Jak wspomnieliśmy już powyżej – orzechy włoskie mają pewne przeciwwskazania. Warto mieć jednak na uwadze, że czasami nawet najzdrowsze produkty mogą okazać się złym wyborem. W takim razie na co szkodzą orzechy włoskie? Zdecydowanie powinny unikać ich osoby z kamicą nerkową i po wycięciu woreczka żółciowego. Podobnie jest w przypadku, gdy zdiagnozowano u ciebie zapalenie trzustki albo uchyłki jelita.
A dlaczego orzechy włoskie pomimo swoich właściwości mogą niektórym szkodzić? Powodem może być wysoka zawartość błonnika pokarmowego, która może podrażniać jelita u osób z chorobami układu pokarmowego. Z kolei duża ilość tłuszczu nie jest rekomendowana w przypadku konieczności stosowania diety niskotłuszczowej.
Czy orzechy włoskie są dobrym dodatkiem do diety cukrzyków? Jak najbardziej! Jeżeli zdiagnozowano u ciebie tę chorobę, to możesz bez obaw sięgać po te smaczne i zdrowe przekąski. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejszają ryzyko zawału serca, które zwiększa się u osób z cukrzycą. Dodatkowo poprawiają funkcjonowanie układu krążenia i sprawiają, że przybieranie na wadze jest wolniejsze.
Czy orzechy włoskie są bezpieczne w ciąży? Jak najbardziej, jeśli tylko nie masz na nie alergii. Nie musisz się także martwić, że sięganie po nie wpłynie negatywnie na rozwój maluszka i przyczyni się do rozwinięcia ewentualnej alergii na orzechy u dziecka.
Cenne właściwości orzechów włoskich zostały docenione przez branżę kosmetyczną. Nie bez powodu – w końcu są one smacznym i cennym źródłem witamin, kwasów tłuszczowych i flawonoidów, które wpływają pozytywnie nie tylko na twoje zdrowie, ale także na kondycję twojej skóry.
Najpopularniejszym kosmetykiem, który powstaje z orzechów włoskich, jest olej. Można stosować go solo, na przykład w formie domknięcia wieczornej pielęgnacji, jak i zdecydować się na zakup produktu, który ma go w swoim składzie.
Olej z orzechów włoskich jest lekki i szybko się wchłania, wykazuje właściwości anti-aging, a do tego sprawdza się doskonale w roli emolientu. Właśnie dlatego jest chętnie stosowany przez właścicielki cery suchej i dojrzałej, ale nie tylko! Naturalna formuła wspomaga również walkę z trądzikiem, nadmierną produkcją sebum i egzemą.
Z powodzeniem można także korzystać z oleju z orzechów włoskich w trakcie wykonywania masażu ciała lub do olejowania włosów. Jest on szczególnie polecany do pasm o wysokiej porowatości oraz o ciemniejszym kolorze, ponieważ olej może delikatnie przyciemniać fryzurę.
W kosmetykach znajdziesz też wyciąg z orzechów włoskich oraz liście i zielone łupiny, które dzięki wysokiej zawartości barwnika juglon są chętnie wykorzystywane przez producentów jako dodatek do balsamów brązujących. Szukaj również rozdrobnionych skorupek w peelingach do ciała.
Zachęciliśmy cię do włączenia do swojej diety orzechów włoskich? Ich wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne możesz wykorzystać w kuchni na kilka różnych sposobów. Najlepszym wyborem jest spożywanie ich w formie przekąski między posiłkami. Wystarczy już kilka sztuk, aby dostarczyć organizmowi cenną dawkę wysokowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W sklepach znajdziesz też musy, pasty i kremy z orzechów włoskich, które możesz dodawać do wypieków, kanapek, a nawet owsianek. Możesz także je posiekać, a następnie wykorzystać w roli posypki do ciasteczek czy dekoracji tortu.
Dodawaj także orzechy włoskie do sałatek. Szczególnie dobrym pomysłem jest łączenie ich z owocami, na przykład gruszkami, mango albo figami. Wymieszaj ze sobą orzechy, wybrany owoc, miks sałat, szynkę parmeńską i ser pleśniowy. Całość polej octem balsamicznym, dopraw i gotowe!
Zastanawiasz się, jak suszyć orzechy włoskie? Przychodzimy z pomocą! Przede wszystkim najlepszym momentem na ich zbieranie jest okres między wrześniem a październikiem. Warto wybierać te orzechy, których skorupka jest już odrobinę popękana.
Gdy zbierzesz już orzechy włoskie, postaraj się zachować ich właściwości w trakcie suszenia. Jak to zrobić? Możesz wysuszyć je na kilka sposobów. Najpopularniejszą metodą jest umieszczenie torby z orzechami nad grzejnikiem (koniecznie w suchym pomieszczeniu z odpowiednią wentylacją). Równie dobrym rozwiązaniem jest wysuszenie ich na słońcu, na przykład na balkonie albo tarasie.
Nie chcesz czekać? W takim razie wysusz orzechy włoskie w piekarniku. Wyłóż je na blaszce lub papierze do pieczenia, a następnie włącz termoobieg i nastaw temperaturę na 50 stopni. Wystarczy 10 minut, aby orzechy były gotowe.
Jak jeszcze suszyć orzechy włoskie? Możesz zdecydować się na zakup suszarki elektrycznej, która sprawdzi się w przypadku owoców, warzyw czy ziół. Zazwyczaj wystarczy 25–30 minut w urządzeniu, aby orzechy były wysuszone.
Jak się okazuje, orzechy włoskie i ich właściwości są chętnie wykorzystywane nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale także w trakcie sprzątania. Zdrowe przysmaki sprawdzają się doskonale podczas porządków domowych, zwłaszcza jeśli chcesz usunąć drobne zarysowania z drewnianych powierzchni. Mogą być to meble, podłogi czy drzwi. Jak to wygląda w praktyce? Wystarczy przetrzeć orzechem włoskim zarysowane miejsce i gotowe!