoina jest tak powszechną substancją aktywną, że można ją znaleźć w większości kosmetyków. Bardzo często występuje również w różnego rodzaju maściach i produktach specjalistycznych, przeznaczonych na konkretny problem. Warto pamiętać, aby produktów z alantoiną nie stosować bezpośrednio na otwarte lub sączące się rany. Jest to szczególnie ważne, gdy w składzie preparatu występuje obok alantoiny także kwas borowy. W tym przypadku zastosowanie może mieć mnóstwo negatywnych skutków.
Maść lub krem z alantoiną to przede wszystkim odpowiednia propozycja dla tych osób, które na co dzień zmagają się z różnymi problemami natury dermatologicznej, np. skłonną do podrażnień i zaczerwienień, skórą wrażliwą, alergiczną, a nawet trądzikową. Dzięki swoim właściwościom alantoina pozwala łagodzić podrażnienia i zwiększać odporność skóry przed najróżniejszymi uszkodzeniami.
Bardzo dobrze sprawdza się również przy leczeniu różnych chorób skóry głowy, np. łupieżu, łuszczycy, egzemy. Alantoina w tych preparatach powoduje nawilżenie skóry, łagodzi podrażnienia oraz ułatwia regenerację naskórka. Zmiękcza także skórę, co jest istotne przy leczeniu np. łuszczycy.
Alantoinę często też wykorzystuje się do produkcji kosmetyków dla dzieci i niemowląt. Produkty zawierające alantoinę wzmacniają ich naturalnie cienką barierę hydrolipidową skóry, a także chronią ją przed podrażnieniami i odparzeniami. Jest wykorzystywana w tych produktach również ze względu na to, że bardzo rzadko dochodzi do działań niepożądanych przy zastosowaniu produktów z alantoiną. Ta właściwość jest kluczowa podczas wyboru substancji w kosmetykach i dermokosmetykach dla dzieci i niemowląt.
Kosmetyki na bazie alantoiny sprawdzają się też idealnie w przypadku drobnych skaleczeń czy powierzchownych oparzeń. W związku z tym substancję tę możemy bardzo często spotkać w produktach przeznaczonych do stosowania po opalaniu. Odpowiednio łagodzą podrażnienia oraz poparzenia wywołane nadmierną ekspozycją na promieniowanie słoneczne oraz przyspieszają regenerację skóry. Również przed planowaną ekspozycją na słońce warto stosować balsam do ciała z alantoiną, aby skóra była odpowiednio nawilżona. Zminimalizuje to ryzyko przesuszenia skóry, wywołane przez promieniowanie słoneczne.
Ze względu na swoje właściwości łagodzące alantoina jest wykorzystywana równie często przy produkcji innych kosmetyków. Ten składnik aktywny może znaleźć w składzie INCI płynów do higieny intymnej, żeli i mydeł pod prysznic, balsamów i kremów, pomadek do ust, pudrów do twarzy czy dezodorantów.
Alantoina w kosmetyce ma szerokie zastosowanie w różnego rodzaju preparatach, zarówno tych „uniwersalnych”, jak i specjalistycznych. Warto włączyć ten składnik aktywny do swojej codziennej rutyny pielęgnacyjnej, aby cieszyć się nawilżoną, zregenerowaną i pozbawioną podrażnień skórą.
Autor: Justyna Lelito