Przeczytaj również: Ostropest plamisty – sposób użycia i właściwości
Kwas kaprylowy – co to jest?
Kwasy kaprylowy (Acidum caprylicum), nazywany też kwasem oktanowym, jest nasyconym kwasem tłuszczowym, który należy do grupy MCT.
Dostaniesz go pod postacią oleistej, bezbarwnej cieczy. Ciekawostką jest, że nazwa kwasu pochodzi od łacińskiego słowa „caper”, czyli kozy. Co wspólnego ma kwas kaprylowy z kozą? Okazuje się, że sporo. Jest on podstawowym tłuszczem mlecznym u kóz.
Kwas kaprylowy – gdzie występuje?
Znajduje się między innymi w oleju kokosowym oraz w oleju z ziaren palmowych.
To także cenny składnik wielu suplementów diety, które dostaniesz między innymi w aptekach internetowych.
Kwas kaprylowy – działanie
Kwas kaprylowy pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, ponieważ hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej (szczególnie tej, która odkłada się w okolicy jamy brzusznej). Organizm człowieka potrafi czerpać energię z kwasu od razu po jego spożyciu, ponieważ metabolizuje go w ketonach.
Wykazano, że kwas kaprylowy potrafi rozpuszczać błonę drożdży typu Candida, dzięki czemu kwas wycisza infekcję grzybiczą i zapobiega jej powstawaniu. Stosowanie kwasu kaprylowego jest szczególnie polecane w przypadku:
- grzybicy przewodu pokarmowego,
- grzybicy pochwy,
- grzybicy stóp, skóry i paznokci,
- pleśniawek u dzieci.