Data modyfikacji:

Syrop z sosny: jakie ma właściwości?

Poszukujesz czegoś, co w naturalny sposób pomoże ci zwalczyć przeziębienie i wspomóc odporność? Wypróbuj zatem syrop z pędów sosny – substancję, którą nasze babcie miały w swojej domowej apteczce i nie żałowały jej podczas złego samopoczucia. Czym tak właściwie jest syrop z pędów sosny? Na co pomaga? Jakie ma właściwości? Jak zrobić syrop z pędów sosny? Zostań z nami i wzbogać swoją wiedzę o informację na jego temat.
syrop z sosny

Syrop z sosny – wskazania

Syrop z sosny jest polecany wtedy, kiedy układ odpornościowy potrzebuje wsparcia. Doskonale sprawdzi się podczas sezonu na przeziębienie i grypę, podczas infekcji, a także jako wsparcie odporności niedługo po jej wyleczeniu. W okresie wzmożonych zachorowań można go również przyjmować profilaktycznie.
Syrop sosnowy to dobre lekarstwo na kaszel, ponieważ ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny. Poradzi sobie również z chrypką, bólem gardła i katarem. Olejki eteryczne zawarte w miksturze wspomagają leczenie dróg oddechowych i ułatwiają oddychanie przy zatkanym nosie. Ich przyjemny zapach skutecznie również relaksuje.
Syrop z sosny posiada właściwości bakteriobójcze oraz odkażające. Jest on również bogatym źródłem m.in. witaminy C, flawonoidów oraz soli mineralnych.
W skuteczności syropu istotną rolę odgrywa przede wszystkim jakość zebranych pędów oraz pora zbiorów.

Syrop z sosny – kiedy zebrać młode pędy?

Chociaż sam syrop najbardziej potrzebny jest podczas jesieni i zimy, przygotowanie do niego najważniejszego składnika – pędów sosny – powinno odbyć się znacznie wcześniej. Najwięcej dobroczynnych właściwości dla zdrowia mają młode pędy sosny zebrane na przełomie kwietnia i maja.

Jak prawidłowo zbierać młode pędy sosny?

Przed przystąpieniem do zbierania pędów warto zaopatrzyć się w rękawiczki i ostry nóż. Odpowiednie ostrze umożliwi bezproblemowe ich odcięcie, natomiast rękawiczki ochronią przed trudną do usunięcia żywicą.
Pędy na syrop z sosny powinny mieć około 10 cm długości, mieć jasnozielony kolor i być miękkie. Jeśli otoczone są brązową mazią, w ich środku będzie znajdować się dużo soku.

Syrop z sosny – przepis

Przygotuj:
  • młode pędy sosny,
  • kilka litrowych słoików,
  • cukier,
  • wodę.
  • 1. Dokładnie umyj pod bieżącą wodą pędy sosny i pokrój je na centymetrowe kawałki. Możesz także rozłożyć je na słońcu.
    2. Składniki układaj warstwowo. Zacznij od trzycentymetrowej warstwy pędów, a następnie zasyp ją czterema łyżeczkami cukru. Powtarzaj czynność aż do wypełnienia słoja. Składniki powinny być dość ściśle ułożone, aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni.
    3. Po wypełnieniu słoika dodaj do niego nieco wody (kilka łyżeczek).
    4. Naczynia z pędami, wodą i cukrem umieść w dobrze nasłonecznionym miejscu na czas od tygodnia do trzech.
    5. Syrop, który wtedy powstanie, przelej do dokładnie wyparzonych butelek (najlepiej z ciemnego szkła) lub słoików.
    Dlaczego rekomendujemy kilka litrowych słoików zamiast jednego dużego? Odpowiedź jest prosta – zmniejszasz w ten sposób ryzyko niepowodzenia. Jeśli w którymś z naczyń pojawi się pleśń, wyrzucisz tylko jego, dzięki czemu cała twoja praca nie pójdzie na marne.
    Alternatywą dla syropu z pędów sosny jest syrop z szyszek sosny. Jego przygotowanie jest bardzo podobne – wystarczy szyszki pokroić w plastry.
    Pędy sosny to nie tylko syrop. Bez problemu przygotujesz również miód lub nalewkę z pędów sosny.

    Miód z pędów sosny

    Biały cukier z przepisu podstawowego na syrop z sosny z powodzeniem możesz zastąpić miodem. Na kilogram pędów sosny potrzebujesz około 700 gramów miodu. Składniki układasz warstwowo i dobrze je dociskasz, jednak na koniec nie dodawaj miodu. Co kilka dni sprawdzaj stan miodu – dbaj o to, aby wszystkie pędy były w miodzie i dobrze zgniecione. Po około dwóch tygodniach możesz zlać całość do wyparzonych słoików.

    Nalewka z pędów sosny

    Nalewka z pędów sosny to tak naprawdę produkt uboczny produkcji miodu z pędów sosny. Dlaczego? Pędy, które zostały po przelaniu miodu do czystych naczyń, wystarczy zalać alkoholem.

    Jak przechowywać syrop z sosny?

    Syrop z sosny powinien być przechowywany w szczelnie zakręconych słoikach w chłodnym miejscu pozbawionym dostępu do promieni słonecznych. Dobrze jest więc umieścić je w domowej spiżarni albo głęboko schować w kuchennej szafce. Taki sposób magazynowania mikstury gwarantuje, że będzie ona zdatna do spożycia i zachowa swoje dobroczynne właściwości nawet przez kilka lat.

    Dlaczego syrop z sosny fermentuje?

    Niestety może się zdarzyć, że syrop z sosny zacznie fermentować. Przyczyną tego stanu jest zbyt mała ilość cukru w porównaniu z pędami sosny. Aby przestał „buzować”, dobrze jest użyć więcej cukru. Całość możesz też poddać pasteryzacji.

    Syrop z sosny – dawkowanie

    Syrop z sosny można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Najmłodsi z pewnością polubią go za słodki smak, więc nie powinno być problemu z przekonaniem ich do zażywania mikstury.
    Podczas osłabienia organizmu lub choroby syrop z sosny najlepiej jest podawać trzy razy dziennie, przy czym dorośli powinni przyjmować dawkę wielkości jednej łyżki, a dzieci – jednej łyżeczki.
    W celach profilaktycznych wystarczy jedna łyżeczka dziennie – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

    Syrop z sosny – przeciwskazania

    Mikstura z pędów sosny jest naturalnym sposobem na radzenie sobie z różnymi dolegliwościami, dlatego też nie istnieją specjalne przeciwskazania przed jego stosowaniem. Mogą go przyjmować osoby w każdym wieku, a także kobiety w ciąży.
    Ostrożność powinny zachować przede wszystkim osoby ze skłonnością do alergii i astmatycy. Ze względu na dużą zawartość cukru, powinni na niego uważać również ci, którzy kontrolują u siebie jego poziom, a także osoby z insulinoopornością.
    Zdjęcie: Envato Elements
    Autor: Agnieszka Ragus